Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Technologie a formát

DVD+RW logo
DVD+RW už brzy vstoupí mezi spotřební elektroniku a nebude již jen předmětem zájmu na výstavách. Pravděpodobně právě tento formát zvítězí v boji DVD formátů, i když DVD-R/RW ještě úplně zbraně neskládá. I my vám snad již brzy budeme mozi v recenzi představit nejnovější DVD+RW od HP. Ale než se tak stane, měli bychom si nejprve tuto technologii alespoň trochu vysvětlit a popsat.

Kapitoly článků

1.  Popis
2.  Technologie a formát

Pro fyzický záznam je použita technologie fázové změny, obdobně jako u CD-RW disků. Je tedy možné mnohokrát nejen nahrát, ale i data přepsat (až 1 000×). Pro přechod do amorfního stavu je třeba teploty 500-700°C, do krystalického ale postačí 200°C. Fyzický formát je navržen tak, aby byl kompatibilní se současnými DVD-ROM i DVD Video formáty. Velkou výhodou pro využití v PC aplikacích je schopnost DVD+RW formátu nahrávat rychlostí konstantní úhlovou rychlostí (CAV), která zkracuje přístupovou dobu (random acces). DVD-RAM ale třeba pro zápis používá Zone CLV. DVD+RW zvládne však i klasický CLV zápis. CAV se tak u DVD+RW zapisují data a CLV video. Tak jako existují CD-R i DVD+RW nabízí DVD+R, na které nahrajete jen jednou. Je stejně jako DVD+RW plně kompatibilní s DVD přehrávači a DVD-ROM a má také kapacitu 4,7GB. Ovšem naopak od vývoje CD-R/RW, přijde o něco později než DVD+RW, pravděpodobně až v polovině roku 2002. Výrobci také slibují oboustranné disky s kapacitou 9GB. Dvouvrstvých DVD+RW (DVD+R) médií se s největší pravděpodobností nedočkáme vůbec.

Záznamovou vrstvou je, podobně jako u CD-RW (a na rozdíl od DVD-RAM), sloučenina stříbra, india, antimonu a teluru (Ag-In-Sb-Te). Složení DVD+RW je i v řezu hodně podobné CD-RW.

DVD+RW v řezu

První DVD+RW rekordéry určené na trh se začínají objevovat na podzim 2001. Snad vůbec prvním bude v polovině října Ricoh MP5120A. Bude vybaven buffer underrun technologií "lossless linking" a JustLink s rozhraním IDE/ATAPI. Na DVD+RW bude zapisovat rychlostí 2,4× (3 240 kB/s), ale zvládne i CD-R a CD-RW (12×/10×). DVD-ROM pak čte 8× a CD 32×. Mezi programovým vybavením najdeme MyDVD (DVDit) pro tvorbu DVD video, B's Recorder GOLD k nahrávání datových DVD i CD a B's CliP pro packet writing přímý zápis z různých aplikací. Ve stejnou dobu, nebo jen o něco málo později se začnou prodávat modely dalších příslušníků DVD+RW Alliance.

Kapitoly článků
1.  Popis
2.  Technologie a formát

Diskuse ke článku DVD+RW

Žádné komentáře.