Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diagramy Navi 31, 32 a 33 nastiňují podobu čipletové budoucnosti GPU

Uživatel Olrak se rozhodl zrekapitulovat dosavadní informace o příští generaci grafických čipů AMD a provedl to graficky, přípravou diagramů znázorňujících podobu tří klíčových GPU…

Podívejme se nejdříve na samotné diagramy, komentáře si necháme na závěr. Začněme u top modelu, Navi 31:

AMD Navi 31, diagram od Olrak

V souladu veřejným povědomím se Navi 31 má skládat ze dvou grafických 5nm čipletů (GCD). Každý má být vybaven 7680 stream-procesory uspořádanými po 2560 v tzv. Shader Engine. Ten se skládá ze dvou Shader Array(s) po 1280 stream-procesorech. Dále se dělí na pět Work Group Processor(s), v diagramu označených zkratkou WGP. Každý WGP je pak tvořen osmi bloky SIMD32 (Single Instruction Multiple Data 32), tedy s 32 stream-procesory. Oba identické čiplety spojuje a datově zásobuje 6nm MCD integrující 512MB Infinity Cache. Celé GPU je vybaveno 256bit sběrnicí připojující paměti GDDR6.

AMD Navi 32, diagram od Olrak

Na stejných principech staví GPU Navi 32. Liší se pouze konfigurací samotných čipletů, které jsou v případě těch grafických (GCD) počtem stream-procesorů o třetinu menší (5120 stream-procesorů na čiplet) a paměťové (MCD) se pak liší kapacitou Infinity Cache o 384 MB. Celková sběrnice je 192bitová.

AMD Navi 33, diagram od Olrak

Jádro Navi 33 je monolitické, vyráběné 6nm procesem a Infinity Cache (o kapacitě 256 MB) je integrována ve stejném kusu křemíku jako výpočetní bloky, jako to známe u současné generace. Z hlediska počtu stream-procesorů je Navi 33 identická s jedním čipletem z Navi 32: nese 5120 stream-procesorů. Tím se do jisté míry podobá současné Navi 21 (Radeony RX 6800 / 6900), oproti nimž ovšem nese 128bit sběrnici - jak už bylo řečeno - kompenzovanou 256MB Infinity Cache.


Nyní k těm komentářům. Byť nám tyto diagramy poskytují určitou představu o tom, jak mohou GPU příští generace vypadat, informační úniky (na kterých stojí) nemusejí být přesné. I kdyby byly přesné, může výrobce stále měnit plány a obzvlášť s ohledem na čipletové konfigurace vytvářet mírně odlišné kombinace (konfigurace). Zcela jisté však je, že dosud nejsou veřejně známé ani všechny podstatné informace o konfiguraci a pouzdření, respektive jak přesně je vyřešeno propojení čipletů. Například leaker Bondrewd (chápu-li situaci správně) naznačil, že MCD nemusí být monolitická propojka, ale že může jít o vyšší počet menších kusů křemíku.

Za pozornost také stojí, že se v poslední době objevují „konspiračně-apokalyptické“ zprávy typu: vše je jinak, nikdo nemá pravdu. Například nepříliš známý web TechUnwrapped publikoval článek, podle kterého jsou informace o příští generaci grafických čipů Nvidie pomíchané a co se uvádí o výpočetní Hopper, se ve skutečnosti týká herní Lovelace. Lovelace by tak neměla být monolitická, jak se dosud uvádí, ale čipletová (doslova uvedeno multičipová) a měla by využívat obdobu Infinity Cache.

Poslední dobou (co do četnosti leaků a informačně správných leaků) méně aktivní leaker _rogame šíří zprávy, že informacím nemáme věřit, zprávy o více než dvojnásobném navýšení výkonu jsou přehnané a přinesou pouze zklamání, správné informace nemůže nikdo mít, neboť do vydání hardwaru zbývá více než rok a podobně. Můžeme v tom však spatřovat i trochu osobní zahořklosti z toho, že v minulých letech nejčastěji citovaná leaker nemá k současné situaci co říct a těžce nese, že se mu nedostává pozornosti (pokud totiž tvrdí, že rok před vydáním není možné mít správné informace, pak si lze jen těžko představit, čím podkládá své tvrzení, že nová generace nepřinese více než dvojnásobný posun ve výkonu).

Reálně lze říct, že návrhy grafických čipů příští generace jsou již několik měsíců dané, jinak by nemohlo dojít na tape-out (odeslání návrhu čipů / čipletů pro výrobu prvních fyzických vzorků). To znamená, že základní parametry jsou napsané v křemíku, tedy plus mínus dané a z principu je tedy někdo může vědět a předat dál. Otazník se může spíše vznášet nad tím, zda zprávy současných leakerů vycházejí ze skutečných parametrů, nebo jsou tyto osoby někým účelově krmeny zavádějícími informacemi. To ale (nyní) může objektivně posoudit pouze osoba, která má reálné informace. Lze tedy říct, že základní charakteristiky čipů mohou být známé; pokud by však nějaký zdroj začal hovořit o konkrétních cenách, přesném datu vydání, taktech nebo počtu aktivních stream-procesorů, pak jde o vaření z vody, protože toto je definitivně uzavřeno až na základě výsledků sériové výroby, aktuálních cen, situace na trhu a s ohledem na situaci u konkurence.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Diagramy Navi 31, 32 a 33 nastiňují podobu čipletové budoucnosti GPU

Pátek, 6 Srpen 2021 - 10:41 | AndreasCZ | Jak jsem psal vyse, tak zalezi na situaci....
Pátek, 6 Srpen 2021 - 08:48 | Emenems | Ano, klesaji, ale je tady posun i v ramci celeho...
Čtvrtek, 5 Srpen 2021 - 23:30 | mittar | Az na to, ze cache se hodi spise pro hry nez pro...
Čtvrtek, 5 Srpen 2021 - 22:32 | Hrdina | Profi řešení je jako ropovod - konstantní proud...
Čtvrtek, 5 Srpen 2021 - 18:42 | Emenems | Kez by, situace je tristni. Reci o cene novych...
Čtvrtek, 5 Srpen 2021 - 18:40 | Emenems | Myslim, ze je to jedna z cest vyvoje. Obecne by...
Čtvrtek, 5 Srpen 2021 - 18:38 | Emenems | NORMALNI grafiky! Dneska neni mozne koupit za 5...
Čtvrtek, 5 Srpen 2021 - 18:11 | Emenems | Andreas tvrdi hodne veci, co nejsou korekt....
Čtvrtek, 5 Srpen 2021 - 17:11 | Dedecekhribecek | Nejvíce by mne potěšilo kdyby se tohle potvrdilo...
Čtvrtek, 5 Srpen 2021 - 16:53 | rathanuviel | "Ja neviem ale si mysliš že Nvidia spi na...

Zobrazit diskusi