Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD: Nová GPU, APU Carrizo i Kaveri-Refresh vydáme ve druhém kvartálu

Během konference představila CEO AMD, Lisa Su, plány na nadcházející měsíce. Konec zimy bude poměrně nezajímavý, ale na jaře se můžeme těšit na řadu nových produktů - procesorů i grafických karet.

Tato zima asi pro AMD bude nejkrizovějším obdobím za řadu let. Po poměrně slušných třech kvartálech, kdy se dařilo snižovat zadlužení firmy a po dva kvartály po sobě vykázat mírný zisk, došlo k výraznému finančnímu propadu. Důvodů se sešlo hned několik. Jmenovat můžeme třeba zrušení 20nm GPU (TSMC zrušila výrobní proces, pro který měla být určená) a jejich přepracování na 28 nanometrů. S tím souvisí i jejich odklad. Dále povedený nástup konkurenčního high-endu, který měl negativní dopady na prodeje. Su zdůraznila přesycení distribučních kanálů a nakonec i odpisy neprodaných APU druhé generace (tzn. Trinity / Richland).

Trinity APU Comal platform

Odpisy neprodaných APU 2. generace (Trinity / Richland) vyšly na téměř 60 milionů dolarů

Podle Lisy Su je jedním z největších problémů saturace distribučních kanálů, která se sice ve čtvrtém kvartálu mírně zlepšila, ale na její dořešení bude třeba ještě prvního kvartálu letošního roku. Co to znamená: Distributoři mají na skladech hardware, který se nestihl prodat a od AMD proto odebírají méně, než předpokládala. Lze předpokládat, že k povzbuzení prodeje naskladněného zboží dojde k nějakým slevám - pokud se tak stane, nebylo by překvapivé, pokud by se to našich končin výrazněji nedotklo. Je dost dobře možné, že jen vykompenzují nevýhodný kurz dolaru na úroveň cen loňského roku.

Hbm Wafer Sk Hynix

wafer s HBM pamětmi (Hynix)

Výhledy na jaro jsou už pozitivnějšího rázu. Prodeje z odepsaných APU již budou generovat pouze zisky (byť nijak závratné) a poprvé oficiálně padla zmínka o vydání nových produktů. Su potvrdila novou řadu grafických karet, z nichž první modely budou dostupné ve druhém kvartálu. Můžeme připomenout zvěsti o novém high-endu s HBM pamětmi nebo novém mainstreamu s čipem Trinidad. Existují i konzervativnější spekulace, které předpokládají vydání high-endu v podobě inovované verze GPU Hawaii (tzn. R9 290X vylepšené o nové technologie a postavené proti GeForce GTX 970 / 980) s tím, že top-GPU s HBM pamětmi nastoupí později. Lisa Su se ke spekulacím nevyjadřovala, potvrzeno máme pouze, že ve druhém kvartálu nějaké grafické novinky přijdou.

Druhý kvartál přinese i zbrusu nové APU Carrizo, které půjde na trh v BGA provedení, tzn. pro notebooky a specifické desktopové záležitosti. Od Carriza se očekává navýšení grafického výkonu díky delta-kompresi (u Kaveri byl limitovaný právě paměťovou propustností), přibude podpora akcelerace HEVC / h.265 4k videa a výkonnější procesorová jádra z rodiny Excavator.

specifikace APU Carrizo

Pro socketové desktopové desky bude určený Kaveri-Refresh, který zachová stávající socket FM2+. Očekávat můžeme spíše změny menšího rázu, není pravděpodobné předpokládat nárůst výkonu o více než 10 % oproti aktuálním modelům Kaveri. Feature-set APU rozšířily ovladače (Catalyst Omega), které implementovaly řadu multimediálních novinek, například kvalitnější scaler pro HD video a další vylepšení, která mají zlepšit kvalitu na úroveň blízkou 4k. Pro uživatele přehrávače Cyberlink PowerDVD je k dispozici fíčurka SmoothVideo, která přepočítává FPS videa na úroveň obnovovací frekvence obrazovky pro dosažení lepší plynulosti pohybu. Také je podporována akcelerace HEVC prostřednictvím výpočetních bloků grafického jádra.

O Carrizo-L, nástupci malých APU Kabini / Beema nepadla jediná zmínka. Plány s ním jsou nejasné. Podle nejstarších (neoficiálních) zpráv zamýšlela AMD zahájit distribuci na přelomu prosince a ledna s tím, že by k vydání došlo v prvním kvartálu. Zda se tak skutečně stalo, nevíme. Carrizo-L fakticky vychází z APU Beema a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by byly implementovány nějaké výraznější změny (např. podpora HEVC, HSA nebo delta-komprese). Podle některých zdrojů by šlo jen o dočasný produkt, který koncem roku nahradí 20nm APU Nolan a Amur - zprávy o čemkoli „ne-28-nanometrovém“ je ale třeba brát s odstupem.

Tagy: 
Zdroje: 

AMD (konference), KitGuru

Diskuse ke článku AMD: Nová GPU, APU Carrizo i Kaveri-Refresh vydáme ve druhém kvartálu

Sobota, 24 Leden 2015 - 09:16 | del42sa | tak a teď mi řekni, jakou propustnost potřebuje...
Pátek, 23 Leden 2015 - 10:10 | Behemot | Jo, na wiki to maj blbě, nepřepočítával jsem si...
Pátek, 23 Leden 2015 - 09:54 | TyNyT | Já to normálně používám, jak Raptr, tak GPU...
Pátek, 23 Leden 2015 - 09:51 | TyNyT | Já třeba na 5350 stavím mašinky s XBMC, protože...
Pátek, 23 Leden 2015 - 09:49 | del42sa | čtyřmodul/osmijádro by asi na FM2+ realizovat šlo...
Pátek, 23 Leden 2015 - 09:44 | TyNyT | 8 mld. cash je nic. Koukni se, kolik vydělal v...
Pátek, 23 Leden 2015 - 08:31 | Slavomir | Pred kúpou ATI, pokiaľ si dobre pamätám, sa...
Pátek, 23 Leden 2015 - 07:07 | mejla76 | Z mého pohledu má AMD strašný problém se softem....
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 22:50 | del42sa | Kde jsi na ty hausnumera přišel ? HT 3.0 použitý...
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 21:58 | roob | presne ako pise M, vykon v 1 vlakne polovica, v x...

Zobrazit diskusi