Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IDF 2005: Jaké budou dvoujádrové procesory Intel?

Dvoujádro
Dvoujádrové procesory od Intelu jsou velmi blízkou budoucností. Jaké budou, jsme už z části nakousli ve čtvrtek, neuškodí však, když se na jejich vnitřní stavbu podíváme poněkud podrobněji. Mezi takovým Smithfieldem a Preslerem je totiž opravdu více rozdílů než jen ve velikosti L2 cache a výrobním procesu.

SmithfieldJak bylo již v dřívějším článku řečeno, Smithfield a Presler se liší zejména tím, z kolika kusů křemíku se skládají. Smithfield je z jednoho kusu, jako tomu bylo doposud třeba u známého Prescotta (Smithfield jsou v podstatě dva Prescotty spojené dohromady na jednom kousku křemíku a dá se tak hovořit o monolitickém dvoujádrovém procesoru).

PreslerPresler se skládá ze dvou nezávislých kousků křemíku, kde každý je jedno jádro. Oba kousky křemíku jsou pak implementovány na destičku, se kterou pak tvoří výsledný procesor. V tomto případě už by se spíše než o dvoujádrovém mělo hovořit o dvoučipovém procesoru. Na té destičce jsou opravdu vidět dva nezávislé a nespojené čipy (klikněte si pro větší obrázek, je to tam opravdu krásně zřetelné).

Zajímavé to také bude s L2 cache u takových procesorů. Je celkem jasné, že je-li procesor „dvoučipový“, těžko bude k nějakému sdílení L2 cache mezi oběma jádry docházet, tedy v tom smyslu, v jakém bude L2 cache sdílena v mobilním Yonahu. Prakticky se tak vyvrací pravdivost dřívějšího článku o sdílené L2 cache v Preslerech (jako bych tušil, o čem hovořím, když jsem se zmínil o nevalné důvěryhodnosti). Náčrtek ve zmíněném článku rozhodně neodpovídá tomu, co Intel ukázal na IDF.

Popis procesoru Pentium D (Smithfield)
Pentium D (Smithfield)
Popis procesoru Pentium Extreme Edition (Smithfield)
Pentium Extreme Edition (Smithfield)
Popis procesoru s kódovým jménem Presler
Presler
Popis procesoru s kódovým jménem CedarMill
CedarMill

Na výše postavených obrázcích je také vidět, že rozdíl mezi Pentiem D a Pentiem Extreme Edition (obojí s jádrem Smithfield) je v podstatě jen v počtu threadů (softwarových vláken), které budou procesory schopné zvládat. Zatímco Pentium D bude bez HyperThreadingu, Pentium XE (jak se často zkratkovitě nazývá) se díky HyperThreadingu bude chovat jako 4 procesory, což už z ukázek na IDF víme. Spekulovalo se různě také o tom, že rychlost sběrnice Pentia XE bude 1 066 MHz. Tyto obrázky to s údajem 800 MHz vyvracejí. Navíc kdyby mělo Pentium XE běhat na 3,2 GHz, musel by při 1 066MHz sběrnici být jeho násobič 12× a to mít téměř jistě nebude (když nejpomalejší procesor má násobič nastaven na 14×).

Na dalších dvou obrázcích se pak na sebe usmívají Presler a CedarMill. CedarMill by se mohl jevit jako polovina Preslera (zejména přihlédneme-li k faktu, že Presler budou dva fyzické čipy v jednom procesoru, přičemž jeden samotný se CedarMillu dost podobá), ovšem Preslerovi chybí HyperThreading, což dobře uvidíte o něco níže v barevném přehledu.

Dempsey
Yonah
Montecito

Podobnou stavbu, jako má Presler, bude mít i Xeon DP s kódovým jménem Dempsey, také vyráběn 65nm technologií. Ten už však HyperThreading mít bude, takže jeho jedna polovina je tím pádem od CedarMillu na pohled skutečně k nerozeznání. Vlastně se dá také říci, že případné Pentium Extreme Edition s jádrem Presler už bude vlastně Dempsey (pokud bude mít takové Pentium XE HyperThreading, jako ho čekáme u Pentia XE s jádrem Smithfield). Nepředbíhejme však, ono se toho může v těch jádrech ještě mnoho lišit (ačkoli vytváření Extreme Edition verze procesoru z Xeonového jádra už tu jednou byla, vzpomeňte na Gallatin).

Trochu jiný bude zatím 90nm procesem vyráběný Paxville (Xeon MP). V barevném přehledu níže si všimněte, že má sběrnici pro obě jádra společnou, zatímco třeba Smithfield ji má (jako první zástupce dvoujádrových procesorů Intel) dělenou.

Yonah bude vůbec zvláštní druh a vypadá to, že převezme štafetu oblíbenosti dnešních Dothanů. Ostatně takové náznaky padly i na IDF u předvedení konceptu Pentií M v lehčích desktopech. Dvě jádra mají prakticky společnou L2 cache a stejně, jako Xeon MP Paxville, i sběrnici.

Popis různých druhů dvoujádrových procesorů

Montecito už je pak zcela jiná parketa, protože podle obrázku to vypadá na smíchání obou jader nějakým zcela odlišným způsobem. Jen připomeňme, že ten krásný kachlík má 24 MB L3 cache. Jak se tato mezi obě jádra dělí, už nyní není vůbec jednoznačné. V každém případě i Montecito je monolitický čip, tedy dvoujádrový procesor z jednoho kusu křemíku.

Přehled budoucnosti IA-32 procesorů (část 1 - servery a pracovní
Přehled budoucnosti IA-32 procesorů (část 2 - výkonné desktopy)
Přehled budoucnosti IA-32 procesorů (část 3 - desktopy / Mainstr
Přehled budoucnosti IA-32 procesorů (část 4 - mobilní PC)

V tomto barevném přehledu (pro zvětšení rozděleném na 4 části) vidíte, co nás v brzké době čeká a nemine. Většina toho, co je zde k vidění, byla popsána v předchozích odstavcích, zbytek netřeba komentovat. Na závěr si prohlédněme takový malý souhrn toho, co ve kterém procesoru můžeme v následujícím období očekávat (jde o podobný souhrn, jaký jsme vám předložili ke konci ledna).

Plány procesorů Intel Pentium 4/D/XE a jejich vlastností do polo

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IDF 2005: Jaké budou dvoujádrové procesory Intel?

Středa, 16 Březen 2005 - 09:50 | WIFT | >> anarchist: Co se dvoujaderných...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 17:09 | Anonym | No pánové jak tak na to čučím tak ten Presler a...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 16:39 | anarchist | Copak dvoujádrové, ale pan Otík Schoen ze zive.cz...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 12:52 | Anders | Uvnitr PII pro slot1 s 266MHz/512kb cache bylo...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 11:21 | Anonym | hmm, osobne nevidim mezi preslerem a smithfildem...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 10:48 | WIFT | >> nedelak: Chtěls, předpokládám,...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 10:19 | Anonym | Mimochodem procesor se dvema jadry v jednom...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 09:38 | Anonym | Nějak začínám ztrácen orientaci. Dvě jádra, jedno...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 01:22 | petr ib | sice všechno do LGA775, ale jiné chipsety než...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 00:56 | Anonym | Jak je u intelu zvykem, na název článku půjde...

Zobrazit diskusi