Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Itanium „Tukwila“ prý přijde začátkem příštího roku

Jádro procesoru Tukwila (Intel Itanium, 65nm, 30 MB cache)

O připravovaném čtyřjádrovém procesoru Itanium s krycím jménem „Tukwila“ vyráběném 65nm procesem zatím kromě úctyhodných parametrů víme, že by se měl objevit koncem tohoto roku. Pochopitelně šlo o předčasné odhady, ty současné hovoří o tom, že by se tak mělo stát až začátkem toho příštího.

Itanium dostane kromě čtyř jader schopnost zpracovávat každým z nich dvě vlákna, nové komunikační rozhraní QPI (což pro Intel znamená zúžení řady vyráběných čipsetů, neboť bude moci pod Itanium i Xeon dát totéž), vlastní paměťový řadič a mimo jiné 30 MB cache. Výsledný procesor by měl být zhruba dvakrát tak rychlý jako současné dvoujádrové Itanium „Montvale“ (řada 9100), Když si vezmeme, že nejrychlejší „Montvale“ má 24 MB L3 cache a dvě jádra běhající na 1,66 GHz, jeví se být dvojnásobná rychlost za pomoci dalších dvou jader, navíc s vlastním paměťovým řadičem a rozhraním QPI, ovšem „jen“ s 30 MB (asi také L3) cache, jako taková „znouzectnost“, čekali bychom rozhodně větší nárůst. Na druhou stranu ono těch změn v novém Itaniu nebude zase až tolik, prakticky přibudou jen zmíněné rozhraní QPI a paměťový řadič a nějaký ten MB cache navíc, o tom, že by docházelo k nějaké zásadní změně mikroarchitektury, zatím z Intelu prakticky nic nevypadlo. A ačkoli frekvence procesoru nejsou známy, odhaduje se běh nejrychlejšího z nich někde kolem 2 GHz.

Dodejme ještě, že procesory Intel Itanium jsou z high-end segmentu serverů pro velké databáze, spoustu složitých výpočtů a podobně. V této oblasti mají konkurenci v podobě IBM Power6 (dosud nejrychlejší procesor, na jehož dohnání čtyřjádrové Itanium aspiruje) a Sun UltraSparc. Kdysi dávno chtěl Intel Itaniem nahradit současné x86 procesory, ale v AMD mu trošku nabořili plány zavedením 64bitového rozšíření x86-64, které prozatím vyhrálo a x86 tu máme stále.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel Itanium „Tukwila“ prý přijde začátkem příštího roku

Úterý, 20 Květen 2008 - 15:02 | Anonym | Aby som dodl: Tukwilla ma ten isty problem ako...
Úterý, 20 Květen 2008 - 13:11 | Anonym | To je dobre ze dobehnu POWER6 az na buduci rok...

Zobrazit diskusi