Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Toto je >600mm² Lake Crest se 32 GB HBM2, první ASIC Intelu

Koncem minulé zimy se začalo hovořit o novém projektu společnosti Intel, velkém ASIC řešení pro segment umělé inteligence. Čip i karta jsou hotové, takže se můžeme podívat na jejich podobu…

Intel zatím oficiální cestou žádné nové informace nezveřejnil, vše (oč se dělí s partnery) je patrně pod NDA, čemuž odpovídá i limitovaná kvalita prvních fotek. I přesto je na nich dobře patrné velké jádro obklopené čtyřmi osmivrstvými pamětmi HBM2 o celkové kapacitě 32 GB. Právě v důsledku kombinace velkého jádra a HBM jádro Lake Crest tak trochu připomíná GPU Volta GV100 od Nvidie nebo GPU Fiji od AMD.

Lake Crest ovšem není GPU, ale ASIC. V portfoliu Intelu navíc první. Poté, co Intel uznal, že s Xeon Phi není pro segment AI konkurentem specializovaných čipů nebo optimalizovaných GPU, zainvestoval do společnosti Nervana, která vyvíjela vlastní řešení na bázi ASIC. Lake Crest je právě tímto produktem, což vysvětluje pro Intel atypické vlastnosti jako ASIC (dosud Intel stavěl na x86 procesorech, Xeon Phi vzniklých na bázi původně grafického čipu Larrabee a nedlouho též na FPGA), použití HBM pamětí (s Xeon Phi Intel sázel na HMC od Micronu) a 28nm výrobu.

Pro tu byl čip společností Nervana navržen a i když je jasné, že další generace již vzniknou na novějším procesu a patrně na linkách Intelu, je 28nm další pro Intel atypický prvek (na 28nm vzniklo pouze několik telefonních Atomů, kterými Intel nechtěl obsazovat vlastní linky; sám 28nm procesem nedisponoval, neboť přešel rovnou ze 32nm SOI na 22nm FinFET).

Po stránce spotřeby patrně řešení nijak nepřekvapí, dva napájecí osmipinové konektory odpovídají tomu, co bychom očekávali od tak velkého jádra. Přesné rozměry křemíkového jádra známé nejsou a kvalita snímků neumožňuje přesné změření, ale orientační srovnání s čipy HBM2, jejichž rozměry jsou známé, poukazuje na plochu kolem 600 mm². Spíše více než méně, takže to vypadá, že čip plně využívá limit 28nm výroby TSMC, který je kolem 650 mm² (orientačně vychází, že jádro měří 24,8×25,5 milimetru plus mínus několik desetin). Potvrdí-li se tyto údaje, bude Lake Crest historicky největším 28nm čipem.

Tagy: 
Zdroje: 

snímky: WCCFTech

Diskuse ke článku Toto je >600mm² Lake Crest se 32 GB HBM2, první ASIC Intelu

Úterý, 12 Prosinec 2017 - 11:58 | danieel | Vykonnostne to bude predpokladam nekde jako TPU2...

Zobrazit diskusi