Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fotografové žalují Google

Google books logo

Americké sdružení fotografů (American Society of Media Photographers) má podobný problém jako vydavatelé knih, kterým se nelíbí, že je Google digitalizuje a vystavuje bez jejich svolení. V USA se chtěli přidat k žalobě, kterou knižní vydavatelství vytáhla proti Googlu, jenže jim to nebylo dovoleno, tak podávají žalobu vlastní. Nelíbí se jim, že Google skenuje jejich díla a vystavuje je na internetu, aniž by autorům za ně zaplatil. Jde o díla, která jsou na přebalech knih, o něž se jedná v první žalobě. Žaloba je taktéž typu „jeden za všechny“, takže v případě vítězství by se o svou kompenzaci mohli hlásit i další autoři fotografií, které Google naskenoval a vystavil bez jejich svolení. V Google jsou si tradičně jisti, že jejich počínání je v souladu s mezinárodním autorským právem.

Oběma případy se zabývá stejný soudce, Denny Chin. Zatím ještě nerozhodl ani o prvním, ve kterém vydavatelé požadují 125 miliónů dolarů. Google prý už naskenoval přes 12 miliónů knih a dalších 174 miliónů má ještě v plánu. Žalující strany tvrdí, že Google je připravuje o zisk a požadují až desítky tisíc dolarů za každý prohřešek. S vydavatelstvími se snažil Google udělat dohodu, že za 125 miliónů vytvoří registr práv ke knihám, kde se mohou autoři vystavených děl registrovat a požadovat honoráře. Microsoft a Amazon jsou proti takové dohodě, zatímco Sony je pro. Snaha dohodnout se však nemá příliš velký vliv na rozhodnutí soudu o tom, zda Google porušuje, či neporušuje práva vydavatelů.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fotografové žalují Google

Čtvrtek, 8 Duben 2010 - 13:20 | Tomáš Neuwirth | Jestli měl vydavatel knížky povinnost napsat...
Čtvrtek, 8 Duben 2010 - 13:05 | Izak | To jsou ale mamlasove. Jeste ze v CR mame v aut....

Zobrazit diskusi