Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GCN třetí generace přinese hardwarový (M)JPEG dekodér

O třetí generaci GCN, která by se měla týkat APU Carrizo, GPU Tonga a GPU Fiji, se dosud mluvilo v souvislosti se zvýšením energetické efektivity. Přinese ale i multimediální novinky…

Formáty JPEG (statický) a MJPEG (video) se v posledních letech v souvislosti s hardwarem příliš často nezmiňovaly. Oba lze poměrně obstojně provozovat softwarově a doby videostřižen za 20 tisíc s hardwarovou podporou komprese nebo přehrávání MJPEG videa jsou dávno tytam.

Přesto se dvě situace, kdy jsme se k těmto formátům vraceli, objevily. První nastala před vydáním procesoru Haswell od Intelu, kdy vyšlo najevo, že čip podporuje hardwarové přehrávání MJPEG videa a lze jej využít i k dekompresi statického JPEGu až do rozlišení 16k×16k. Druhá funkce zřejmě nebyla v ovladačích grafického jádra využita - nevybavuju si, že by Intel tuto fíčurku později propagoval, nebo uváděl kompatibilitu s nějakým softwarem.

Podruhé jsme mluvili spíš o statickém JPEGu a týkalo se to APU Kaveri, které s pomocí HSA akceleruje dekompresi obrázků. Akcelerovaný kodek nahradí onen softwarový dodávaný Microsoftem v rámci Windows a pak už jsou všechny procesy, při kterých je (resp. by byl) Microsoftí JPEG dekodér využíván, hardwarově akcelerované. V případě Kaveri to znamenalo (podle HW konfigurace) dvoj- až trojnásobné zrychlení, v případě APU Kabini, které HSA nepodporuje, se zrychlení blížilo dvojnásobku. AMD si spíš než na zvýšení výkonu (např. při generování náhledů v adresáři plném fotografií) zakládá na snížení energetických nároků při použití akcelerované varianty, což má v mobilním segmentu jisté opodstatnění.

Třetí generaci architektury GCN potvrdil oficiální slajd informující o parametrech APU Carrizo

Třetí generace architektury GCN půjde ještě dál a přinese podporu pro plně hardwarovou dekompresi formátu MJPEG. V současné době se s tímto formátem sice příliš často nesetkáváme, takže podpora této technologie nenajde široké uplatnění při přehrávání - do MJPEG formátu ale ukládá řada (nejen bezpečnostních) kamer. Pokud chce uživatel takový záznam převést například do formátu h.264 a využít k rychlé kompresi obvod VCE, je potřeba videoprocesoru dekomprimovaná data i stejně rychle dodávat, což se neobejde bez buďto velmi výkonného procesoru, nebo specializovaného obvodu, který zvládá Full-HD stream dekomprimovat řádově ve stovkách FPS.

Pokud bychom se pustili do spekulací, mohli bychom popřemýšlet nad využitím tohoto obvodu i pro dekompresi statického JPEGu. Pokud stávající HSA řešení dosahuje maximálně trojnásobku rychlosti co softwarové a využívá k tomu několik procesorových jader a stovky stream-procesorů, znamenalo by využití specializovaného obvodu opět nárůst výkonu v násobcích a stejně tak i několikanásobné snížení energetických nároků pro tento proces - CPU i GPU jádra by totiž zůstala v nečinnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

vlastní zdroj

Diskuse ke článku GCN třetí generace přinese hardwarový (M)JPEG dekodér

Pondělí, 11 Srpen 2014 - 09:54 | no-X | K prvnímu příspěvku - rozdíl je v datovém toku,...
Pondělí, 11 Srpen 2014 - 08:45 | simik | ad 2, A hlavně MJPEG je sled JPEGů. JPEG je...
Pondělí, 11 Srpen 2014 - 08:39 | simik | Souhlas. MJPEG se používal pro zachytávání právě...
Pondělí, 11 Srpen 2014 - 06:59 | petr22 | MJPEG se pouziva pouze proto, ze je nenarocny na...
Pátek, 8 Srpen 2014 - 19:57 | TyNyT | MJPEG se dost často používá i při zachytávání...
Pátek, 8 Srpen 2014 - 12:31 | danieel | 1. vyuziti HW akcelerace v procesoru zavisi vzdy...

Zobrazit diskusi