Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Eurokomisařka Viviane Reding hodlá sjednotit ochranu osobních dat na internetu pro celou EU

Viviane Reding (zdroj: www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/374711503/sizes/o/in/photostream)
Jméno Viviane Reding na našem webu nezmiňujeme poprvé. Tato lucemburská dáma má svérázné pohledy nejen na mnohé části internetu, jeden zajímavější než druhý. Nyní v roli eurokomisařky pro spravedlnost, základní práva a občanství hodlá nahradit všechny zákony zemí EU týkajících se ochrany a nakládání s osobními daty jedním centrálním, který budou muset členské státy zapracovat do svých zákonů…

Viviane Reding byla už před 6 lety příčinou nominace Evropské komise na cenu největšího břídila internetu kvůli snahám rozšířit působnost regulace obsahu „vysílaného“ na internet. Je také známá jako osoba, která ještě jako eurokomisařka pro média a informační společnost úspěšně bojovala za zlevnění mezinárodních hovorů v rámci EU, měla prsty i v telekomunikačním balíčku, kde se jí nelíbil dodatek o odpojování uživatelů od internetu, který nakonec stejně neprošel, spolu s Meglenou Kunevou bojovala za existenci klasické záruky na software, jako je tomu u fyzického zboží, specifickým způsobem chtěla též řešit problematiku pirátství… zkrátka je toho poměrně dost, s něčím by se dalo souhlasit, s jinými názory by naopak člověk s Viviane nejraději vyrazil dveře.

Viviane Reding v roce 1984 :-)

Mezi věcmi, které Viviane řešila už jako eurokomisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství, je poměrně absurdní „právo na zapomenutí“ neboli možnost nařídit odstranění informací o stěžovateli z internetu (jinými slovy je to taková forma cenzury. Jako bychom měli pocit, že poslední zmínka v médiích o Viviane je ze stejného soudku, komisařka si chce totiž posvítit zejména na provozovatele sociálních sítí a služeb a zavést v celé EU jednotnou legislativu na ochranu a nakládání s osobními údaji, která by nahradila patřičné zákony členských zemí. Ty se dnes různě liší, např. Německo a Francie mají na ochranu osobních údajů přísnější pravidla, zatímco Velká Británie, Irsko a jiní mají pravidla nakloněna spíše trhu. Přitom prý podle průzkumu Eurobarometru má 75 % Evropanů obavy z nakládání s jejich údaji společnostmi jako Google, Facebook a další.

Viviane chce, aby nejen provozovatelé sociálních sítí, ale třeba i poskytovatelé připojení k internetu informovaly uživatele o tom, jaká data o nich sbírají, za jakým účelem a v neposlední řadě jakým způsobem jsou tato data ukládána. „Všichni poskytovatelé služeb sociálních sítí operující na území EU musí dodržovat zákony na ochranu (osobních) údajů. Firmy mají specifickou odpovědnost, pokud jsou osobní data uživatelů jejich hlavními ekonomickými aktivy.“ To, že Viviane v souvislosti s posledními zprávami tohoto typu nehovoří přímo o „právu na zapomenutí“, považujeme spíše za dobře odvedenou práci „euromarketingu“. Nakonec je samozřejmě otázkou, jak bude legislativa zpracována a jakou formou bude právo na zapomenutí řešeno.

Úředníci z EU očekávají, že návrh legislativy by měl být hotov začátkem příštího roku, přičemž po jejím schválení budou mít členské státy rok a půl na zapracování do vlastních legislativ. Vedlejším efektem by mělo být to, že firmy nebudou muset řešit pro každý stát EU jiné podmínky týkající se ochrany osobních údajů svých zákazníků.

Pokud jde o věci kolem ochrany dat, je potřeba … jedno místo („one-stop-shop“), jeden zákon a jeden jediný úřad na ochranu dat,“ zmínila Viviane Reding. „Chci úřednímu šimlovi zásadně omezit výběh.“ Co z toho nakonec vzejde, se snad brzy dozvíme. Počátek příštího roku již klepe na dveře.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Eurokomisařka Viviane Reding hodlá sjednotit ochranu osobních dat na internetu pro celou EU

Čtvrtek, 1 Prosinec 2011 - 16:31 | WIFT | Samozřejmě že poznal, proto bylo na konci...
Středa, 30 Listopad 2011 - 23:01 | Kert | Proč ta paní vypadá jako sestra Duane Dibbley?
Středa, 30 Listopad 2011 - 16:52 | sumix | "Viviane chce, aby nejen provozovatelé...
Středa, 30 Listopad 2011 - 15:30 | Karáš Svorka | To by mělo znít spíše nějak "Tyhle unie...
Středa, 30 Listopad 2011 - 13:40 | Lojza Suchánek | Ale ale...copak jsi nepoznal, ze se jednalo o...
Středa, 30 Listopad 2011 - 13:38 | Lojza Suchánek | Tak tak... Ostatne zcela a naprosto NECHAPU,...
Středa, 30 Listopad 2011 - 13:30 | Tosuja | Nepouzivam Facebook, takze prakticky nevim, o cem...
Středa, 30 Listopad 2011 - 12:28 | WIFT | A pak mi vyprávěj něco o svobodě ;-) BTW, já bych...
Středa, 30 Listopad 2011 - 12:24 | Peter Peter | Pekný príklad osobných dat je napr. Facebook, kde...
Středa, 30 Listopad 2011 - 11:38 | Václav Novotný | S těmahle direktivama je to jak se dvojsečnou...

Zobrazit diskusi