Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PLX se za $330 miliónů stane součástí IDT

IDT + PLX logo
IDT neboli Integrated Device Technology, známá mimo jiné z minulosti výrobou x86-kompatibilních procesorů WinChip, bere pod svá křídla neméně známou firmu PLX, jejíž jeden z produktů je součástí např. GeForce GTX 690…

Firmu PLX Technology vám jistě představovat nemusíme, zajisté budete znát především její PCI Express switche. Jeden z nich, PEX8747, je součástí nové nejvýkonnější grafiky na světě, Nvidia GeForce GTX 690 (v dřívějších generacích Nvidia používala vlastní čip nForce 200, ten ale na rozdíl od zmíněného čipu od PEX8747 neumí PCI Express 3.0, proto musela Nvidia v případě GeForce GTX 690 sáhnout k řešení od PLX). Shodou okolností tentýž čip (PEX8747), ale navíc s vlastním tepelným rozvaděčem, jsme nedávno našli pod chlazením základní desky ASUS P8Z77 WS.

ASUS P8Z77 WS - PLX PEX8747

PLX toho samozřejmě dělá více, PCIe/PCI/PCI-X můstky, USB řadiče, řadiče pro sériové porty, SoC s ARM jádry pro NASy, 10Gbitové PHY čipy pro ethernet a podobně. Zřejmě všechno toto se zalíbilo firmě IDT, která se s PLX dohodla na jejím odkoupení. Celkem by to IDT mělo stát $330 miliónů.

IDT, celým jménem Integrated Device Technology, je firma s dlouholetou tradicí na poli polovodičů s trošku širším záběrem, než má PLX. Z těch běžnému smrtelníkovi známějších produktů je jistě vhodné zmínit zvukovky, přesněji AC'97 a HD Audio kodeky. Někteří výrobci grafik pomocí čipů od IDT zprovoznili na některých svých grafikách s čipy GeForce více než dva monitory, znát jistě budete také generátory taktu od IDT a řadu dalších věcí. S produktovým portfoliem PLX se IDT prolíná v různých PCIe/PCI/PCI-X můstcích a také PCI Express switchích (i IDT už má mnoholinkové PCIe Gen3 switche).

Sluší se také zmínit pár zajímavostí ze světa x86-kompatibilních procesorů. Firma IDT totiž kdysi dělávala právě x86-kompatibilní procesory, možná si vzpomenete na její specifickou řadu procesorů WinChip, v desktopech pro patice známé jako Socket 5 a Socket 7 (a také Super Socket 7). Praticky šlo o konkurenci k Pentiím a shodou okolností také procesorům AMD K5 a K6 a též procesorům firmy Cyrix.

IDT vyráběla WinChipy prostřednictvím Centaur Technology, která byla založená samotnou firmou IDT (v podstatě šlo o její divizi), a to právě za účelem tvorby levnější konkurence k Pentiím. První verze WinChipů uměla navíc jen MMX, další přidaly i instrukce 3DNow!, s řadou WinChip 3 to dotáhli až na 266 MHz. V září roku 1999 koupila Centaur Technology od IDT firma VIA, pod jejímiž křídly dodnes dělá Centaur Technology procesory značky VIA, nyní až čtyřjádrové VIA QuadCore.

IDT WinChip C6
Zdroj: Wikipedia

Krátce se ještě zastavme u zmíněné konkurence Cyrix. Tu tehdy trochu neuváženou koupí poslala ke dnu firma National Semiconductor. Tým kolem procesorů Cyrix byl rozpuštěn poté, co už neviděl ani záda uniknuvší dvojice Intel a AMD. Zbytky Cyrixu prodala National Semiconductor rovněž firmě VIA, která nějaký čas uváděla pod značkou Cyrix procesory vyráběné v Centaur Technology. Poslední střípek Cyrixu, procesory MediaGX, které byly tak trochu prvními x86-kompatibilními procesory s integrovanou grafikou a zvukovkou postavenými na jádře Cyrix 5x86, v podstatě přejmenovala National Semiconductor po prodeji Cyrixu na Geode a v roce 2003 prodala firmě AMD.

Cyrix Media GX procesor pro socket 7

Chtěli jsme tím jen říci, že IDT položila základy toho, co je dnes procesorovou divizí VIA Technologies. Tak jí přejme, ať se o PLX dobře stará ;-).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PLX se za $330 miliónů stane součástí IDT

Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 12:09 | Tomáš Černý | Ano, pravda. FPU byl béčko. To byla slabina úplně...
Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 12:08 | Tomáš Černý | Jo to je recht. Poslední chipsety Uli jsou...
Středa, 2 Květen 2012 - 16:25 | Tralalák | Žiaľ výkon "VIA" Cyrixu III "...
Středa, 2 Květen 2012 - 15:57 | WIFT | S ULi to bylo kapánek jinak, ti byli imho dobří...
Středa, 2 Květen 2012 - 14:37 | Tomáš Černý | Tuto éru x86 CPU pamatuji jako mladík s beďary a...
Středa, 2 Květen 2012 - 00:47 | Tralalák | Tak tá druhá časť novinky ma zaujala VIAc :) Pri...

Zobrazit diskusi