Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další nastavení

D-Link DNS-323
V tradiční páteční recenzi si tentokrát opět na chvilku odpočineme od Zerových testů vypalovaček všeho druhu a podíváme se po delší době zase na jedno více než zajímavé zařízení spadající do škatulky Network Attached Storage, zkráceně NAS. Koneckonců „tradici“ v recenzování takovýchto zařízení jsme si předloni zavedli nejprve s letním testem Maxtor Shared Storage následovaným v listopadu téhož roku konkurenčním řešením NetCenter od Western Digital. Každé z nich v něčem vynikalo a v něčem prozměnu zaostávalo. Jak si ve srovnání s nimi s více než ročním odstupem povede jedno takové sympatické zařízení od společnosti D-Link, na to si odpovíme na následujících stránkách…

Kapitoly článků

Tools

D-Link DNS-323, změna admin hesla

Další větší položka v administračním rozhraní nabízí obsluhu atributů spadajících do škatulky „nástrojů“. Jako první mezi nimi je nastavení hesla administrátora, to jsme si již rozebrali.

D-Link DNS-323, systémové nastavení

Další položka slouží k nastavení data, času a časové zóny, toto je možné svěřit i některému z NTP serverů. Stejně tak lze tyto hodnoty získat z PC, záleží pouze na administrátorovi, která nabízená možnost mu nejvíce vyhovuje.

D-Link DNS-323, nastavení

V položce SYSTEM lze celé zařízení restartovat, navrátit do továrních hodnot či nastavit časovač pro vypnutí při nečinnosti. Hlavním prvkem ale bezesporu je možnost uložit si konfigurační profily a libovolně tak mezi nimi „přepínat“.

D-Link DNS-323, upgrade firmware

Upgrade firmware je u NAS strojů celkem samozřejmostí. D-Link pak pro DNS-323 vydává nový firmware zhruba každé dva měsíce a flashovací procedura je velmi jednoduchá.

D-Link DNS-323, upgrade firmware D-Link DNS-323, upgrade firmware D-Link DNS-323, upgrade firmware

My jsme dostali DNS-323 k testu se starším firmware 1.01, takže jsme si rovnou vyzkoušeli flash na verzi poslední 1.02b. Samotná procedura trvá chvilku, nesrovnatelně kratší dobu než u NetCenteru. Zhruba necelou minutu se flashuje, poté následuje taktéž zhruba minutový restart zařízení.

D-Link DNS-323, diskové utility

V této sekci se dále nachází obsluha nástrojů osazených disků, konkrétně jak „ScanDisk“ tak i defragmentační utilita.

D-Link DNS-323, informační emaily

Nastavit lze zasílání emailových zpráv. Ty mohou informovat o volném místu na discích, a to pravidelně, dále o zaplnění diskového prostoru, selhání disku, změně administrátorského hesla, proběhlém upgradu firmware a aktuální teplotě uvnitř.

D-Link DNS-323, power management

V Power Management je možno zapínat/vypínat pevné disky po určité době nečinnosti, rozsah časových hodnot se nám jeví jako dostatečný. Disky se z nečinosti probouzejí svižně, jako v klasickém PC, žádné výrazné prodlevy nečekejte.

D-Link DNS-323, nastavení RAID

Poslední položka v tomto menu nabízí konfiguraci diskového pole zařízení. Je možno použít jak RAID 0 (stripping) a RAID 1 (mirroring), tak i JBOD (spojí kapacitu obou disků do jednoho velkého), nebo nechat oba disky pracovat odděleně. Poslední volba by způsobila, že bychom v obslužné aplikaci viděli nejen HDD_1, ale také HDD_2. Na tomto místě se asi sluší podotknout, že RAID 0 nemá víceméně žádné výrazné opodstatnění, i rychlost byť jediného dnešního SATA disku převyšuje rychlost samotného DNS-323 a dva disky v RAID 0 by tak byly pouze zbytečným rizikem ztráty dat při „úmrtí“ jednoho z disků. Nicméně samozřejmě chápeme, že se výrobce správně rozhodl neomezovat zákazníkovy možnosti, které nabízí uvnitř osazený SATA RAID řadič.

Status

D-Link DNS-323, status

Zde se ukrývá souhrn základních informací jako síťová nastavení, aktuální teplota uvnitř skříně, konfigurace RAID a hodnoty volného místa a celkové kapacity.

Support

D-Link DNS-323, podpora a nápověda

Menu obsahuje podpůrné informace, které vám pomohou nastavit veškeré aspekty zařízení. V podstatě se jedná o integrovanou nápovědu, takže pokud vládnete anglicky, jistě toto oceníte.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku D-Link DNS-323: všestranný síťový disk

Pátek, 20 Listopad 2009 - 04:01 | Anonym | RYCHLOST DNS-323 JE MNOHEM LEPŠÍ! S novým...
Pondělí, 7 Září 2009 - 07:35 | Daniel Řeháček | Zdravim. Podarilo se nekomu zprovoznit s timto...
Pondělí, 31 Srpen 2009 - 21:32 | rathanuviel | Ahoj, nevíte prosím někdo, zda DNS-323 podporuje...
Pátek, 10 Duben 2009 - 08:58 | Jirí Kotlář | Zdravim, poradite nekdo, jak dostat DNS-323 do...
Úterý, 13 Leden 2009 - 18:48 | Anonym | Potřeboval bych radu, nevíte někdo, kde najít...
Úterý, 16 Září 2008 - 21:54 | Anonym | Ahojky. Stalo se mi to same, co kolegovi pode...
Neděle, 8 Červen 2008 - 21:29 | Anonym | Dobrý večer! Při kopírování s PC na DNS 323/...
Úterý, 22 Duben 2008 - 13:05 | Karel Sobol | Dobry den, mam problem na sdilene slozky se z...
Úterý, 22 Duben 2008 - 13:03 | Karel Sobol | Dobry den, mam problem na sdilene slozky se z...
Sobota, 19 Duben 2008 - 14:19 | Anonym | mame ho vee fime. super. 20 nwbo 30 se nas...

Zobrazit diskusi