Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel a Samsung pracují na novém operačním systému Tizen nejen pro mobily

Tizen logo
Také by se dalo říci „MeeGo je mrtvý, ať žije Tizen“. Snaha je převerbovat vývojáře MeeGo na Tizen a nahradit MeeGo systémem Tizen. Přijetí této události milovníky MeeGo není kdovíjak přívětivé…

Začněme tím, kdo se o Tizen bude starat: Intel a Samsung. Samsung je v této roli možná překvapivě (nedávno zmínil, že otevře svůj systém Bada), Intel naopak celkem očekávatelně, protože spolu s Nokií postavil základy MeeGo (Nokia se pak vedená Stephenem Elopem, který do jejího vedení přišel z Microsoftu, rozhodla opustit jak MeeGo, tak Symbian a přejít na Windows Phone, i když jeden produkt postavený na MeeGo přeci jen uvedla, byl to mobil N9). Tizen bude vyvíjen pod záštitou Linux Foundation a LiMo Foundation (Linux Mobile), půjde samozřejmě o otevřený software.

MeeGo tablet s Intel Tablet User Experience rozhraním
MeeGo

Programovací rozhraní bude především HTML5 a další podobné webové standardy. Kromě HTML5 bude Tizen SDK obsahovat i nativní vývojářský kit pro tvorbu aplikací v nativním kódu. První vydání Tizenu a patřičného SDK je plánováno na první kvartál příštího roku, koncová zařízení by se měla objevovat někdy kolem jeho poloviny.

Co se aplikací týče, i Tizen by měl mít vlastní „app store“ (ať už se bude jmenovat jakkoli), zde prý mají být použity prostředky nyní vyhrazené pro MeeGo a také Samsung Bada (to je jedna z věcí, kterou přispěje Samsung). K projektu Tizen už se přihlásily firmy Acer a Asustek, HTC zatím svou aktivitu na tomto poli zvažuje. Přízeň si získal také u Panasonic Mobile Communications, NTT DoCoMO a SK Telecomu (to není slovenský Telecom, ale jihokorejský alias „South Korea Telecom“).

Skepticky se k tomu zatím staví veřejnost, která v diskuzích pod těmito zprávami neskrývá své zklamání, tedy především ta část, která byla zapálena pro MeeGo. Je to logické, MeeGo tím de-facto končí (MeeGo sice „končí“ už delší dobu, ale toto je dalším hřebíčkem do jeho křemíkové rakvičky). Ozývají se i takové věci jako „marketing skloubil dvě cool slova: Linux a HTML5 a myslí si, že je to zárukou úspěchu“. Úspěch či neúspěch se pochopitelně nyní dá jen odhadovat, tváří v tvář realitě se Tizen postaví v průběhu příštího roku.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel a Samsung pracují na novém operačním systému Tizen nejen pro mobily

Pátek, 30 Září 2011 - 14:54 | HKMaly | Android OBSAHUJE linux. http://en.wikipedia.org/...
Pátek, 30 Září 2011 - 14:52 | HKMaly | A s cimze tu bezpecnost a stabilitu aplikaci...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 23:55 | Hubo | Android je Linux :-D
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 16:39 | any.sk | Osobne si myslim ze je to bez sance na velky...

Zobrazit diskusi