Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

D-Link DNS-323: všestranný síťový disk

D-Link DNS-323
V tradiční páteční recenzi si tentokrát opět na chvilku odpočineme od Zerových testů vypalovaček všeho druhu a podíváme se po delší době zase na jedno více než zajímavé zařízení spadající do škatulky Network Attached Storage, zkráceně NAS. Koneckonců „tradici“ v recenzování takovýchto zařízení jsme si předloni zavedli nejprve s letním testem Maxtor Shared Storage následovaným v listopadu téhož roku konkurenčním řešením NetCenter od Western Digital. Každé z nich v něčem vynikalo a v něčem prozměnu zaostávalo. Jak si ve srovnání s nimi s více než ročním odstupem povede jedno takové sympatické zařízení od společnosti D-Link, na to si odpovíme na následujících stránkách…

Kapitoly článků

Úvodem si připomeňme, co že to vlastně takové NAS je a co od něj lze alespoň minimálně očekávat. Network Attached Storage již v názvu napovídá, že jde o „datové odkladiště“, které je k dispozici (určité definované) skupině uživatelů v rámci počítačové sítě. Obě dříve testovaná řešení pak klasicky přes „síťové okolí“ nabízela svůj diskový prostor, přičemž u každého z nich šlo v různé míře definovat práva přístupu jednotlivým uživatelům či spravovat dostupný diskový prostor. Prodávána přitom jsou jako hotová řešení.

D-Link na to jde trochu jinak, DNS-323 není skřínkou, kterou připojíte do sítě a můžete na ni začít „ládovat“ data. D-Linku k této komplexnosti chybí osazení pevnými disky. Na jednu stranu tak musí majitel ještě kupovat v tomto případě dva SATA pevné disky, na druhou stranu má oproti Shared Storage i NetCenteru hned dvě obrovské výhody. Zaprvé, je čistě na něm, jaké zvolí kapacity disků, DNS-323 pojme jakékoliv SATA disky s kapacitou až 750 GB (jistě brzy dojde i na novější firmware s podporou 1TB disků Hitachi) a hlavně také má do zařízení volný přístup bez jakékoliv plomby hrozící nápisem o ztrátě záruky.

DNS-323 oproti oběma kolegům z dřívějších testů nabízí podstatně rozsáhlejší funkcionalitu. Zatímco Maxtor i Western Digital si vystačili s pouhou Sambou a základními možnostmi správy účtů, D-Link jde podstatně dále. Kromě přístupu přes síťové okolí nabízí také FTP server, samo zažízení pak může sloužit i jako UPnP server, iTunes server a dokonce i DHCP server pro zbývající zařízení/počítače v síti! Vše je navíc podpořeno nesmírně rozsáhlými nastaveními uživatelských skupin, uživatelškých účtů, detailními možnostmi omezení práv, diskových kvót pro jednotlivé uživate i skupiny, zaheslováním prakticky všech dílčích prvků (včetně třeba zmiňovaného iTunes serveru atd.). To vše podpořeno až Gbitovým připojením, samozřejmě zpětně kompatibilním s 10 i 100Mbitovým.

Obsah balení

krabice D-Link DNS-323, otevřená krabice D-Link DNS-323, obsah

Zařízení je dodáváno v poctivě dimenzované krabici s vnitřními výstelkami, takže bych se nebál jej svěřit ani českým přepravním službám.

D-Link DNS-323, obsah balení

Uvnitř pak nalezneme kromě samotného DNS-323 také instalační CD s manuály a obslužnou aplikací, napájecí zdroj a kabel a také krátký ethernetový kabel zvládající 1Gbitový přenos.

D-Link DNS-323, sundané čelo D-Link DNS-323, zadní strana čela D-Link DNS-323, zadní strana D-Link DNS-323, spodek

Instalace pevných disků vyžaduje jednoduché otevření čelní stěny, které není nijak jištěno. Na jeho rubu se nachází světlovody pro modře svítící indikační LED a „zemnění“ disků. LED indikují jak samotnou činost ethernetového rozhraní, tak obou osazených pevných disků. Konstrukce je komplet celokovová a masivní, zde Western Digital i Maxtor na míle zaostávají. Zařízení je díky tomu velmi robustní a sedí na stole jak …, no zkrátka jako přibité. Navíc gumové „lyžiny“ ve spodu jsou masivní a po celé délce, takže ani nehrozí nějaký svévolný posuv přístroje nebo jejich odlepení, jak bývá zvykem kupříkladu u mnohých klávesnic. I zde musím výrobce jednoznačně pochválit za to, že rozhodně nešetřil.

D-Link DNS-323, detail zadní strany D-Link DNS-323, odkrytá zadní strana D-Link DNS-323, hliníkové tělo

Stejně jako konkurence nabízí i D-Link v tomto případě jeden USB 2.0 port například pro další externí disk či tiskárnu. Pro tu je schopen fungovat jako tiskový server, stejně jako Shared Storage i NetCenter. Kromě toho je na zadní stěne vyveden nezbytný RJ-45 port, napájecí konektor a zapuštěný reset spínač. O chlazení se stará malý 40×40mm ventilátorek s kuličkovým ložiskem, který od pohledu budí stejně „potenciálně hlučný“ dojem jako předloni Maxtor Shared Storage. Mezi jeho parametry jmenujme 6 000 ot/min, 1,25 W a udávanou hlučnost 28 dBA. I v tomto případě je však standardně vypnutý, navíc masivnost kovové skříně se o chlazení disků postará i tak poměrně slušně.

D-Link DNS-323, PCB D-Link DNS-323, PCB

Čelní i zadní stěna jsou přišroubovány vruty do kovu, teprve po jejich odmontování získáváme přístup k desce plošných spojů s konstrukcí nesoucí SATA datové a napájecí konektory. Ze samotného těla lze vyndat desku plošných spolů jednoduchým vysunutím (ale to jen samozřejmě pro naše nafocení, běžný uživatel něco takového rozhodně nedělá).

D-Link DNS-323, Marwell D-Link DNS-323, obvody D-Link DNS-323, Nanya

Mezi obvody obstarávajícími chod zařízení nacházíme:

  • Marvell 88SX7042: SATA řadič pro PCI Express sběrnici
  • Marvell 88E1111: 10/100/1000Mbit ethernet řadič
  • Marvell 88F5181: řídící 500MHz procesor architetury ARM
  • Nanya NT5DS16M16CS-6K: dva 32MB DDR333 paměťové čipy
  • Spansion S29GLO64M90TFIR4: 64MB flash paměť vyrobená 200nm procesem a určená pro firmware a uložení všech nastavení

Hlavním procesorem je ARM obvod z dílen Marvellu. Na něm běží upravený operační systém Linux, konrkétně pak využívá kernel 2.6.12.6-arm1(5182). Jako souborový systém je na discích použit standardní Ext2. Dříve DNS-323 podporovalo i Ext3, ale jeho implementace byla u posledního firmware v únoru tohoto roku odstraněna. Programátorům je samozřejmě s ohledem na GNU/GPL licenci linuxového jádra k dispozici zdrojový kód všech částí systému.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku D-Link DNS-323: všestranný síťový disk

Pátek, 20 Listopad 2009 - 04:01 | Anonym | RYCHLOST DNS-323 JE MNOHEM LEPŠÍ! S novým...
Pondělí, 7 Září 2009 - 07:35 | Daniel Řeháček | Zdravim. Podarilo se nekomu zprovoznit s timto...
Pondělí, 31 Srpen 2009 - 21:32 | rathanuviel | Ahoj, nevíte prosím někdo, zda DNS-323 podporuje...
Pátek, 10 Duben 2009 - 08:58 | Jirí Kotlář | Zdravim, poradite nekdo, jak dostat DNS-323 do...
Úterý, 13 Leden 2009 - 18:48 | Anonym | Potřeboval bych radu, nevíte někdo, kde najít...
Úterý, 16 Září 2008 - 21:54 | Anonym | Ahojky. Stalo se mi to same, co kolegovi pode...
Neděle, 8 Červen 2008 - 21:29 | Anonym | Dobrý večer! Při kopírování s PC na DNS 323/...
Úterý, 22 Duben 2008 - 13:05 | Karel Sobol | Dobry den, mam problem na sdilene slozky se z...
Úterý, 22 Duben 2008 - 13:03 | Karel Sobol | Dobry den, mam problem na sdilene slozky se z...
Sobota, 19 Duben 2008 - 14:19 | Anonym | mame ho vee fime. super. 20 nwbo 30 se nas...

Zobrazit diskusi