Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google oficiálně představil Chrome OS

Google Chrome OS logo
O operačním systému firmy Google Chrome OS se mluví hodně dlouho, my jsme o něm prvně psali již v létě roku 2009, oficiálního představení se však dočkal až včera, i když vlastně Chrome OS vyjde až později. Včera totiž začala poslední část testování, kdy Google rozdá tisíce notebooků s tímto operačním systémem vývojářům, médiím, školám a dalším institucím. Zároveň byl spuštěn Chrome Web Store se zhruba 500 aplikacemi a také byla vypuštěna nová verze prohlížeče Chrome.

Chrome OS

Tento operační systém nebude takový, jak to známe doposud, bude určen pro zařízení a uživatele, kteří jsou stále připojeni k internetu a tak vlastně ani nepřekvapí, že je to takový vylepšený prohlížeč (což ostatně napovídá i jeho název).

Google Chrome OS základní Google Chrome OS aplikace

Bude mít i několik zajímavých vlastností, mezi které patří třeba Verified Boot, což je jistý způsob zabezpečení, kdy se při startu sleduje, zda je systém ve stavu, v jakém má být a pokud ne, nabídne se uživateli nová instalace do bezpečného stavu. Bude úzce spolupracovat s hardwarem, který ale zatím k dispozici není a tak tuto schopnost nevyužijí ani současní testeři. Další je systém chráněných procesů a služeb označovaný jako Sandbox, který je i v Chrome prohlížeči, kdy jednotlivá okna, záložky, pluginy atd. běží v samostatném izolované „Sandboxu“.

Google Chrome OS panely

Zatím stále se ale hovoří o instantním upgradu, tedy instalaci nových verzí bez nějakého zásahu ze strany uživatele, tak jak se to nyní dělá i u prohlížeče Chrome. Dále pak ještě vzpomeňme Google Talk pro hlasové i video volání, nebo schopnost pracovat i v off-line režimu, kdy po připojení k internetu dochází k okamžité rychlé synchronizaci, data se totiž ukládají do cloudu a jsou z něj i spouštěny potřebné aplikace.

Google Chrome OS plocha

Co se na Chrome OS bude asi líbit, je probuzení v řádech maximálně několika sekund, někde se dokonce píše o milisekundách.

Google Chrome OS plocha

Notebook, který dostávají testeři k dispozici, má označení Cr-48 a někdo by jej klidně mohl označit za netbook. Má 12,1palcový displej a klasickou notebookovou klávesnici bez numerické části, kupodivu tu absentují i funkční klávesy, Caps Lock prý chybí proto, že Google chce podpořit vyšší úroveň internetových diskuzí, pro „vyřvávání“ velkými písmeny tak bude potřeba držet stále Shift (co to tam místo Caps Lock ale dali za klávesu, to by nás zajímalo). Z dalších parametrů se toho už moc neví, nechybí pochopitelně 3G, Wi-Fi, USB, VGA výstup nebo webkamerka a výdrž na baterie by měla být až osm hodin.

Google Chrome OS notebook Google Chrome OS notebook

Půl roku bude tato platforma nyní zkoušena a testována tisíci lidmi, aby se snad již před prázdninami objevily „opravdové“ produkty (někde se tomu říká Chrome hardware) od společností Acer, Intel a Samsung.

Chrome Web Store

Podobně jako to má Apple, i Google představil pro svůj operační systém internetovou stránku, kde pro něj bude poskytovat aplikace. Mělo by jich nyní být již kolem pěti stovek, ovšem stejně jako je to s testovacím Chrome OS notebookem, i zde to je pouze pro USA. Ve Web Store je to samozřejmě dáno způsobem placení a další země se asi také dočkají, jak to bude u nás, si však netroufáme vůbec odhadovat. Pro našince tedy bude možné zatím instalovat aplikace označené jako Free.

Google Chrome Web Store

Prohlížeč Chrome

Pokud používáte v Chrome beta kanál, už jste se mnohých novinek dočkali. Google teď integruje PDF prohlížeč a WebGL, což ale takové velké novinky vlastně nejsou, tou největší je tak asi průběžné zobrazování výsledků hledání při zadávání z URL řádku tak, jak to znáte přímo z webu Google (Google Instant se tomu říká), zrychlení by měl doznat JavaScript, o kterém při prezentaci tvrdili, že je 100× rychlejší, než IE před dvěma roky. Dle označení by mělo jít o verzi Chrome 10.0.xxx.

Podle jejich informací Chrome nyní používá více než 120 miliónu uživatelů a mezi ostatními prohlížeči již dosáhl 10% podílu.

Tagy: 
Zdroje: 

Google, e-mail

Diskuse ke článku Google oficiálně představil Chrome OS

Neděle, 19 Prosinec 2010 - 10:11 | Pety | Nabootovat to půjde - a na tom to skončíí....
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 16:06 | Ludek Jelinek | Pripojeni na internet. Hm, jak to tedy bude...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 15:31 | HKMaly | No nevim, jednu lego pocitacovou kosticku jsem...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 09:36 | WIFT | Náhodou, na Chrome OS netbooku by se měly dělat...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 09:25 | petrsv1 | Jsou to hračky, nic víc, nic míň. Nesmyslem bych...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 00:13 | borowitz | Typicke chovani VB, uz zacina rozhodovat jak smi...
Středa, 8 Prosinec 2010 - 23:15 | Fakovnik | Hrozne. Toto by som nechcel teda.
Středa, 8 Prosinec 2010 - 20:29 | Socket vseljaky | ano, vidim tam lupu. konecne dobre riesenie, mna...
Středa, 8 Prosinec 2010 - 18:07 | Michael Pošta | Teda ty meles pekny kokotiny, mal jsi nekdy...
Středa, 8 Prosinec 2010 - 16:33 | terrorist | panove, probuzeni je sice hezke, ale ten system...

Zobrazit diskusi