Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fujitsu a Oracle předvedou 16core SPARC T5 a odhalí další detaily o architektuře

Oracle SPARC T5
Na konferenci International Solid-State Circuits Conference příští rok v únoru se dočkáme dalšího odhalení detailů o chystaných 16jádrových procesorech rodiny SPARC T5 plus živé demonstrace takového čipu...

Tato desátá generace architektury SPARC64 je již nějakou dobu v přípravě. Na rozdíl od nedávno zrušeného vývoje procesorů pro superpočítače SPARC64 IXfx, na kterých Oracle spolupracoval s LSI, je jen otázkou času, než budou uvedeny na trh. SPRAC T5 vedle dvojnásobného počtu fyzických jader přidá i na frekvencích, oproti 3,0GHz SPARCům T4 poběží na 3,6 GHz. Nárůst výkonu tedy bude v součtu velmi výrazný, otázkou je, zdali to bude stačit oproti konkurenci, ať již IBM Power 7+, nebo Itaniím „Poulson“ architektury či x86 procesorům Intel Xeon a AMD Opteron.

Oracle SPARC T5 die

Předpokládá se, že procesory nabídnou jisté hardwarové aspekty vedoucí k akceleraci některých prvků softwaru, který Oracle pro své systémy dodává. Přidáno by měly být mimo jiné hw akcelerátory pro memory versioning, in memory columnar database acceleration, hardware decompression a další specifické prvky, nicméně na toto odhalení si zkrátka počkáme až do zmíněného února.

Dále k tématu:

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fujitsu a Oracle předvedou 16core SPARC T5 a odhalí další detaily o architektuře

Čtvrtek, 22 Listopad 2012 - 15:54 | rman | Neni ta informace nejaka stara? Nam maj masiny s...

Zobrazit diskusi