Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Srovnání, závěr

D-Link DNS-323
V tradiční páteční recenzi si tentokrát opět na chvilku odpočineme od Zerových testů vypalovaček všeho druhu a podíváme se po delší době zase na jedno více než zajímavé zařízení spadající do škatulky Network Attached Storage, zkráceně NAS. Koneckonců „tradici“ v recenzování takovýchto zařízení jsme si předloni zavedli nejprve s letním testem Maxtor Shared Storage následovaným v listopadu téhož roku konkurenčním řešením NetCenter od Western Digital. Každé z nich v něčem vynikalo a v něčem prozměnu zaostávalo. Jak si ve srovnání s nimi s více než ročním odstupem povede jedno takové sympatické zařízení od společnosti D-Link, na to si odpovíme na následujících stránkách…

Kapitoly článků

Závěr mi opět dovolte začít slovním zhodnocením. Po dřívější zkušenosti s obdobnými zařízeními od tradičních výrobců pevných disků jsem tak trochu věděl (spíše předpokládal), co od D-Linku očekávat. Nicméně již samotné vybalení zařízení z krabice mě utvrdilo, že nyní mám čest s přístrojem vyšší třídy. Masivní celokovová konstrukce je na hony vzdálena plastovým výliskům obou konkurentů a i další detaily provedení jsou velmi dobře zvládnuté. Po prvním spatření administračního rozhraní jsem se ještě více utvrdil v tom, že D-Link opravdu ví, co dělá. Nastavení každého minimálního detailu u uživatelských účtů a skupin a velký rozsah možných nastavení práv přístupu ke složkám, FTP, iTunes a UPnP serverům a také diskové kvóty vás nenechají na pochybách, že toto zařízení se podstatně více blíží k ideálu, který jsem v minulých testech postrádal.

Ano, mám na mysli srovnání s hypotetickým doma postaveným PC, v němž si zdatný uživatel vyladí operační systém a síťové nástroje k obrazu svému. Pro tyto účely existují i specializované operační systémy jako FreeNAS, D-Link pak sáhl po vytvoření vlastní „kompilace“ nástrojů a klasického linuxového kernelu. Když se tedy pokusím zhodnotit DNS-323 ve srovnání s hypotetickým PC obdobných paramterů (tedy PC obsahující gigabitovou siťovku a dva SATA porty), přikláním se s ohledem na pracnost ruční konfigurace takového počítače a s ohledem na jeho podstatně vyšší spotřebu oproti DNS-323, rozhodně na stranu výrobku firmy D-Link.

D-Link DNS-323

Jedinou výraznou překážkou tak může být pro potenciálního kupce cena pohybující se ve vybraných e-shopech kolem 7 000 Kč bez pevných disků. Nicméně takové repasované PC typu Pentium 3 osazené gigabitovou síťovou kartou a SATA řadičem vyjde podle štěstí na e-shop někam ke 3 000 Kč a jeho spotřeba v příštích letech tuto cenu ještě znatelně navýší. Zbytek rozdílu pak víceméně pokryje nutnost buď být zkušeným „síťařem/linuxákem“, nebo nutnost sehnat takto technicky zdatnou osobu. To se ani nezmiňuji o teoretické možnosti použít na takovémto ekvivalentním PC operační systém firmy Microsoft, pak už by cenové srovnání bylo jednoznačně ve prospěch D-Linku.

Oproti předloňským řešením od Maxtoru a Western Digital pak vykazuje výrazně rychlejší čtení i zápis dat (byť oba výrobci již také disponují obdobnými NAS s Gigabitovým připojením), znatelně rychlejší je pak i při shodném použitém 100Mbitovém připojení.

Zkrátka a dobře, pokud hledáte pro vaši menší/střední firmu či domácnost nějaké velké datové odkladiště, kde budete moci uživatelům velmi podrobně omezovat přístup do složek či přidělovat kvóty, je D-Link vhodným řešením. Určitě v domácnostech pak mnozí ocení iTunes a UPnP servery, všichni pak schopnost přístroje zasílat na zvolený email informační zprávy o mnoha aspektech.

Klady Zápory
+ Gigabitové připojení
+ FTP server
+ UPnP a iTunes server
+ velmi rozsáhlá nastavení účtů a práv
+ robustní kovová konstrukce
– cena (pro někoho)
– relativně nízký výkon při Gbitovém připojení
– administrace/nápověda mohla být lokalizována (ale není problém dodělat, zdrojové kódy jsou k dispozici)





Doporučená koncová cena: 9 330 Kč včetně DPH



Poděkování

Za zapůjčení zařízení pro účely testování děkujeme společnosti:

D-Link logo
Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku D-Link DNS-323: všestranný síťový disk

Pátek, 20 Listopad 2009 - 04:01 | Anonym | RYCHLOST DNS-323 JE MNOHEM LEPŠÍ! S novým...
Pondělí, 7 Září 2009 - 07:35 | Daniel Řeháček | Zdravim. Podarilo se nekomu zprovoznit s timto...
Pondělí, 31 Srpen 2009 - 21:32 | rathanuviel | Ahoj, nevíte prosím někdo, zda DNS-323 podporuje...
Pátek, 10 Duben 2009 - 08:58 | Jirí Kotlář | Zdravim, poradite nekdo, jak dostat DNS-323 do...
Úterý, 13 Leden 2009 - 18:48 | Anonym | Potřeboval bych radu, nevíte někdo, kde najít...
Úterý, 16 Září 2008 - 21:54 | Anonym | Ahojky. Stalo se mi to same, co kolegovi pode...
Neděle, 8 Červen 2008 - 21:29 | Anonym | Dobrý večer! Při kopírování s PC na DNS 323/...
Úterý, 22 Duben 2008 - 13:05 | Karel Sobol | Dobry den, mam problem na sdilene slozky se z...
Úterý, 22 Duben 2008 - 13:03 | Karel Sobol | Dobry den, mam problem na sdilene slozky se z...
Sobota, 19 Duben 2008 - 14:19 | Anonym | mame ho vee fime. super. 20 nwbo 30 se nas...

Zobrazit diskusi