Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DVD+RW

DVD+RW logo
DVD+RW už brzy vstoupí mezi spotřební elektroniku a nebude již jen předmětem zájmu na výstavách. Pravděpodobně právě tento formát zvítězí v boji DVD formátů, i když DVD-R/RW ještě úplně zbraně neskládá. I my vám snad již brzy budeme mozi v recenzi představit nejnovější DVD+RW od HP. Ale než se tak stane, měli bychom si nejprve tuto technologii alespoň trochu vysvětlit a popsat.

Kapitoly článků

DVD+RW logo
DVD+RW byl prvním DVD formátem určený pro zápis i přepis, který byl kompatibilní i s obyčejnými DVD přehrávači a DVD-ROM a mechanikami (v poslední době se k němu přidal i DVD-R/RW). Stojí za ním firmy Hewlett-Packard, Mitsubishi Chemical/Verbatim, Philips, Ricoh, Sony, Thomson, Dell a Yamaha. Dojde-li k jeho hromadnému nasazení, bude umožňovat výměnu dat mezi klasickými uživateli spotřební elektroniky a PC platformou. První zdárné pokusy s takovouto přenositelnosti byly již demonstrovány na Comdexu 1999 a CEBITu 2000. Tento systém navíc nabízí možnost spojení digitálního videa a digitálních dat pod jedním souborovým systémem přesně v duchu multimediálních aplikací. Takovýto jednostranný disk umožní přehrát až 4 hodiny videa, při oboustranné nahrávce pak až 8 hodin (první verze DVD+RW disků však měly kapacitu jen 3GB).

Zvláštním úkazem je, že DVD+RW není vůbec podporován DVD Fórem (www.dvdforum.org), které vzniklo za účelem prosazení DVD na trh a stála také u zrodu dalších formátů, včetně klasického DVD. Dnes DVD Fórum "obhospodařuje" tyto formáty: DVD-Video, DVD-ROM, DVD-Audio, DVD-R, DVD-RW a DVD-RAM. Jeho hlavními členy jsou Hitachi, Matsushita, Mitsubishi, Pioneer, Philips, Sony, Thomson, Time Warner, Toshiba a JVC. Určitě si všimněte, že Thomson, Mitsubishi, Sony i Philips jsou ve skupině pro DVD+RW i DVD-RAM. Je proto dost překvapující, že se jim DVD+RW do DVD Fóra prosadit nepodařilo. Firmy, které podporují DVD+RW se pro změnu sdružují v organizaci zvané DVD+RW Aliance (www.dvdrw.com).

DVD+RW Video je kódováno pomocí normy MPEG-2 s proměnlivým datovým tokem (variable bit-rate). To znamená, že na disku o stejné kapacitě může být nahrána různá délka filmu (třeba přírodní scenérie zaberou méně, než akční filmy). Nebo se naopak dá zvýšit kvalita záznamu bez zvětšení záznamové kapacity. Kompatibilita přehrávání DVD video s nahráváním v reálném čase s proměnným datovým tokem je dosažena pomocí jedinečné technologie vyvinuté speciálně pro DVD+RW, zvané "Lossless linking", která vznikla především proto, aby byl vyrovnáván proměnný datový dok (VBR) a konstantní datový tok (CLV) zápisu DVD videa. Je to taková obdoba buffer underrun technologie pro DVD. Zde se musí ovšem DVD rekordér trefit s přesností na 1 µm (Orange Book pro CD-R/RW povoluje mezeru až 100µm!). Z toho důvodu je předlisovaná drážka nahrána s příčnou frekvencí 817kHz (to znamená, že je zvlněná vodorovně, podobně jako u DVD-RAM), aby se mechanika trefila co nejpřesněji. Nejmenší nahratelná jednotka je 32kB. Existují pro ní čtyři adresy, což ještě zvyšuje schopnost správného nalezení.

Nahrávání na DVD+RW je prováděno formátem UDF (Universal Disc Format) známého již z CD-RW (packet writing, DirectCD, PacketCD, InCD...). Prakticky platformově nezávislý UDF formát je vysoce kompatibilní se datovými systémy na bázi CD. Výborně se navíc hodí pro vysokokapacitní média a poskytuje znamenitou zpětnou kompatibilitu.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku DVD+RW

Žádné komentáře.