Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gelsinger: Vidíme AMD ve zpětném zrcátku! Už nikdy nebude ve vedení!

Pat už je nějakou dobu inteligentní a předvídatelný jak scénář porno filmu. Korporát zkazí skoro každého a úplně každého poznamená, je to jak sekta. Lisa je zbytečně opatrná, ale aspoň drží hubu, když jí držet má.

Apple se vrátí k Intelu, protože chce nabídnout novou funkci smažení vajíček a slaniny na hliníku!

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

a hlavne! pat (a mat) gelsingerovi ten trapny rok vo funkcii oberaju ovocie z prac, ktore boli zacate pred 3-4 rokmi

ovocie patovej prace sa ukaze najskor po 2023, t.j. v tom co bude az po meteor lake

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas, že to nie je Patovo dielo. Od začiatku vývoja CPU architektúry x86 do produktu na trhu je to 5-5,5 roka

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vám se tedy líbilo to co bylo s minulým vedením?

Neustálé vydávání produktů na 14nm++++++++ s tím že architektura se za 6 let téměř nezměnila a akorát se zvedaly takty nebo přidávala jádra a s tím i spotřeba?
Každá prezentace falešné výsledky kde konkurující hw byl hendikepován špatnou ram, power limity atp...? Výhradně využívané podplacené + vymyšlené becnhmarky Intelu které prý "reflektují použitelný výkon" a na AMD vychází vždy špatně ??

Prosím jen to už nikdy víc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nepáčilo sa mi to, ale Pat mal ešte málo času, aby sa jeho práca mohla významne prejaviť...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jeho tazko, ale inzinierov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky korporatny blbecek (internetovy troll), s vysokym platom.
realne intel je o hovne. 115w turbo na notasoch je kktina.
jediny ich naskok je vo vysokej spotrebe, machruju so srackami big.little...
keby vsetci mali rovnake watty (vtedy sa ukaze pravda), intel by bol na smiech.
pentium4 deja-vu !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple se ted docela vysachoval. Jeho macbook pro kupovali lidi, kdyz nebyly surfacy, jako luxusni zarizeni a logicky tam nainstalovali operacni system misto te jejich sracky, dokonce to apple sam nabizel. A ted, kdyz ty jeho macbooky nemaji ani dotykovy displej, tak kdo by si to proboha koupil? No a nasypou do toho jeste nekompatibilni CPU a odriznou se od vyvojaru uplne. Je ale dost smutne, kdyz se nekdo venderlockne na jejich platforme. Znam takove pripady z okoli. Dokonce v praci jsem dostal superdrahy macbook pro, ktery mi lezi ve skrini ... jako ano windows tam bezi, ale absence funkcni ctecky nebo dotykove obrazovky u kramu za 100k je proste neomluvitelna. A jako opravdu jsem si rikal, ze jak slysim dlouhe roky, mozna desetileti, jak to maji odladene a jak to proste funguje, ze tomu dam sanci ...... ale to proste ne, OSX je tak zparchantely strep, ze kdo to nevidel, neuveri (taky bych neveril). Jako ergonomii je to jak jejich mys za 3k, co nejde ani pouzivat pri nabijeni a to nemluvim o ergonomii pouzivani a mimochodem, to je fakticky JEDINA mys co nabizeji a co s OSX funguje, ostatni mysi se v OSX cukaji, protoze nejsou apple:o) Ve windows jede vsechno v poradku, dokonce i apple zarizeni, dokonce i airpods pro, bohuzel jak to tak byva, tak nepodporuji bluetooth standard, takze ani nezjistite nakolik je apple zarizeni nabite:o)) Ale opravdu bych nekomu poradil, at si masox zkusi .... nejsou pro to fakticky zadne systemove utility, kdyz se tam firma snazi nacpat nejake kontroly softwaru nebo vpnky, tak se to rozsype .... safari prohlizec je JOKE, opravdu JOKEEE! Technologicky na urovni windows 3.11, ale ergonomii na urovni Muskovy tesly .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD ani ve vedení nikdy nebylo, Gelsinger má velmi dobré vychování, tak to slovně vyjádřil s určitou grácii, AMD si čuchlo a rychle vycouvalo před gigantem a je zpátky tam kde má být.

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Lenže AMD neporazil vykonom ale vyrobnymi kapacitami, proste Intel skupil u TSMC 6nm proces aj 3nm proces a Nvidia 5nm proces. Pre AMD ostali kapacity tak na vyrobu konzol...
Ale čo sa tyka vykonu s tými 10% na vyše môže isť do prdele, lebo AMD navyšuje po 25%-tach a tiež už bude bežať cez 5GHz ZEN4.
Strategicky ťach dobry odstaviť AMD od vyrobnych kapacit, ale to nič na tom nemeni že Intel je pomaly a žere jak tank :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Takto to úplně není. Intel sice má kapacity navíc, ale platbou předem což není vůbec obvyklé, zaplatil stavbu továrny, kde bude mít prakticky celou kapacitu pro sebe. Tedy stávající kapacity zůstanou, jelikož stejně předem platila také Nvidia. Na loňský rok měla TSMC v plánu 20 miliard USD na investice do výroby, proinvestovala 30 miliard, ale na letošek je v plánu 44 miliard USD. TSMC to tak udělala proto, že dnes už stálých zákazníků (co nezkoušeli vydírat jak Nvidia) si váží a kdo chce narychlo kapacity navíc, musí extra připlatit. To znamená, že nikdo nikoho neodstavil, TSMC to kapacitně dorovná, než mají začít dodávky na 3 mn pro Intel, bude dávno hotová nová továrna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamo to jsem tu resil, taky jsem zaspal dobu jak ty. Myslel jsem si, ze AMD ma nejake ty ryzeny, ale to bylo roky nazpatek. Dneska fakt nema AMD co nabidnout oproti 12te generaci. A to samozrejme mluvim jak o vykonu, tak o spotrebe .... sice jsem ajtak a tak perifernim videnim to sleduju, ale taky jsem to nevedel a mel intel za primotop ...... spatna serie a tim padem povest se proste s firmou tahne roky. Vzpomenme na buldozery .... pokud chce clovek v dnesni dobe hiend desktop, tak i7-12700k je fakticky osamocen ve vyberu, mozna jeste neznaly clovek by vzal tu samou z i9 rady, ale krom toho, ze je drazsi, nic vic neprinasi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V PN Bohnice zase na 5 minut zapli internet?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

"AMD ani ve vedení nikdy nebylo"
to ma rozne vysvetlenia

- ironia & sarkazmus
- neschopnost vnimat fyzikalnu realitu
- diagnoza intel-idiot
- debilita
- komaticky stav od 1Q 2017
- tusim je na to nejaka diagnoza s nazvom, ked niekto lpie na znacke, aj ked by to bolo na bielo natrete a navonane hovno, v pripade CPU s nevyhodnymi parametrami (cena, vykon, spotreba ...) aj pomermi parametrov

kuratenko este ti prezradim tajomstvo: v historii boli este DVE odobobia ked AMD s istych parametroch a pomeroch parametrov drtilo intel:
1999-2000 ked durony K7 boli mozno o 5% menej vykonne ako rovnako taktovane PIII, ale tie durony stali TRETINU (!!!) a rovnako athlony K7 o 5% prekonavali rovnako taktovane PIII, ale tie athlony stali POLOVICU toho co tie PIII
druhe obdobie ked AMD drtilo intel, bolo 2004-2006 ked sme tu mali nativne 64-bitove dvojjadrove kladiva K8, ktorym trapne "konkurovali" P4 dvojjadrove zpelence Pentium D (2x Pentium4 Prescott), ceny AMD procakov vtedy neboli vobec male a boli brutalne, lebo mohli byt, intel vykonovo drtili na kasu

...a potom prisiel rok 2006 a kóóóóóóóóóóre a odvtedy je intel vo vedeni (amd nepomohlo ani K10 ala phenom a uz vooooooobec nie mega-fail FX stavebne stroje)
...a potom zas prisiel rok 2017 a zen a odvtedy sa intel postupne a pomalicky dostavat do pr...., len si to nechceli priznat, to museli az neskor

samozrejme ze intel sa po 4 a pol roku od uvedenia Zenu prebudza a ziskava prvenstvo v niektorych paramtroch (napr. 1T vykon Alderu) a mozno budu aj dalsie, ale tvrdit ze amd nebolo nikdy vo vedeni, moze iba ignorantsky, zaslepeny intel-idiot

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

AMD bolo lepsie celu eru pentium3-4 teda durony athlony K7, athlonyXP, Athlony64 athlony64x2. Potom Intel prisiel s core2duo. AMD konkurovalo 3core procesormi, lebo c2d priniesol cca +50% 1core vykonu na AMD. Konkurencia pokracovala az do phenomII x6 (phenom1 bol nevydareny) a v 2012 zacala era intelu, preznacovania rovnakych procesorov a zamernej nekompatibility. Az do 2017.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Intel začal s nekompatibilitou už při přechodu mezi coppermine a tualatinem (pentium III).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte boli dve obdobia v rokoch 1985 a 1989-1990. keď malo 2x AMD 51% svetovej produkcie x86 CPU. Ale to je už fakt história

1999 a 2002-4 malo AMD tiež 51% ale len na retail trhoch v EÚ/EHS a Japonsku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to vyráběli pro Intel jen jako sekundární továrna, ne? Své varianty CPU začali až někde od 91.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už v roku 1985 mali svoj prvý odlišný klon 386DX-ky.

A na základe zmluvy medzi Intelom a AMD z roku 1976, platnej od 1.1.1977 môže dodnes druhá firma použiť patenty prvej a naopak patenty druhej môže použiť prvá firma bezplatne...

A už od 80186 bolo okolo 15% x86 CPU použitím patentov AMD. Ale áno finálny návrh CPU do 386-ky robil Intel

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa to postupne menilo. Najprv bolo AMD proste len fabrika, ktora vyrabala to, co im Intel dal na stol snad az na urovni masiek, neskor od nich dostavali len "architekturu" a nakoniec, cca okolo 386tiek, sa im zacal orezavat pristup k tomu, co maju dnes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na časti tej architektúry robilo aj AMD spolu s Intelom od začiatku. Ale to, čo sa dostane do finále o tom rozhodoval Intel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až tak jednoduché to nebylo. Ano Intel až po 80486 předával AMD plány, ale AMD celou dobu mělo taky vlastní řadu procesorů. Sice nevýznamnou pro PC, ale hodně využívanou například v laserových tiskárnách a průmyslových počítačích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslíte série am2900 alebo am29000?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, Intel měl taky RISC řady 860 a 960. Jenže je to taky daleko větší firma. Navíc, IBM se při tvorbě standardu mohlo rozhodnout pro Motorolu, tehdy byly její procesory výkonnější, ale nenašel se druhý výrobce. Nebo spíš Motorole chyběly výrobní kapacity a AMD by i tak byla druhým výrobcem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

am2900 byla rodina procesorových řezů, ty firma vyráběla v době, kdy dostala možnost dělat x86 procesory, am29000 nebo taky am29k jsou RISC procesory s externím koprocesorem, je na nich založen K5 tedy základ moderních AMD a právě ty se montovaly do laserových tiskáren.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Wiki nekecá:

Throughout the 1980s, AMD was a second-source supplier of Intel x86 processors. In 1991, it introduced its own 386-compatible Am386, an AMD-designed chip.

A roku 1985 se 386 od Intelu dostal na trh, moc se mi nezdá, že by stejný rok mělo AMD už vlastní návrh čipu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S 386-kou už AMD drobne menilo čip, aby lepšie vyhovovalo jej továrňam

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale tak to byla pravděpodobně nějaká menší úprava výrobního procesu ve spolupráci s Intelem - oprimalizace návrhu na možnosti výrobní linky. Označit to, že AMD vyráběla od 1985 klon procesoru 386, je až příliš nadnesené. Skutečný klon nabídli až v roce 1991, kdy začali dodávat vlastní variantu označenou Am386.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Reálne prvý klon bola ich 486DX4/DX5 a potom K5 a potomkovia nx586...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este si dovolim vypichnut dalsie dva body :)

Prvy 1GHz procesor mali v AMD

A 64bitove rozsirenie x86 je dielom AMD, zaroven sa nanho da pozerat ako na brutalny patchset inac celkom mizerne navrhnutej architektury. Pri pouziti aspon trocha schopneho kompilatora bude AMD64 v 64-bitovom rezime rychlejsi aj pri behu kodu pouzivajuceho iba 32-bitov siroku aritmetiku, nez rovnaky procesor beziaci rovnaky "zdrojak" robiaci rovnaku 32-bitovu aritmetiku prelozeny ako 32bitovy x86.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

aj prvý 100MHz x86 CPU malo AMD

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

- aj prvy nativny dvojjadrak na jednom kusku kremika malo AMD, ked intel strasil svojimi zlepencami dvoch jednojadrovych P4 na jednom socketovom PCB

- aj idea iGPU v CPU a teda APU je od AMD

- aj idea DRAM radica v CPU je od AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas

>aj idea DRAM radica v CPU je od AMD

Toto ale má patentované Intel a nie AMD

AMD má naopak patenty na matematický koprocesor, matematický koprocesor integrovaný do CPU, matematický koprocesor integrovaný do CPU architektúry x86.

Pozn. Integrovaný matematický koprocesor dnes poznáme pod menom FPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Integrovaný řadič pamětí měl první DIGITAL Alpha. Ostatně i multithread zpracování na jádrech není výmysl intelu. Měly to IBM Power, SUN Ultrasparc a už nevydaný DIGITAL Alpha EV 8 (dvě jádra po čtyřech vláknech). Docela se divím, že Intel tady za AMD zaspal, když jim získali patenty po DIGITALu. To byl od AMD husarský kousek. Co se týká FPU se od začátku říká matematickému koprocesoru, přesněji FloatPointUnit. Tedy jednotka pro výpočty v pohyblivé řádové čárce. Jedině IBM má plnou kompatibilitu s normou, protože hardwarově umí i dekadické výpočty v plovoucí řádové čárce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD spolupracovalo na DEC Alpha 21164PC
https://people.cs.clemson.edu/~mark/architects.html

a prebralo ten tím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já četl jen o těch právech pro Intel. Je pravda, že AMD a DIGITAL měli v době Athlonů společný chipset, VIA přišla na řadu až později. Celkem by mne zajímaly zkušenosti s Athlonem MP, tedy dvouprocesorovou platformou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je panečku disciplína, takhle dobrovolně lézt na ruDDé DDiit a sveřepě držet lajnu navzdory realitě. :-)
Sice jednou větou popíráš hned tu následující, ale to se u vás demagogů děje úplně běžně. :-D :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobré vychování?? Chaaa, tak teď jsem se při vzpomínce na tenhle článek fakt pobavil:
https://diit.cz/clanek/zakladatel-tsmc-gelsinger-je-na-vedeni-intelu-moc...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Obraz ve zpetnem zrcatku je fajn, ale nejprve se ujistete, zda se vuz pohybuje tim spravnym smerem ,)

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Je to Intel, přinejhorším si na zpětné zrcátko nalepí obrázek s AMD a marketing Intelu nám jistě vysvětlí že tak je to správné a tak to má být, samozřejmě i s hezkým obrázkem charizmatického pana Gelsingera.

A já bych s tím souhlasil, vše je potřeba vidět pozitivně soudruzi, tmářství ještě ničemu nepomohlo, však o dožínkách uvidíte!

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Nebo na některých zrcátkách je napsáno (skoro vždy anglicky) že předměty v zrcátkou mohou být ve skutečnosti mnohem blíže než jsou vidět v něm ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Intel vidí AMD ve zpětném zrcátku, jenže jedou na okruhu a AMD je za Intelem proto, že jej předjelo o kolo.

Samozřejmě se může intel kasat tím, že jeho hybridní 16 jádro na lehce vyšších frekvencích porazí o fous AMDéčkové 16 jádro. Jenže při spotřebě AMDéčkovéhé 32 jádra, které to intelí hovno rozmázne jak nic dokonce i v mrdkosovtích oknech 11 edice.

O faktu, že soupeř, je zastaralá generace šestitisícovka intel zašlápne i v disciplíně, kde byl jinak vždy silný, tedy hrách, pak ani nemluvě.

Jediné co intel dokáže, je prodat svým ovcím věci, co při znatelně horším výkonu, žere podstatně více, než oranžády. Tedy něco, co AMD v dobách stavebních strojů neumělo.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

to vypadá jako když to psal Tralalák :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Oba to berou ze stejného marketingového oddělení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem napsal už včera, normálně by člověk řekl, že Patovi přeskočilo, ale je to CEO, takže nestydaté lhaní o světlých zítřcích má v popisu práce. Stejně jako popírání aktuální reality, tedy že Alder Lake je propadák a děsný průser po všech stránkách, stejně jako přeznačené Intel procesy. Normálního chlapa by za něco takového zavřeli do blázince či do vězení, ale je to korporátní CEO, takže projevuje "leadership", i kdyby ukazoval černou krychli a tvrdil, že drží bílou kouli. Jinak by ho akcionáři v mžiku vymetli.

Ve skutečnosti je AL katastrofa, jelikož Intel 7 je pořád jen přeznačený 10nm velice žravý proces, přibastlená malá jádra jsou WTF fíčura, se kterou si nikdo neví rady ani v inovativním linuxovém světě, tím méně v Microsoftu a herních korporátech. V desktopu to představuje nejžravější procesory historie, v noteboocích doslova nemožnost udělat placku, která se neupeče.

V serverech Intel doslova vybuchl, jelikož není schopen vyrábět ani zcela zastaralé Ice Lake Xeony a dlaždicoidní nástupce se nějak zasekl - protože na rozdíl od konkurence spojuje nevýhody dost velkých monolitů s komplikovaností super hyper propojení ušlechtilými můstky. Takže se dá realisticky očekávat velký malér.

O grafických kartách raději nemluvě.
SSD nabídku Intelu vyžrali asijští výrobci, jak v konzumním tak profesionálním segmentu.

Od naprosté megakatastrofy možná Intel zachrání silově získaná (mocensky a penězi) pokročilá výroba u TSMC, až se rozjede. To je tak jediné Patovo plus, teda mimo toho super ohavného svetru.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní bude, jak se pochlapí ohledně vlastního 7nn procesu (dnes jako i4) co do dosažitelných frekvencí, spotřeby, výtěžnosti... Měli dost času se poučit z 10nm fiaska. Tam se bude lámat chleba. Samozřejmě by bylo pro celé odvětví lepší, kdyby se jim to podařilo. Jinak se budou všichni velcí hráči tlačit u TSMC.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To, že si koupili u TSMC celou továrnu na 3nm by naznačovalo, že to s tím jejich "Intel 4" nepůjde až tak hladce jak si mysleli. Jako bonus je "vykradení" možných dalších kapacit AMDčku a ostatním.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je záložní plán, který počítá s černým scénářem (původní management by to nedopustil kvůli hrdosti). Plán je i nadále stavět nové (EUV) továrny. Takže mají motivaci v nich něco vyrábět, když už je postaví a vybaví zařízením. Minimálně v irském Leixlipu staví FAB 34 a další dvě staví v Arizoně (FAB 52 a 62). Všechny 3 továrny jsou primárně stavěné na i4/i3 EUV proces, s pozdějším rozšířením na 2nm node pomocí high NA mašin.

U TSMC se na 3nm procesu bude vyrábět GPU čiplet a dedikované GPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálně - což může znamenat cokoliv - měly být procesy TSMC pro jinou výrobu než z vlastních továren. Co jsem viděl nějaké budoucí plány, tak tam měly být dlaždice na třech až čtyřech rozdílných procesech, to mi přijde fakt šílené. Když mají výrobu v tak mizerném stavu, měli by se víc soustředit na architekturu a ve výrobě se držet při zdi. Takto míří k veleprůseru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>V serverech Intel doslova vybuchl,

Ale o tom Pat nehovorí.

v tom vyjadrení zaniklo postatné slovné spojenie "klientský segment", znamenajúci domáce stolné a mobilné PC (poznámkové bloky a Pc určené na kolená/ česky do klína)

> AMD ve zpětném zrcátku v klientském segmentu! A už nikdy nebude v předním skle!

o server trhu ani muk.

Leby by dopadol ako jeho predchodca Krznich, keď mu po pripustení nutnosti obrany voči AMD dali na výber výpoveď dohodou alebo vyhodenie.

CEO Intelu: Musíme zabránit, aby AMD obsadila 15-20 % trhu serverů
18. 6. 2018
Instinet, makléřská společnost, kterou v roce 1969 založila Nomura Holdings, vyslala svého zástupce Romita Shaha, aby vyzpovídal CEO Intelu, Briana Krzanicha.
Třetím a asi nejzajímavějším je sdělení, že úkolem Intelu teď bude zabránit, aby obsadila 15-20 % ze serverového trhu
https://diit.cz/clanek/intel-musi-zabranit-aby-amd-obsadila-15-20-procen...

CEO Intelu, Brian Krzanich, rezignoval
22. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/ceo-intelu-brian-krzanich-rezignoval

A Patovi by v prípade hovorenia o serveroch "otrepali o hlavu"

Noční můra Briana Krzanicha realitou: AMD dosáhla 16% podílu v serverech
28. 9. 2021
https://diit.cz/clanek/nocni-mura-briana-krzanicha-realitou-amd-dosahla-...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nic se nezměnilo, stejný blbý korporátní kecy, stejný ulhaný marketingový slajdy, stejný přiohnutý výsledky...je úplně jedno jedno, jestli ve vedení sedí svatý Pat, nebo Mat, korporát to nezmění. S jazykem na vestě se jim jakž takž po dlouhých letech podařilo dohnat AMD, a místo toho, aby se prostě pochlubili výsledky, tak začnou být ještě extrémně arogantní.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intel nadále symbolem prolhanosti a arogance...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že sú to len povinné marketingové kecy pre akcionárov, ale na druhú stranu, je pravda, že intel aktuálne aspoň dobehol AMD a má na rozdiel od AMD ucelenú ponuku od lowendu po najvyšší mainstream. Som však naozaj zvedavý, akú rétoriku použijú, keď sa AMD podarí Zen4 a naozaj dokážu pri normálnej spotrebe vyhnať frekvencie na 5GHz a vyššie. K ostatným segmentom (grafiky, servery) nemá význam sa vyjadrovať...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zen 4 by měl bez problémů zastínit Raptora, což je jen mírný update přechozího Aldera. MeteorLake už může být mírně nad ním*, ale jestli vyjde až v září 2023 a o 2 měsíce později vyjde Zen 5... AMD má dobře našlápnuto držet krok i do budoucna.

*otázkou je, jak si povede po stránce energetické efektivity, protože Intel zas pojede na doraz (PL2, velocity boost...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně těm zprávam že ZEN4 bude 5ghz all core moc nevěřím.
Bude to první AMD produkt na 5nm, tsmc procesy nikdy nebyly stavěné na až takovéhle takty.
Pak tu máme druhý problém 5ghz all core a to je právě u 5nm malá velikost čipu kde s takovou frekvencí bude obrovská koncentrace tepla i kdyby ten čip bral třeba "jen" 130W a bude to těžké chladit.
To že na ces řekla Lisa su že tam běží halo na all core 5ghz neznamená že takhle to prostě bude. Nikdo neví za jakých okolností toho dosáhli, jaké chlazení, atd. Klidně to mohlo být s chladičem který chladí pod bod mrazu.

Reálně bych čekal spíš podobné takty jako jsou teď u zen3, což i tak by bylo hodně dobré a nemá smysl si dělat přehnaná očekávání o 5ghz all core. Sami můžete vidět jaké krásné provozní Vlastnosti má 5ghz all core u i9.
A ZEN3 na takový all core ani s vodníkem nejde dostat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"To že na ces řekla Lisa su že tam běží halo na all core 5ghz neznamená že takhle to prostě bude."

Doposud Lisa Su nijak nekecala a napředváděla sračky, co předvádí Intel pokaždé. Tohle není prostě její styl, takže na tom asi něco bude...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja takisto neverím marketingovým rečiam a radšej si počkám na reálne produkty a výsledky nezávislých testov, ale Lisa zrejme nikdy nekecala do vetra a od nástupu Ryzenu zvyšujú každou generáciou frekvencie o nejakých 200-300MHz, takže už len dodržaním bežného nárastu sa dostanú zaručene s maximálnym boostom na 5,1GHz a viac. 5,0GHz pre allcore bude možno len špecialitka pre jediný model so zvýšenou spotrebou, ale nevidím to ako nereálnu métu, ak to bude potrebné na prekonanie intelu, tak to urobia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobre vzpominam, mluvilo se taky o zvyseni TDP u AMD, na 170W (predpokladam ze jen u nekolika modelu).

Kazdopadne 170W + pokrocilejsi proces, s tim 5Ghz all-core vychazi celkem realisticky.

Me osobne bude spis zajimat neco jako 5950X, rozumne TDP (do 125) plus vsechny jadra na frekvenci ktera je nejvyhodnejsi v pomeru vykon/spotreba (tj kolem 3Ghz).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký frekvenční posun bude, i kdyby toho byly schopné jen šesti a osmijádra. AMD mohlo jít už u ZEN 3 výše, ale chtěli zachovat TDP, což Intel netrápí a proto ladí CPU nadoraz. AMD už si ladění nadoraz vyzkoušelo a nemají potřebu se k tomu vracet. Jenže taky nemůžou připustit, aby Intel v tomto moc utekl, dost lidí si CPU stále kupuje podle taktu a počtu jader než podle reálného výkonu. Prostě to berou tak že výkon na jádro a takt je ± srovnatelný. Taky hraje roli cena, ale spotřeba už ne a lidí, co ví, že ta reálná je u Intelu násobná, ví ještě méně. Navíc v dnešní době je zákazník někdy rád, že vůbec nakoupí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 4 se podařit může, AMD v celé ZEN sérii nezaváhala. Ale problém je ve výrobních kapacitách, teď sice uvede levné procesory se ZEN2 jádry, ale uvidíme zda se dostane i na retail. Osobně si myslím, že kdyby se nesnažili o akvizici Xilinx, tak by si u TSMC také zaplati výrobní kapacity navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera Obermaier s jásotem přetaktoval levný 12400 - na desce za patnáct litrů. Deska musí mít samostatný a samostatně nastavitelný hodinový generátor pro procesor, protože Intel taktování levných kousků blokuje a umožňuje jej jen u těch nejdražších, které jsou beztak už vyhnané na maximum, takže skoro taví chladiče.

U AMD si prostě zapnete automatické taktování v BIOSu a je to - pak už záleží jen na tom, jaký tomu dáte chladič.

Připadá mi, že autoři Pata a Mata měli přímo jasnozřivou chvíli, když jim vymýšleli jména.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby AMD mělo nějaký procesor za 4500 který po přetaktování byl na úrovni jiného jejich procesoru za 8000 tak tam zablokuje přetaktování také, protože by pak ty procesory za 8000 neprodalo.
Nevím co je na tom k nepochopení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím. Overclocking už nie je to čo býval. Neviem aký je pomer predajov OEM/retail, ale v OEM nikto taktovať nebude a v retaile len tí, čo si to dobre vybrali a kúpili so zámerom taktovať. Ja sa napr. považujem za celkom advanced používateľa, ale 5700G som nijako neladil, jedine som moje mizerné Samsung DDR4-2400 CL18 nastavil na 3000 CL21, lebo nevidím žiadny prínos v získaní jednotiek percent naviac za cenu zabíjania času a testovaním stability. RAMky len preto, lebo to išlo out-of-the-box.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty si bol posledných cca 25 rokov na Mesiaci? jedine, že ti je 14 a počul si pretaktovaní od šikovnejšieho spolužiaka, to by vysvetľovalo... veď práve o tom je pretaktovanie, aby si z lacného procesora dostal výkon násobne drahšieho a práve AMD nikdy neblokovalo na svojich procesoroch túto možnosť, kedysi ani intel nie, ale odkedy zaviedli K verzie procesorov, ostatné majú šmytec...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taktovanie v domacich podmienkach dnes nema zmysel... pamatam dobu, ked sa dalo v domacich podmienkach s dobrym chladicom ziskat 50 - 70% hrubeho vykonu. a vtedy vykon naozaj nebol. dnes po troch styroch hodinach ziskam 5% a v podstate to nijak nepocitim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takový overclocking už hodně dlouho nejde. Dnes jsou CPU daleko blíž svému stropu. Pro výrobce by to bylo plýtvání křemíkem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde je Mat? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tomu človeku šibe? On to poskakovanie nazýva tanec? Ja ho začnem z každej strany fackovať a nazvem to masáž. Potreboval sa pochváliť, kde všade bol a preto zo seba urobil idiota?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že na Zlovensko nedorazil, mohl vás tam ve stepi naučit rozdělávat oheň

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tá step, kde českí turisti idú položiť život? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...to mi nějak připomnělo https://www.youtube.com/watch?v=SVT2dt0Dako&t=80s :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto že to tam nemáte značenýýýý!!!! :) od 1:50 ešte lepšie. Iné nervy mal, krásna scénka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Značené je to dostatočne. Ale čo narobíte, keď je zimná uzávera, blbé podmienky a nezoberú si výstroj.
https://www.tvnoviny.sk/domace/2049535_dalsia-tragedia-v-tatrach-po-pade...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemal biele ponožky a sandále, vole!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo tě nenutí se na to dívat. On aspoň něco dokázal s tím co měl a co uměl. O většině lidí se to říct nedá. A podle počtu shlédnutí jsou na světě miliony lidí, kterým se myšlenka i provedení líbí.
Vymysli si vlastní formát, zrealizuj a pak můžeme porovnat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akože to poskakovanie, čo nazýva tancom, je niečo vedieť? Počet zhliadnutí akurát ukazuje na dementnosť populácie. A ľuďom sa páčia aj väčšie hovadiny (rôzne výzvy a iné sračky, ktoré s inteligenciou nemajú nič spoločné).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten je tady, má nick "Jensen" :-D :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, podívej se do zpětného zrcátka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, jak velkým marketingovým problémem AMD pro Intel je. Úkol zněl jasně. Za každou cenu mít nejvýkonnější cpu. Patovi se to povedlo. Než tedy bude dostupné 5800x s 3d cache. To vezme minimálně herní trůn. Ale ono to je jedno. Jsem nesmírně vděčný, že AMD posunulo celé segmenty kupředu. Tam kde intel spal (a dokazuje to i graf x generaci výkonu např. Apple arm vs intel desktop), tam ho ostatní předběhli. Jak Apple tak AMD. A díky bohu za to. Alespoň za AMD, protože to je přímá konkurence. A proč ne díky AMD? Protože je to spolecnost jako každá jiná. Jde jim o prachy a případně o přežití. V pozici Intelu by se podle mě chovali velmi podobně jako intel. Čemuž brání zdravá konkurence. Takže jen tak dál Pate. Snažte se! Ať je tu pořádná konkurence :-).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

5800 s 3D cache bude kontroverzní, ano výrazně navýší L3 cache, ale přesně jak jsem předpokládal na základě úniků o EPYC s 3D mcache, došlo také na snížení základního taktu. To sice neznamená, že reálný takt v zátěži klesne také o 400 MHz, ale pokud se procesor má vejít do celkového limitu spotřeby, průměrný tak nižší bude. I přesto má být výkon vyšší. Ano bude vyšší, ale jen někde. Tam kde je důležitá datová propustnost a hlavně latence, tam výkon poroste, ale tam kde je důležitý hrubý výpočetní výkon, naopak celkový výkon poklesne, jen netuším, jak moc. Možná i proto chytají do desktopu jen tento model. V serverech to má větší význam, tam už teď existuje víc různých zaměření - a počet jader, na velikost cache na jádro a na jednojádrový takt/výkon. Jsem zvědavý, zda se 3D cache objeví i v Threadripper Workstation.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ze to není vsespasne . O těch taktech vím. Je to pár procent dolů. Myslím, že AMD má obecně problém zásobit trh a tento model bude určitě i s prirazkou. Což nemá smysl u levnějších cpu, kde to může AMD vykrejvat dobrým binningem. Tak či tak. Nemyslím si, že intel je na tom zle. Ale rozhodně nekouká na AMD do zpětného zrcátka. AMD se architekturou stalo konečně konkurence schopné a dostalo se zase na vrchol. A je zajímavé, že prorazili opět i na poli gpu. Ale zase...kdyby mohli vyrobit vše, co by prodali, tak by byli někde jinde. Momentálně mám AMD cpu. Ale bylo by mi v podstatě jedno, jestli budu mít v kompu AMD nebo intel. Kdyby intel tak nezaspal (což je vidět právě na tom porovnání s apple), tak by to AMD mělo mnohem těžší.

Jsem taky zvědav, co bude dál. A těším se na kazdej CES a prezentace intel,AMD,nvidia , co zase bude. Posledních pár let je to zase sranda :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy jsem AMD, Nvidii, ATI a Intel střídal podle výhodnosti. Ale když AMD koupilo ATI a vypadalo na krach, fandil jsem jim a celkově se svou obchodní strategií AMD fandím. Ani Nvidia ani Intel mi svým chováním k zákazníkům už dlouho nejsou sympatičtí a to už dlouho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hehe tak tieto zvratky korporativistu zabavili ;)
no lebo ked nie tak dostane padaka ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

koukam na to video.. rec tela se Gelsinger ucil u Thamsanqa Jantjie? (:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? "Alder Lake. Najednou... Bum! Jsme zpátky ve hře. AMD ve zpětném zrcátku v klientském segmentu! A už nikdy nebude v předním skle! Prostě vedeme trh!" To je první přiznání kdy Intel ústy svého nevyššího veřejně přiznává že byl Intel mimo hru a že neviděli AMD ve zpětném zrcátku a nevedli trh. Tady někdo něco nedomyslel.

Tomu říkám kouzlo nechtěného. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Ted uz jen zbyva zaloba akcionaru na Intel, ze je v predchozich letech neinformoval o tom, ze Intel byl mimo hru a ze jej AMD videlo ve zpetnem zrcatku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě není tak starý a už je úplně dementní. To je politovánihodné.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To pod tím vedením si představuje spotřebu procesorů? Tak to ano, to vyhrává na celé čáře. Když chci 65W TDP cpu s max spotřebou 88W tak co mě Intel teda jako leader nabídne co bude zároveň výkonnější než to od AMD? Prosím pana CEO o odpivěď

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

On může mít pravdu, i když AMD může mít objektivně lepší dostupnost. Intel má dnes jednu gigantickou výhodu - nemusí se tahat s Apple a ostatními o výrobní kapacity (ale i může, čímž jim to ještě víc zkomplikuje). Dnes rozhoduje dostupnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skleroza, kratka pamet nebo alzheimer? (:

https://diit.cz/clanek/nedostupnost-procesoru-intel-pokracuje

kde muzu koupit 14nm xeon cooperlake? kde muzu koupit 10nm xeon icelake? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde můžu koupit normální zen 3 desktopvá AMDčka? Chtěl bych, ale jsou jen ty s nejhorším poměrem cena/výkon....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A jaká bys chtěl?
Já vidím skladem 5600G, 5600X, 5700G, 5800X plus oba 59xx (ty teda asi "normální" nebudou)

edit: s podivem už nejsou a asi ani nebudou Zen1/1+ a Zen2 vypadá taky na výprodej. ale Zen3 se dá normálně koupit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych něco s alespoň 12C+ a integrovanou grafikou (na věc která bude fakticky headless)
V AlderLake je docela výběr (třeba AL 12700, cca 8k bez) a v AMD jediné dostupné je Ryzen 9 5900X za 11k... a bez GPU...
Při čemž je ta AL asi i výkonější (https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-12700K-vs-AMD-Ryzen-...)
PS: refernci ceny jsem bral Alzu...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a spotřeba nehraje pochopitelně roli že? Btw, než AMD vydalo 5600G/5700G tak nám tu v diskuzi Inteláci psali jak nutně igpu potřebují. Po vydání 5600G/5700G nyní potřebují 12+C k té int. grafice

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba hraje roli hlavně v IDLE.
Chci tím nahradit dvouprocesorový systém (2x e5-2640, kdy má každý 6C), který si tech ve full load vezme přes půl kilowaty.....
Je tedy pravda, že IDLE té 12700 jsem moc nenašel, ale u takto nového chipu by to hrůza neměla být nikde (současný systém má v IDLE 140W....).
Běží na tom virtuály a celé je to headless, nevidím smysl v tom kupovat a živit grafiku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čo to je za server? Ja mám doma (okrem iného) DELL R620 s 2x E5-2620, 256 GB RAM, PERC H710 mini, 4x HDD a v idle to bralo max 100W. Inak celkom sa dalo ušetriť keď som dal preč ten RAID controller a použil iba SATA disky zavesené na SATA radič chipsetu, vtedy to idlovalo na 70W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HP DL360 G8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie, niečo ako bolo 2200GE, 2200G, 3200G, 3400G a podobne. 4C, alebo 2C4T...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako 5300G nebo 4350G? Při troše štěstí se sehnat dají. A brzo tu bude Renoir-X...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5300G som nikde nevidel, 4650G som mal doma, tuším z Mironetu. Aká bola cena 5300G? Ak by to bolo okolo 140€, tak povedzme ok. Ale aj tak úplne chýbajú sub-100€ APU... 200GE niekedy stál cca 40€, 2200G cca 85€. Tento segment úplne chýba. Ak chcem niečo podobne slabé, tak môžem rovno kúpiť jazdený Dell Optiplex 3020/7020 s Haswell i3-41xx. Lebo aktuálne vieš kúpiť dosku za 45€, ale najlacnejšie dostupné APU v jednotkách kusov sú 200GE a 3000G za 60€ resp. 130€.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chceš tým povedať, že 5800X je sa nedá kúpiť, alebo nie je desktopové, alebo je nenormálne? Je síce pravda, že optimálny pomer cena/výkon nie je ani na jednom konci spektra, ale tá prvá veta je nezmysel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávám AL vůči AMD (a to bych osobně i AMD preferoval)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel dal dumpingove ceny, ak sa prestanu predavat AMD za tie ceny co su v shopoch, tak pojdu ceny dole.
BTW nacen celu zostavu, samotne CPU si mozes strcit maximalne tak na 2 miesta...a jedno z nich je vitrinka

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jediný další rozdíl je v desce vybíral jsem za cca ~3K (to bude všude podobné). Paměti (128GB DDR4) musím stejmě koupit pro oboje a zbytek mám (on je zbytek jen case a zdroj, boot ssd mám celou krabici ). CPU je v tomto případě dominantní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bude to stačit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a pozná Pat také, že "zdochýňajúca kobyla najviac kope"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Objects in the mirror are closer than they appear"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nu, super, teď ještě nasadit brýle a neleknout se, až zjistí, že to co vidí ve zpětném zrcátku jsou koncová světla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vidíme AMD ve zpětném zrcátku!"
Hele a řekl mu někdo že to logo na počítači není zpětné zrcátko ale reklamní samolepka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že nespomenul, že sa im to podarilo aj s malými atómovými Gracemontmi a to len pri 75% vlákien konkurečného 16-jadrového procesora a s len 46,88% L3 cache 16-jadrového konkurenčného procesora nakoľko na to sú fanúškovia 16-jadrového / 32-vláknového procesora so 64MB L3 cache (2x 32MB L3 cache) obzvlášť citliví :-)

P.S. pozdravujem marketingové oddelenie Intelu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pri spotrebe o 100w vysi se jim v par cinklejch testech podarilo dohnat pres rok starej produkt amd.. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bla bla bla

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli vidí AMD ve zpětném zrcátku, tak bych se být Patem raději přesvědčil, jestli Intel nejede v protisměru. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel jede v protisměru od té doby co začali tvrdit že 4 jádra stačí všem.
No a přechod ze 14 nm je kapitola sama o sobě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fakt tu chybí rubrika " ať si pindá"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A ty figurky co má na svetru, to jsou krabí lidé?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přestaňte žvanit a začněte makat Inteláci! Drsný kecy si nech až budete mít něco skutečně srovnatelného. Zatím děláte drahé přímotopy. AMD si touto fází také prošlo a dokázali se z toho dostat. Chce to makat a nežvanit!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.