Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google financuje Ogg Theora pro ARM platformu

Youtube H.264 versus Ogg Theora
"Morální boj" mezi patentově zatíženým, ač jinak skvělým formátem H.264, a za výrazně otevřenější považovanou Ogg Theora dostává nový náboj. Zatímco čelní googlí služba Youtube z pochopitelných důvodů zatím stále setrvává u H.264, firma sama zasponzorovala projekt TheorARM, který má za cíl portaci Ogg Theora pro ARM platformu v takové podobě, kdy se ARM nebude při přehrávání Theora videí smažit ve vlastní šťávě.

Projekt TheorARM dosud používal GPL licenci, autor jej nyní díky grantu od Googlu převedl na licenci BSD typu (prvním takovým vydáním je verze 0.05), která je výrazně otevřenější (mimo jiné umožňuje vzít kód, upravit jej pro své potřeby a změny nezveřejnit, jak to vynucuje GPL licence) a navíc se TheoARM přesouvá do hlavního stromu zdrojáků samotného projektu Theora, z čehož budou těžit všichni.

A proč to Google dělá? Inu, jistě postačí říci slova jako Android či Google Chrome (OS). Tyto přístroje běžící na technologiích Google potřebují umět přehrávat video a cpát do nich Adobe Flash se Googlu nechce, nehledě na to, že s ohledem na video podporu v HTML5 by to bylo jako jít s kanónem na vrabce. Kombinace HTML5 a Theory optimalizované pro ARM je velice dobré řešení a Google má i potenciál jej protlačit silou svého Youtube. Každopádně jsme nezmínili ještě jednu věc: situace kolem případných patentů u formátu Theora sice není křišťálově čistá jako ona pověstná studánka, ale tuto záležitost kolem TheorARM mnozí komentátoři berou jako veřejné nepřímé vyjádření Googlu, že z právního hlediska je Theora v pořádku.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google financuje Ogg Theora pro ARM platformu

Středa, 14 Duben 2010 - 13:26 | Matrix_One | Třeba se teď Google dokonce i přejmenuje na...

Zobrazit diskusi