Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bude grafický server Mir čistě Ubuntu-only záležitostí?

lubuntu1304_01
Přes všechnu krásu a elegantnost Miru, který pomůže přenést Ubuntu na smartphony či do Smart TV, nepanuje kolem něj obecná spokojenost. Kubuntu ani Lubuntu na Mir nepřejdou...

Tvůrci Kubuntu dospěli ke zjištění, že než bude Mir hotov, budou již dávno mít funkční podporu KDE Plasma Workspaces 2. Teoreticky tak mají pouze dvě varianty: podporovat Mir i Wayland, nebo jenom Wayland. Jisté tedy je, že Kubuntu bude podporovat a tedy používat Wayland a zatím je příliš brzo na odpověď zdali bude síla/čas na Mir, až bude hotov. Ač tedy rozdíly mezi Waylandem a Mirem nejsou zas tak velké, jak by se mohlo zdát z faktu, že Canonical vyíjí Mir,protože s Waylandem není spokojen, Kubuntu podle všeho zůstane pouze u podpory Waylandu. A to i z toho důvodu, že Wayland bude volbou většiny velkých distribucí a pracovat na něm bude velká komunita vývojářů, zatímco Mir / XMir (Mir nad X Serverem) zatím směřuje k dráze vývoje pod Canonicalem a pouze pro jedinou distribuci (Ubuntu).

Úsporný derivát Lubuntu s desktopem LXDE jednoduše žádné plány na případnou podporu Miru nemá. V tuto chvíli platí, že Lubuntu se bude držet X.Org Server. Obavou tvůrců Lubuntu je totiž také potenciální riziko vyšší výpočetní náročnosti při použití kompozitního správce oken. Naštěstí pro Lubuntu ale bude X.Org součástí mateřského Ubuntu minimálně do vydání 14.04 LTS, takže pro příští dvě verze (13.10 a 14.04) je jisté, že Lubuntu nestojí před závažným problémem. Nemusí totiž nic řešit. A kdo ví, třeba se do té doby najde řešení, které by nesrazilo výkon Lubuntu (skvěle použitelného na pomalých počítačích) ke dnu.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bude grafický server Mir čistě Ubuntu-only záležitostí?

Žádné komentáře.