Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Digitální regulátor napětí sníží spotřebu Raptor Lake

To si snad dělají srandu... Snížení spotřeby o 25%, případně zvýšení taktů o 7% - samozřejmě mají na mysli nějaké chvilkové okamžité děje, takže celkový rozdíl bude minimální - ale to nevěděli dříve? Připadá mi, že u Intelu každou generaci znovu vynalézají kolo, možná i oheň. To by indikovalo velkou fluktuaci lidí...

Nová generace procesoru, nové čipsety a nové mainboardy... jak Intelovské!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Patovi věřím, zatím mě zklamal jen 4x.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a Matovi nevěříš ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kuci já se moc těším!

(malý cestoval mě rozsekal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je vidět nevýhoda velké firmy, levá ruka neví, co dělá pravá a s tím, jak se zde lidé střídají a často se mění strategie jednotlivých oddělení i šéfů více oddělení, je výsledkem takový chaos... Samozřejmě management složený z technicky neznalých lidí tomu vůbec nepomáhá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďalší procesor, ktorý bude dosahovať špičkový výkon len v benchmarku, teda pár sekúnd. V normálnej prevádzke bude vodné chladenie povinné a tekutý dusík optimal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vypadá to na další 125 W procesor, na kterém bude muset být 300 W vodník, aby se to neupeklo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt intel zavede na desky vybavene svymi cipsety to nove 12 pin napajeni dodavajici 500W+:

https://diit.cz/clanek/spotreba-nove-generace-grafik-bude-bezprecedentni...

:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož ty curvy končí na 70A, tak by mohlo jít o mobilní procesory.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ak budú chcieť ísť cez 70A, budú musieť použiť všetky piny len na napájanie CPU :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

preto ten "odporucany" standard intel power 12V

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jeden pin snese nejspíš 1 Ampér, je to krátká dráha. Ale dlouhodobě je určitě lepší to rozložit, aspoň mají důvod na "vylepšení" nové patice. To je teda firma tohle :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ULV 6W :}

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejdriv to byl:

-> integrovany napetovy regulator u procesoru generace Haswell
-> ted je to intel thread scheduler cili ITD u procesoru Alder Lake
-> pote pribude u Raptor Lake procesoru digitální regulátor napětí

Tez to preznaceni intel 4th 10nm generation na intel 7, dale atomy smichane se skutecne vybavenymi jadry, ne a ne vydat normalni, kvalitni a efektivni procesor, jen a jenom lidi vojebat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už není ani řízený chaos, to je jen chaos.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdy je i chaos záměrný... nakonec to neustálé měnění patic a přesuny pinů to je něco podobného. Aby si uživatel musel vždycky koupit komplet všechno. I s těmi různými duchy typu Spectre a dalšími bratříčky. Na to bych jim řek jen jedno - Na4rat !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale lineární regulátory přeci nejsou zrovna proslavené svou účinností? Jsou docela pádné důvody, proč jsou zdroje v počítačích spínané a ne lineárně regulované. Přijde mi divné, že by něco takového nacpali do procesoru (leda že by ten "lineární regulátor" byl v tomhle případě jen nějaký zavádějící název označující něco jiného).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady určitě není myšlen klasický lineární stabilizátor, i když těch už je taky víc typů a mimojiné přímo nízko úbytkové založené na MOSFET tranzistoru, ale spíš je myšlen pulsní s natolik vysokou spínací frekvencí, že se to jeví z pohledu průběhu výstupního napětí, jako lineární. Protože klasický pulsní jaksi potřebuje výstupní filtraci. Docela by mne to zapojení stabilizátoru uvnitř procesoru či patice zajímalo. A hlavně parametry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, podle průběhu je to nějaké PVM tj. dřív se to nazývalo tyristorové řízení (pro silové spotřebiče). Ale není to frekvenční měnič, jako v nabíječkách a různých step-down měničích, to by se tam nevešlo :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyristorové měniče a střídače jsou hodně stará technologie, na spínané zdroje se vždy používaly MOSFETY a někdy nouzově v době kdy ještě tehdejší naše TESLA MOSFETY neměla, co pamatuji v katalogu byly max jednotky kusů malých FET tranzistorů do anténních zesilovačů, ale velký FET nebyl, tak se používaly velmi rychlé bipolární výkonové tranzistory. Takto byly označeny, na dnešní dobu a ve srovnání s FET až tak rychlé nejsou, ale hlavně mají větší odpor v sepnutém stavu, takže ty zdroje na nich postavené byly hlavně menší a lehčí než s klasickým trafem, ale účinnost na dnešní dobu žádná sláva. Taky se mi to dostalo do ruky, tak vím, co v tom bylo za součástky. Moderní velmi rychlé spínané zdroje jsou proti tomu o galaxii dál. Dnes jsou řídící obvody spínacích FETů tak daleko, že dokáží modulovat a takto zesilovat audiosignál na profi úrovni. V profi ozvučení, ale i ve studiových monitorech jsou klasické zesilovače na ústupu a už se drží jen v klasicky pojatých kombech a muzikantských nástrojových hlavách (zesilovače pro baskytary a kytary). Co vím tak už pře cca 15. lety možná to je téle SONY uvedlo v té nejvyšší espritové řadě spolu s s přehrávačem Super Audio CD, dlouho jsem digitální zesilovače odmítal a už pár měsíců mi 5 kusů dělá hudební radost a sousedům někdy taky... Je šílené kam se řídící a spínací obvody za krátkou dobu dostaly. Je to vidět na počítačových zdrojích, jaké výkony ze stejného objemu už dávají a s jakou účinností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.