Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Inspur ohlásil první servery s Xeon Ice Lake-SP, jde o systémy s Ampere (G)A100

Byť Intel zatím o Xeonech postavených na Ice Lake nemluví, měly by se v dohledné době dostat na trh. Počítá s nimi americký výrobce serverů Inspur ve spojitosti s AI systémy vybavenými Nvidia Ampere…

V polovině května uvedla Nvidia grafickou architekturu Ampere v podobě profesionálního GPU Ampere GA100 a produktu (modulu) Nvidia A100. Oproti předchozím generacím (GP100, GV100) jde o řešení ještě více (tedy úžeji) zaměřené na systémy umělé inteligence.

Tomu odpovídá i zaměření nereferenčních systémů na Nvidia A100 postavených. K těm se dostaneme za chvilku. Zatím ještě na moment zůstaneme u referenčního. Při jeho odhalení Nvidia uvedla, že je postaven na procesorech AMD Epyc druhé generace. Proslýchá se, že důvodem k jejich volbě byla podpora PCIe 4.0 v době, kdy Intel žádné použitelné PCIe 4.0 řešení nenabízel.

Od té doby, co před pár lety AMD zrušila české tiskové zastoupení a Českou republiku obsluhuje Polsko,
nám chodí tiskové zprávy odtud

To v pondešlí potvrdila i AMD, která rozeslala tiskovou zprávu popisující, že (v překladu) „Každý Nvidia DGX A100 bude vybaven dvěma druhogeneračními procesory AMD Epyc 7742 s celkem 128 jádry běžícími na základním taktu 2,25 GHz a maximálním boostu 3,4 GHz. AMD Epyc druhé generace je první a jediný současný x86 serverový procesor podporující PCIe 4.0 a poskytující až 128 linek na procesor pro výkonné výpočetní systémy a připojení dalších zařízení jako jsou GPU.“

Krátce poté* se na webu amerického výrobce serverů inspur. Objevily specifikace jeho vlastních - nereferenčních - konfigurací s Nvidia A100. Jde o velmi rámcové parametry, uvedeny jsou jen typy komponent, nikoli jejich vlastní specifikace. Z pěti systémů uvádí jeden použití Intel Xeon Cascade Lake-X s PCIe 3.0 (tzn. stávající 14nm řada s jádry Skylake), tři Intel Xeon Ice Lake-SP s PCIe 4.0 a jeden AMD Epyc s PCIe 4.0.

*Nechávám zcela na vás, jestli věříte na náhody nebo ne

Inspur ani u těchto stručných specifikací ani v přiložené tiskovce neuvádí, kdy budou servery s Ice Lake-SP dostupné. Mluví o nich v budoucím čase, ale nic konkrétnějšího se nedozvídáme.

O Xeonech Ice Lake máme jen útržkovité informace. V roadmapách Intelu se objevily několikrát, ale podobně jako ostatní 10nm produkty byly odkládány. Původně byl uváděn počet jader 28, později v dokumentech Asusu 38, nedávno se v online databázi objevil záznam ze vzorku s aktivními 24 jádry. Vyšší počet jader (než Ice Lake) měl nabízet 14nm Cooper Lake, jehož verze pro dvousocketové systémy byla podle všeho zrušena a objeví se pouze okrajově pro čtyř- a osmisocketové konfigurace.

Zatímco o Cooper Lake začátkem června mluvil CEO Intelu Robert Swan jako o produktu, který bude vydán za pár týdnů (také mluvil o notebookovém Tiger Lake, jenž bude následovat), o serverovém Ice Lake se nezmínil ani okrajově, takže uvedení Xeon Ice Lake ve specifikacích serveru třetí strany před oficiálním vydáním i ohlášením působí docela zajímavě. Kdy bude reálně dostupný, zůstává rovněž nejasné.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Inspur ohlásil první servery s Xeon Ice Lake-SP, jde o systémy s Ampere (G)A100

Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 18:56 | Artael | Slibem nezarmoutíš. Jen by mne zajímalo, kdo by...
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 14:36 | mejla76 | Aneb nikdo vám nedá víc, než vám můžeme slíbit ;)
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 14:05 | QWERTY | Prečo tam nevidím ZEN4 s CDNA? Jak to? Šak sú tu...
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 13:58 | Tom Buri | dobrej den.. dobrej, co potrebujou?? no, nechteli...

Zobrazit diskusi