Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy komunikace: uvnitř domu

WD Livewire - indikační LED
Dnes se podíváme na další zařízení, které dokáže přenášet data po elektrické síti. Ano, čtete správně, „další“. Jedno takové jsme totiž testovali koncem roku 2007, to šlo o D-Link PowerLine DHP-301, jednoduše vypadající adaptér, který se strčí do elektrické zásuvky a do něj klasický datový kabel opatřený RJ-45 konektorem. Do téhož vedení v jiné zásuvce se pak strčí druhý adaptér a spoj je hotov. Podobně je to i s WD Livewire, jenže doba trošku pokročila a toto zařízení od společnosti, kterou budete znát především coby výrobce pevných disků, rovnou obsahuje i malý čtyřportový switch. Jinak jsou „papírové“ parametry hodně podobné: signálová rychlost až 200 Mbit/s v závislosti na „kvalitě“ sítě, rychlost ethernetu max. 100 Mbit/s, podpora šifrování, vzdálená správa dodávanou utilitou a podobně. Navnadíme vás tím, že s WD Livewire jsme dosáhli pro přehrávání FullHD filmů použitelného spojení v o něco horších podmínkách než těch, kde se adaptéry D-Link DHP-301 nebyly téměř schopné ani najít…

Kapitoly článků

Nejprve vám ukážeme u jednotlivých situací výsledky měření dvěma způsoby: ten první je čistě informační a pochází z dodávané WD Livewire Utility, která nám prozrazuje, na jaké signálové rychlosti se vlastně obě WD Livewire krabičky domluvily. Druhé měření je čistě praktické a ukazuje rychlost kopírování velkého souboru ze serveru na notebook (není v tom zahrnuta rychlost zápisu na cílový disk, protože se zapisovalo do paměti, stejně jako když přehráváte film, také jej ze sítě neukládáte na lokální disk, ale rovnou je zpracováván a přehráván). Zdrojový soubor byl vám jistě dobře známý Samsung.Demo.Oceanic.Life.x264.1080p.40Mbps.mkv, náročné FullHD video s datovým tokem 40 Mbit/s (což na spolehlivé plynulé přehrávání potřebuje víc než 5 MB/s).

1Gbit Ethernet

Rychlost spojení dat přes 1Gbit. ethernet

Na tomto typu sítě bude možné přehrávat videa ještě hodně dlouho, tedy minimálně taková, která jsou nějak rozumně kódována (některá nekomprimovaná videa mají dnes problémy v reálném čase odbavovat i pevné disky).

54Mbit Wi-Fi

Status spojení přes Wi-Fi 802.11g Rychlost spojení dat přes Wi-Fi 802.11g

Je to tak, přes 802.11g Wi-Fi si Samsung Oceanic Demo nepřehrajete. To už by bylo potřeba nasadit alespoň 802.11n, takové APčko se ale v naší redakci nevyskytuje. Méně náročná videa, kterých je drtivá většina, si ale touto cestou přehrajete. Propustnost do 2 MB/s stačí v pohodě na videa s datovým tokem až zhruba 15 Mbit/s.

Přímý spoj WD Livewire

Kvalita spojení: Přímé propojení na jednom okruhu (WD Livewire Utility - status) Rychlost přenosu dat přes WD Livewire, přímé spojení na jednom okruhu

Přímý spoj WD Livewire zde rozhodně vítězí nad Wi-Fi 802.11g. Je to logické, jestliže se WD Livewire krabičky spojí na skoro 200 Mbit/s (tedy řekněme, že to je skoro 100 Mbit/s jedním směrem), musí to být zákonitě více než 54 Mbit/s. Plus mínus nějaká ta režie a ono to skutečně zhruba odpovídá, že to je přibližně dvojnásobek. Na tomto spojení skutečně šlo Samsung Oceanic Demo ze sítě přehrávat plynule, rychlost je totiž nekolísavá a „buffer“ v přehrávači v notebooku pro přednačítání dost velký na to, aby se video stihlo přehrát. Stačí ale malé zaškobrtnutí a už by mohly být problémy. Pro běžná FullHD videa jde však o spolehlivý a bohatě dostačující spoj.

Z 3. do 2. np., různé fáze

Kvalita spojení: z 3. do 2. np., různé fáze (WD Livewire Utility - status) Rychlost přenosu dat přes WD Livewire, z 3. do 2. np., různé fáze

Tato rychlost už na Samsung Oceanic Demo nestačí, ale na ostatní videa je bohatě dostačující (až do datového toku zhruba 28 Mbit/s, takových mnoho nenajdete). Stabilita spoje opět v pohodě.

Z 3. do 1. np., různé fáze

Kvalita spojení: z 3. do 1. np., různé fáze (WD Livewire Utility - status) Rychlost přenosu dat přes WD Livewire, z 3. do 1. np., různé fáze

Překvapivě jsme zde dosáhli lepšího výsledku než v předchozím případě. Je vidět, že lišící se fáze zdaleka nejsou takovou překážkou jako ostatní aspekty elektrického vedení. Možná to bylo i tím, že obě fáze vedou v jednom kabelu „vedle sebe na trase delší dobu“, ale to už jen hádáme. Každopádně datový tok videa můžeme v tomto případě klidně zvýšit až na 30 Mbit/s a bude to v pohodě.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Western Digital Livewire - data po elektrické síti

Středa, 6 Říjen 2010 - 11:49 | Neetah | No bastleni elektrickych rozvodu jen proto, aby...
Pondělí, 4 Říjen 2010 - 08:41 | WIFT | Přesně tak, FAR Manager, v tomto případě s...
Pondělí, 4 Říjen 2010 - 08:38 | WIFT | Aha, tak to je pro mě novinka... díky.
Neděle, 3 Říjen 2010 - 19:16 | sumix | Tak tam hoď rozdvojku nebo psa, ne? :)
Sobota, 2 Říjen 2010 - 10:35 | Josef Oudrnický | Jak jsem zmiňoval výše. Protože to oficiálně není...
Sobota, 2 Říjen 2010 - 10:25 | danieel | Je to ten z K2 :) A ty problemy se resili a...
Sobota, 2 Říjen 2010 - 09:19 | suryp | No jo, taky me pak doslo, ze asi vhodna...
Sobota, 2 Říjen 2010 - 03:20 | d2-mac | Drivery pro síťové karty Marvell jsou volně...
Pátek, 1 Říjen 2010 - 23:47 | Jiří Tužil | Hadam, ze FAR.
Pátek, 1 Říjen 2010 - 23:43 | Vojtech Julina | Pomocí kapacity a trochu indukce. Pokud...

Zobrazit diskusi