Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

WD Livewire - indikační LED
Dnes se podíváme na další zařízení, které dokáže přenášet data po elektrické síti. Ano, čtete správně, „další“. Jedno takové jsme totiž testovali koncem roku 2007, to šlo o D-Link PowerLine DHP-301, jednoduše vypadající adaptér, který se strčí do elektrické zásuvky a do něj klasický datový kabel opatřený RJ-45 konektorem. Do téhož vedení v jiné zásuvce se pak strčí druhý adaptér a spoj je hotov. Podobně je to i s WD Livewire, jenže doba trošku pokročila a toto zařízení od společnosti, kterou budete znát především coby výrobce pevných disků, rovnou obsahuje i malý čtyřportový switch. Jinak jsou „papírové“ parametry hodně podobné: signálová rychlost až 200 Mbit/s v závislosti na „kvalitě“ sítě, rychlost ethernetu max. 100 Mbit/s, podpora šifrování, vzdálená správa dodávanou utilitou a podobně. Navnadíme vás tím, že s WD Livewire jsme dosáhli pro přehrávání FullHD filmů použitelného spojení v o něco horších podmínkách než těch, kde se adaptéry D-Link DHP-301 nebyly téměř schopné ani najít…

Když si po zkušenosti s WD Livewire vzpomeneme na dobu, kdy jsme testovali D-Link DHP-301, musíme jasně dospět k názoru, že technologie přenosu dat přes elektrickou síť byla tenkrát v plenkách. WD Livewire je téměř ve všech ohledech lepší: poskytuje poměrně stabilní spojení i v situacích, kdy bychom to nečekali (spolehlivý průchod mezi různými fázemi). Rychlost samozřejmě není oslnivá, dedikovaná technologie přenosu dat, jakou je ethernet, bude vždy o řád lepší, ale o tom WD Livewire není. Nebyl o tom ani D-Link DHP-301, nicméně produkt společnosti Western Digital, jinak běžně zaměřené především na pevné disky, ale v poslední době i na „Home Theater“ krabičky, ukázal, že tento směr svůj smysl jistě má. Spojení z jedné místnosti do druhé pro „nouzový“ přenos dat dostatečně rychlý na přehrávání drtivé většiny FullHD videí, to vše bez nutnosti „natáhnout jediný nový kabel“ (míněno delší než takový, jaký mají běžně spotřebiče pro připojení do elektrické sítě), nyní nic nebrání.

Musíme však každopádně říci jednu věc: D-Link DHP-301 je již minulostí a poměrně neradi jsme jej srovnávali s dnes testovaným WD Livewire, jenže jsme museli, protože je to teprve naše druhá zkušenost s vedením dat přes elektrickou síť (přiznáme se bez mučení, že nejsme příznivci takového řešení). I samotná společnost D-Link má ve své nabídce produkty daleko lepší než DHP-301, ba co víc – v její nabídce také najdeme čtyřportové provedení, těžko však odhadovat, zda budou srovnatelně kvalitní jako dnes testovaný WD Livewire. Čtyřportový „elektrický komunikátor“ od D-Linku je v průměru za necelých 1 600 Kč, zatímco WD Livewire začíná přibližně na dvou tisících. Zásadní rozdíl bychom hledali ve skutečnosti, že D-Link ve specifikaci nehovoří o HomePlug AV standardu, ten má D-Link pouze v jediném zařízení a tím je jednoportový DHP-306AV (resp. kit DHP307AV, kde jsou tradičně dva v jedné krabici). Jeho cena se pohybuje kolem tisícikoruny a tady už začíná zvažování, zda se WD Livewire vyplatí (v potaz je určitě dobré brát i kompaktnost řešení, kdy pro připojení několika málo dalších zařízení nepotřebujete extra datový switch, který také vyžaduje své napájení).

Klaďas
Klady
 +  4 porty RJ-45
 +  prochází mezi fázemi el. vedení
 +  stabilní spojení
 +  zabezpečení přenosu
 +  možnost oddělení sítí
 +  nijak zvlášť moc se nezahřívá (může bez problémů běžet trvale)
Záporňák
Zápory
 −  Cenově ne příliš efektivní řešení
 −  Rychlost přenosu přinejlepším jen max. 5 MB/s, spíše méně (na přehrávání většiny FullHD videí ale stačí)
Kruťák
Pohlídejte si…
 

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme firmám:

Western Digital logo / WD logo ASUS logo Gigabyte logo
WD Livewire Powerline
AV Network Kit
ASUS N82Jv GA-EP35-DS3
WD Livewire Asus N82J Gigabyte GA-EP35-DS3

Western Digital Livewire: Orientační cena: od ~2 000 Kč (vč. DPH)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Western Digital Livewire - data po elektrické síti

Středa, 6 Říjen 2010 - 11:49 | Neetah | No bastleni elektrickych rozvodu jen proto, aby...
Pondělí, 4 Říjen 2010 - 08:41 | WIFT | Přesně tak, FAR Manager, v tomto případě s...
Pondělí, 4 Říjen 2010 - 08:38 | WIFT | Aha, tak to je pro mě novinka... díky.
Neděle, 3 Říjen 2010 - 19:16 | sumix | Tak tam hoď rozdvojku nebo psa, ne? :)
Sobota, 2 Říjen 2010 - 10:35 | Josef Oudrnický | Jak jsem zmiňoval výše. Protože to oficiálně není...
Sobota, 2 Říjen 2010 - 10:25 | danieel | Je to ten z K2 :) A ty problemy se resili a...
Sobota, 2 Říjen 2010 - 09:19 | suryp | No jo, taky me pak doslo, ze asi vhodna...
Sobota, 2 Říjen 2010 - 03:20 | d2-mac | Drivery pro síťové karty Marvell jsou volně...
Pátek, 1 Říjen 2010 - 23:47 | Jiří Tužil | Hadam, ze FAR.
Pátek, 1 Říjen 2010 - 23:43 | Vojtech Julina | Pomocí kapacity a trochu indukce. Pokud...

Zobrazit diskusi