Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fractal Design Newton R3: 600W platinový severák

Zvenku
A je to tu! Dlouho očekávaný platinový zdroj Fractal Design Newton R3 v recenzi. Jak si tento severský výrobce povede? Překvapí svou kvalitou? Nebo naopak zklame a propadne? Čtěte dál…

Kapitoly článků

3.  Sekundární strana, kvalita provedení
4.  Měření

Sekundární strana

Navážu rovnou na větev +5 V SB, ta má pro zvýšení účinnosti dvoucestné usměrnění. Bohužel mne silně tlačí čas a už nechci do zdroje dále pájet, a přímo přečíst se mi potisk nepodařilo, usměrňovač je nacpán přímo na transformátor. Dle PCAxe tam ovšem je šotek S10C40C (10/125 A při 100 °C a 40 V, úbytek 0,55 V při 5 A a 25 °C), tudíž zde bych čekal totéž či obdobný. Filtraci obstarává dvojice Chemi-Conů KY 2200 uF/10 V. Kapacity není nikdy dost, moje řeč;-)

Vystup

Dál je to neméně napínavé: čtveřice tranzistorů Infineon IPP023N04N G (90/400 A při 25 °C a 40 V, RDS(On) pouze 2,3 mΩ při 90 A). Napětí filtruje opět jeden Chemi-Con, KY 2200 uF/16 V  a k tomu pět CapXonů PL, což jsou kondenzátory s pevným dielektrikem. Tady nevím, jak se k tomu postavit: pravděpodobně budou životností alespoň odpovídat kvalitní kondenzátorům s tekutým dielektrikem, ale jisté to není. Poté, co jsem viděl polymery Licon a podobnou sebranku rozšklebit se jak když si střelíte do úst brokovnicí jsem ztratil iluze o tom, že nekvalitní polymery neexistují.

A CrapXon CapXon moc kvalitní kondenzátory také nedělá…ovšem ať je jejich kvalita jakákoli, rozhodně to nejsou japonské kondenzátory. Vzpomínáte ještě na text na krabici, který jsme zmiňoval v první kapitole? Body za to ubírat nebudu, ale nechť je to výrobci na ostudu.

Shora

Větev -12 V má své vlastní usměrnění dvěma velkými SMD diodami, filtrována je Chemi-Conem KY 220 uF/16 V, no jen aby to stačilo. Napětí +3,3 V a +5 V jsou vytvořena pomocí DC-DC měničů, nacházejících se na jedné desce. Už jejich připájení je zajímavé, deska je prostrčena frézováním v hlavní desce a tady přimo připájena hromadou pájky. Součástí měničů jsou (klasicky) vždy dva MOSFETy, konkrétně IPD031N03L G (90/400 A při 25 °C a 30 V, RDS(On) 4,4 mΩ při 30 A). Filtraci zajišťují další různé polymery (CapXon a několik neidentifikovaných růžových) na vstupu i výstupu, nějaké malé SMD keramiky a navíc ještě nějaké Chemi-Cony KY a KZH na hlavní desce zdroje.

Čistě z principu bych tam prostě rád viděl samé kvalitní a ověřené značky, ale nemělo by to být vyloženě špatné a kapacita je celkově vysoká na každou větev. Řízení DC-DC měníčů obstarávají čipy CAT7523, o kterých jsem nic moc nezjistil, ale i kdyby neměly ochranu proti přetížení, tranzistory zvládnou tak vysoké výkony, že to z toho zdroje nikdy nikdo tahat nebude i kdyby se na hlavu postavil. Dále, ačkoli je na +12 V něco, co by se dalo použít jako bočník, IO pro sledování sekundární strany GR8313 zvládá s osmi piny hlídat pouze podpětí, přepětí a zkrat.

Zdroj tedy potenciálně nemá ochranu proti přetížení, což bude s ohledem na vysoký výkon trochu těžké ověřit, ale pokud ho nedonutím k vypnutí ani na maximálním příkonu zátěže, tak se budu zlobit…řídicí čip CM6901X má jakési mechanismy proti přetížení, které by tady mohly být celkem přesně využity díky tomu, že na sekundární straně je vlastně jedna větev, takže uvidíme, zda jsou implementovány.

Kvalita provedení

Na první pohled vypadá zdroj naprosto bezchybně, zdání však bohužel klame. Je fakt, že je všude použito velmi hojně pájky, cesty, přes které reálně teče výkon, jsou naddimenzované jako kdybych je dělal sám;-) Ovšem o to horší je to jinde, některé drobnější spoje nemají naneseno dost pájky, místy se dokonce vyskytují mezery. Nejhorší je to u vodičů, za ty může někdo zatahat a spoje pak snadno popraskají. Tyto spoje totiž vypadají přesně jako ty, které obvykle praskají, může za to jak nedostatečné použití pájky, tak hlavně to, že je bezolovnatá.

Deska

Na první pohled je textura použité pájky nezvyklá, je matná, místy až krupičkovatá, nemyslím si, že to dělá pouze kartáčování a lak. Očividně je to nějaká horší slitina tvrdých pájek, tudíž kdo ví, co to bude dělat po letech provozu? Našel jsem tam sice jen jedinou kuličku pájky, ovšem poměrně velkou a právě mezi dvěma spoji, to není dobré. Od zdroje takové ceny bych očekával absolutně dokonalou práci, bez chyb, což tady není, zdroj jednoznačně nesplňuje nároky na high-end. Bod dolů.

Deska_modularni_kabelaze

Oddělení primární a sekundární strany je v pořádku, všechny použité optočleny jsou připájeny na spodní stranu a pod sebou mají izolační lepidlo. Vodiče k panelu pro odpojitelnou kabeláž jsou značně silné, samotný panel na sobě také má silnou vrstvu pájky, ovšem na to, že byly do panelu pájeny až na konci a ručně, kvalita pájení nic moc. Další půlbod dolů.

Kapitoly článků
3.  Sekundární strana, kvalita provedení
4.  Měření

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fractal Design Newton R3: 600W platinový severák

Úterý, 23 Duben 2013 - 03:08 | Richmond | IMHO jsou ty lopatky spíš otřepený a ostrý (...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 23:28 | Damel | Když já vám nevím chlapi. Jste si jisti, že jde...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 22:37 | Fotobob | Já tě chápu a podporuji to. Lepší na krabici...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 16:43 | Noxik | Bezny smrtelnik ani nevi co je zdroj v pocitaci....
Pondělí, 22 Duben 2013 - 12:12 | Behemot | Jí si jsem používaných kliček vědom, ale u mě...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 12:06 | Fotobob | Vitaj do píáru :-D Dejte do vody 1/4 kila cukru,...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 11:57 | Fotobob | Já bych stejně přeci jen spoléhal na rozum a...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 10:29 | TyNyT | Problém nebyl v chlazení kabelů, ale v tom, že...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 10:26 | TyNyT | no jo, ale ty to vidíš ze svého pohledu páječe,...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 10:17 | TyNyT | Jenže taky není řešení říct pidlivokovi: "...

Zobrazit diskusi