Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

BARBONE W HAMMER X4
V dnešní recenzi navážeme po půl roce na náš poslední test kompletní počítačové sestavy. Opět jsme sáhli po stroji Barbone, tentokrát však z vyššího cenového segmentu. W HAMMER X4 si klade za cíl poskytnout dostatek výkonu pro jakoukoli dnešní hru či aplikaci. Jak obstál, na to odpoví následující stránky…

Před samotným závěrem ještě musíme zmínit pár dalších věcí. Stejně jako u nedávno testovaného desktopu Hammer II, i tento jeho výkonnější kolega přichází s lisovaným recovery DVD pro předinstalované Windows Vista Ultimate a skvělou uživatelskou příručkou, kterou jsme vám předminule představili podrobněji.

T.S.Bohemia navíc zákazníka neochudí o součásti balení jednotlivých komponent, takže s počítačem dostanete i veškerou kabeláž od základní desky i grafiky, všechny manuály i redukci z DVI na HDMI, která provází poslední generace Radeonů.

Smontování počítače jste mohli posoudit sami z fotografií, jeho zhodnocení záleží na vašem přístupu k věci. Vše je totiž pečlivě sdrátováno dohromady a konektory jsou kupříkladu k disku, DVD mechanice přilepeny tavnou pistolí. Pokud tedy zákazník plánuje počítač postavit na stůl a používat, je vše v pořádku. Pokud jej však hodlá rozšiřovat, je to zbytečná překážka (stroj není nijak zaplombován proti otevření skříně a úpravám).

Stejně jako u notebooků nabízí firma k desktopům ještě servis do 48 hodin v síti autorizovaných servisních center.

BARBONE W HAMMER X4: boční strana BARBONE W HAMMER X4: čelní strana BARBONE W HAMMER X4: zadní strana

Závěr

Barbone W Hammer X4 je dle našeho velmi slušně poskládanou sestavou. Z pohledu na poměr výkon/cena považujeme volbu komponent za optimální s ohledem na to, že výsledek je v prodeji za necelých 30 000 Kč. Pro využití jakožto herního počítače je a ještě dlouho bude plně vyhovující, není problém na něm v 1920×1200 hrát i současné nejnáročnější hry.

Osazení Radeonem HD 4870 považujeme za vynikající volbu v této výkonnostní kategorii. Stejně tak rychlý dvouplotnový 640GB disk představuje optimální kombinaci cena/výkon (byť dnes již lze uvažovat o dvouplotnovém „terárku“,avšak to by sestavu o pár stovek prodražilo), DVD vypalovačka patří mezi (nej)lepší volby na současném trhu, osazení rychlou čtečkou paměťových karet je výborná třešnička na dortu.

Pochválit také musíme osazení slušného chladiče, který nejenže je velmi tichý při standardním taktu, ale bez potíží utáhne i ~500MHz overclocking (více již v jeho silách nebude, strop je někde kolem 160W TDP). Volba skříně Sharkoon je taktéž solidním počinem v levné kategorii, neboť nabízí na čelní stěně čtyři USB porty (pátý je na čtečce) a zvukové konektory.

Set základní klávesnice a myši Logitech je dostatečně kvalitní základ, kdo chce více, nechť si připlatí, ale drtivá většina bude spokojena.

Pokud pomineme dílčí chybná nastavení BIOSu (je to spíše nedopatření), pak máme jedinou výtku a to konkrétně v námi testovaném stroji k hlučné grafice, která kazí celkový dojem z výkonné herní sestavy, která za běžného surfování prostě není tichá. Celkově však považujeme Barbone W Hammer X4 na skvěle vyváženou herní mašinu, kterou navíc dostanete za příjemnou cenu. Součet cen jednotlivých komponent sice vychází zhruba o 2 000 Kč levněji, nicméně není v silách každého si tu změť železa poskládat a navíc TS Bohemia přidává zmíněnou uživatelskou příručku a samozřejmě záruku na sestavu jako celek (tedy tím pádem i na problémy případnou s nekompatibilitou komponent).

Hodný
Klady
+ velmi vysoký výkon CPU i GPU

+ skříň s dobrým vnitřním uspořádáním

+ 5× USB na čelní straně

+ rychlá čtečka paměťových karet

+ kvalitní DVD vypalovačka

+ lisované recovery DVD

+ naprosto skvělá příručka uživatele!
Zlý
Zápory
− hlučná grafika
Ošklivý
Pohlídejte si!
! špatné nastavení BIOSu

Poděkování

Počítač k testu dodala firma
T.S.Bohemia logo

Cena počítače (v dané konfiguraci): ~29 800,- (vč. DPH)

Záruka: 2 roky (+ další 3 roky bezplatný servis), na CPU, VGA, MB, disk 3 roky, chladič 6 let

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Barbone W HAMMER X4 (45nm Phenom II X4, HD 4870, 4GB, 640GB, Vista Ultimate)

Pondělí, 23 Březen 2009 - 12:45 | WIFT | Diskuze byla pročištěna od nežádoucího svinstva...
Pondělí, 23 Březen 2009 - 08:17 | Anonym | Ad testy. protoze jsou to testy cdr z minulosti...
Sobota, 21 Březen 2009 - 09:04 | Anonym | Ta sestava by si zasloužila aktuální desku s...
Sobota, 21 Březen 2009 - 02:35 | Anonym | Julda: To je Xko ne GXko. takze int. grafika se...
Sobota, 21 Březen 2009 - 00:45 | Vojtech Julina | haha: spotřeba v klidu pro normální sestavu s...
Pátek, 20 Březen 2009 - 22:44 | Anonym | jsem fakt konecne rad ze amd dobehla intel (...
Pátek, 20 Březen 2009 - 21:11 | Anonym | Dobrá zostava ale mizerná matičná so staručkým SB...
Pátek, 20 Březen 2009 - 20:49 | Anonym | Mohl by mi někdo vysvětlit, proč ve výkonových...
Pátek, 20 Březen 2009 - 20:04 | Anonym | Andrew: A zkousel jsi treba Overdrive? Tam to jde...
Pátek, 20 Březen 2009 - 20:00 | Anonym | inac koukam ze jsou catacysty 9.3

Zobrazit diskusi