Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries bude vyrábět čipy pro 80 % čínských tabletů

Rockchip RK2808
Rockchip sice v západním světě nepatří k nejčastěji skloňovaným ARM výrobcům, ale v rámci Číny jde o giganta, který krom čipsetů pro televize a zábavní elektroniku okupuje valnou část trhu s tablety.

Pro takovou firmu je jedním z klíčů k úspěchu zajištění výroby na moderních technologiích a právě o ty půjde. Největší konkurent společnosti Rockchip, kterým je MediaTek, stále vyrábí na 40nm procesu TSMC. Nezdá se, že by se na tom mělo něco měnit, TSMC nemá 28nm linek nazbyt a stávající stačí sotva pro klíčové zákazníky, jakými jsou AMD, Nvidia a Qualcomm.

Rockchip se rozhodl využít situace a rozjednal výrobu na 28nm procesu společnosti GlobalFoundries. Vše zatím jde hladce, společnost se pochlubila, že již obdržela první wafery z továrny v Drážďanech. Pokud se neobjeví nečekané komplikace, bude pro 80 % čínských tabletů vyrábět ARM SoC právě GlobalFoundries. Pro tu je velký zákazník jednoznačným přínosem, který může přispět ke zlepšení dlouhodobě nevalných finančních výsledků.

Kromě ARM SoC pro tablety navrhuje Rockchip procesory i pro domácí elektroniku a jiné integrované systémy. Mezi její nevýznamnější odběratele patří i značky jako Archos, Phillips, Samsung, Sony nebo Toshiba.

Zdroje: 

Diskuse ke článku GlobalFoundries bude vyrábět čipy pro 80 % čínských tabletů

Úterý, 2 Říjen 2012 - 21:58 | Duhacek | Taky jsem zvědavej na RK31xx a hlavně na RK32xx,...
Úterý, 2 Říjen 2012 - 15:13 | no-X | Dvoujádrový RK31xx a následovat bude čtyřjádro.
Úterý, 2 Říjen 2012 - 11:10 | TomK | Hlavním kokurentem Rockchipu je dnes zřejmě...

Zobrazit diskusi