Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Finanční výsledky Intelu a AMD za čtvrtý kvartál 2011

Procesory v testu: AMD FX-8150, AMD Phenom II X6 1100T, AMD A8-3850, Intel Core i7 870 (ES), Intel Core i7 2600K, Intel Pentium 4 HT 3,6 GHz, Intel Pentium 4 EE HT 3,46 GHz
Opakuje se to každý kvartál, firmy vydávají své finanční výsledky (některé dříve, některé později). A jako obvykle nás zajímají výsledky dvou rivalů na poli x86-kompatibilních procesorů…

Situaci asi nejlépe vystihuje graf:

Finanční výsledky - Intel, AMD - 2009-2011

Intelu se tentokráte nepodařilo překonat sebe samého, ovšem ani u AMD není zrovna důvod k radosti, „zelení“ i přes stejné příjmy jako v předchozím kvartálu skončili ve ztrátě $177 miliónů (že by vliv zvýšených cen pevných disků? …jen tipujeme). Nicméně za celý rok je firma v plusu – necelé půlmiliardy ($491 miliónů).

Intel

Intel své výsledky nekomentuje, používá tabulky. 9 miliard příjmů plyne z divize PC Client Group, což jsou klasické desktopové procesory, možná i čipsety, netušíme přesně, ale to je jedno, oproti témuž kvartálu z loňského roku jde o 17% nárůst a když se to spočítá za celý rok, nárůst je stejný, taktéž 17 %.

Data Center Group vygenerovala za Q4 příjmy 2,7 miliardy, nárůst oproti loňskému čtvrtému kvartálu o 8 % a za celý rok oproti 2010 je to 17 %.

Other Intel Architecture Group se též činila, 1,1 miliardy je oproti Q4 2010 nárůst o 35 % a za celý rok oproti předchozímu o 64 %. McAfee spolu s Intel Mobile Communications přinesly do kasičky ve čtvrtém čtvrtletí 1 miliardu.

A pak jsou tu ty nešťastné Atomy, o jejichž úpadku jsme již psali. Ty za čtvrtý kvartál přinesly oproti výše zmíněným divizím do kasičky doslova „almužnu“ v podobě $167 miliónů, což je meziroční propad o 57 %. Za celý rok to bylo 1,2 miliardy, oproti předchozímu roku jde o propad zhruba přesně o čtvrtinu (25 %). Jsme zvědavi, zda se to letos zlepší s tím, jak se Intel konečně začne pokoušet tlačit tyto procesory do chytrých telefonů.

Intel očekává v prvním čtvrtletí letošního roku příjmy kolem 12,8 miliard (± půl miliardy).

AMD

V AMD namísto tabulek používají více slova, takže se dozvídáme, že se nejvíce dařilo prodeji mobilních procesorů s integrovanými grafikami, tedy APU A-Series, celkem se (nejspíše včetně desktopových) prodalo kolem 30 miliónů kusů těchto čipů (v absolutním měřítku to samozřejmě není moc velké číslo, ale pro AMD se počítá každý dolar). V celkovém pohledu přinesl Computing Solutions segment do kasy oproti předchozímu kvartálu o 2 % více a meziročně o 7 %. AMD ve své tiskovce na rozdíl od Intelu nepoužívá u jednotlivých divizí příjmy, ale provozní zisk (což jsou příjmy po odečtení provozních nákladů). Provozní zisk divize Computing Solutions byl za čtvrtý kvartál $165 miliónů, což je skoro o 11 % více než v předchozím kvartálu a meziročně dokonce o 81 % více.

Grafická divize na tom byla o něco hůře, což AMD vysvětluje právě přechodem na integrované grafiky v procesorech, za něž příjmy inkasuje divize Computing Solutions. Oproti předchozímu kvartálu jde o pokles o 5 %, meziročně o 10 %. Provozní zisk činil ve čtvrtém kvartálu jen $27 miliónů, což je sice 2 a ¼ násobek kvartálu předchozího, ale jen 40 % toho, co před rokem.

AMD se pochopitelně nezapomněla pochlubit tím, že uvedla Radeony HD 7970 na 28nm procesu, Radeony HD 7000M (přeznačené Radeony HD 6000M na 40nm procesu – to už ale AMD nepíše) a pochopitelně procesory s jádry Bulldozer, za které v serverovém segmentu dokonce dostala ocenění „Analysts' Choice“ (Best Server Processor – AMD Opteron 6200) od Linley Group. Mimochodem podobné ocenění dostaly i procesory Intel Sandy Bridge (Best PC Processor) a Nvidia Tegra 3 (Best Mobile Processor).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Finanční výsledky Intelu a AMD za čtvrtý kvartál 2011

Čtvrtek, 26 Leden 2012 - 22:29 | Ludek Jelinek | Jen jestli to nebude tim, ze lide momentalne...
Čtvrtek, 26 Leden 2012 - 16:07 | CCblue | Tady je vcelku jasně vidět, že ač se všude možně...

Zobrazit diskusi