Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dostupnost Core i7-4790K Devil’s Canyon se zřejmě zdrží

Top modely řady Haswell refresh určené pro high-end a overclockery nebudou mít cestu na trh tak krátkou, jak naznačovaly původní zprávy. Na výkonnější i7-4790K si zájemci budou muset počkat.

Procesory řady Devil's Canyon nabízejí prakticky vše, co můžete od high-endového produktu chtít. Vysoký výkon, TDP pod 100 wattů, jádro není od heatspreaderu izolované tlustou vrstvou obyčejné šedivé pasty a k tomu, jak už je u řady „K“ zvykem, je možné taktovat přes (odemčený) násobič.

Intel Devils Canyon Tim

K oficiálnímu uvedení by mělo dojít příští týden. Podle informovaného zdroje A. Shilova (X-bit labs, KitGuru), přinejmenším výkonnější Core i7-4790K nebude nějakou dobu po vydání dostupný v obchodech. Důvodem má být kombinace relativně vysokých taktů s relativně konzervativním TDP. Už v době vydání první generace Haswellu se objevily zprávy, že 22nm procesor produkuje o něco více odpadního tepla, než Intel očekával. V souvislosti s odkladem Broadwellu (pro desktop) uvedl Intel druhou generaci procesorů postavenou na architektuře Haswell a 22nm procesu, jejímž cílem bylo zvýšit taktovací frekvenci, co dovolí nezvýšené TDP limity.

To nemusí být problém u nižších řad, kde má Intel na výběr ze spousty čipů s větším či menším množstvím deaktivovaných částí. V segmentu, kde je vyžadován plně aktivní čip na vysokých taktech při omezení 88W TDP, ale už velký prostor není. Právě nedostatek čipů, které by tyto požadavky splňovaly zároveň, má vést ke zdržení reálné dostupnosti.

Intel Z 97 Block Diagram

Čipsety řady Z97 - optimální doplněk Devil's Canyon (s osmičkovou řadou nejsou novinky kompatibilní)

Mírně v rozporu s touto informací je pak další zvěst a to, že Core i7-4790K nepoběží na 4,0 GHz v základu a 4,4 GHz při boostu, ale že základní takt bude zvýšen na 4,1 GHz. Je však možné připustit, že ona potíž netkví v dosažení ~4 GHz pro všechna čtyři jádra, ale spíš boostových 4,4 GHz. První generace končila o celý půlgigahertz níže (minulá generace v podobě i7-4770K dosahovala 3,5 / 3,9 GHz), což je s ohledem na frekvenční posun Intelu v posledních letech hodně významný skok.

Navíc je třeba brát v potaz, že nejde pouze o záležitost kombinace taktu a TDP. Řada Devil's Canyon je inzerována jako procesor pro overclockery, takže Intel musí čipům zajistit ještě nějakou rezervu (tu již bez ohledu na TDP limit, samozřejmě). V souvislosti s tou se objevovaly zprávy o zhruba 5 GHz potenciálu.

Zpožděná dostupnost high-endového procesoru za současné situace na trhu není nic dramatického. AMD v tomto segmentu dočasně vyklidila pole, takže Intelu nemá co utéct. Minimálně po zbytek letošního roku a celý příští totiž AMD nevyšle na desktopový trh nic, co by bylo výkonnější než 5GHz Piledriver - obnovu high-endových procesorů máme čekat teprve v roce 2016, kdy bude GlobalFoundries vybavena výrobním procesem, který zvládne více než 32nm SOI.

Bližší informace k novinkám a dostupnosti bychom se měli dozvědět v příštím týdnu během výstavy Computex 2014.

Diskuse ke článku Dostupnost Core i7-4790K Devil’s Canyon se zřejmě zdrží

Sobota, 31 Květen 2014 - 22:19 | eddward | 4th je Haswell, Haswell refresh + Devils Canyon...
Čtvrtek, 29 Květen 2014 - 17:50 | Nalim | Znamena to, ze Refresh i5-4690K dostupny realne v...
Čtvrtek, 29 Květen 2014 - 17:18 | Waffer47 | Mel bych dotaz k b-diagramu Intel-iho cipsetu 9...

Zobrazit diskusi