Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel na webu nechtěně nastínil budoucnost socketu LGA1851 a nových procesorů

Na webu Intelu se objevily informace, které potvrzují nadcházející sockety, procesory a jejich podporu konkrétních typů pamětí. Meteor Lake, Arrow Lake, Lunar Lake, ale i socket LGA1851 nebo LGA7529…

Na .XML stránku na webu Intelu upozornila redakce webu ComputerBase. Co se z ní dozvídáme:

Meteor Lake, Arrow Lake a LGA1851

Meteor Lake se chystá ve třech variantách: „S“ pro desktop a dále M / P pro notebooky. Počítá s podporou RAM až do LPDDR5X-7500.

Arrow Lake bude existovat dokonce ve výkonné mobilní(?) variantě označené jako Arrow Lake-PX, která zvládne až LPDDR5X-8400. Je nicméně zmíněn i klasický desktopový Arrow Lake-S s podporou standardní DDR5 v UDIMM a SO-DIMM konfiguraci včetně ECC (což samozřejmě neznamená, že plné ECC musí být aktivní u každého procesoru).

Obě stolní varianty budou podporovat socket LGA1851, o čemž se již nějakou dobu mluvilo. Původně se nicméně šuškalo, že by tento socket mohl být zpětně kompatibilní s procesory pro LGA1700, což v podstatě padlo. Těžko říct, zda takový záměr existoval, ale přinejmenším totožné rozměry socketu by tomu mohly nasvědčovat. Přinejmenším během vývoje se ale leccos změnilo, například LGA1851 počítá s o ~0,1 mm vyšší roztečí mezi základní deskou a plochou IHS. Bude vyšší socket, nebo se počítá se silnějším IHS, aby se neprohýbal?

Lunar Lake

Lunar Lake je označení pro nástupce generace Arrow Lake. Mobilní Lunar Lake-MX má disponovat podporou pamětí (až) LPDDR5X-8500. Desktopová varianta se zatím v dokumentaci neobjevila. Těžko říct, zda z toho lze vyvozovat, že Intel klade důraz na mobilní verzi, nebo za tím stojí ještě něco dalšího.

Vydání mobilní verze v předstihu nicméně vyloučeno není, nejinak tomu bylo u prvních 10nm architektur, kde se Intel pokoušel nasazovat nový proces (který ještě nezvládal frekvence vyžadované v desktopu) alespoň v mobilním světě, kde je prioritou nižší spotřeba. ComputerBase předpokládá, že se Lunar Lake (využívající procesu Intel 18A) neobjeví dříve než v roce 2025. Pokud bychom na to přistoupili, mohlo by začátkem roku dojít na nasazení v noteboocích a koncem roku na desktop.

Servery

Intel by v blízké době rád dostal na trh platformu Eagle Stream s paticí LGA4677, kam budou pasovat procesory Sapphire Rapids a jeho refresh, Emerald Rapids. Těm bude následovat platforma Birch Stream. Varianta Birch Stream-AP počítá s velkým socketem LGA7529, do které bude možné umístit procesory z generace Granite Rapids (nástupce Emerald Rapids).

Neurčitá zmínka padla i o Sierra Forest, kódovém označení Xeonu postaveného čistě na Atomech, na jehož vývoji by se snad měl podílet bývalý tým Centaur. Ten měl (na rozdíl od atomového týmu Intelu) zkušenosti s efektivní implementací AVX-512, takže by se podpora těchto instrukcí mohla na serverovém Atomu objevit. V minulosti se též objevovaly zprávy na téma nějakého opravdu velkého socketu pro tyto produkty. Intel sám ale zatím víc neprozradil.

Nakonec se dozvídáme, že serverový Granite Rapids bude k dispozici také ve verzi D, která nahradí Ice Lake-D. Určen bude k pájení na desku, ponese totiž rozhraní BGA3898 a BGA4368. Standardně však Granite Rapids (SP) nejspíše dostane do výbavy socket LGA 4710, jsou zde však ještě určité nejasnosti.

Diskuse ke článku Intel na webu nechtěně nastínil budoucnost socketu LGA1851 a nových procesorů

Středa, 14 Prosinec 2022 - 12:25 | SudetChobot | Investor se nažral a Intel zůstal celý. :)
Úterý, 13 Prosinec 2022 - 20:40 | peliculiar | Moc pěkný, otázka je co z toho bude s realitou ve...
Úterý, 13 Prosinec 2022 - 19:31 | Lazar | Plán budoucnosti bychom tedy znali, teď jen...
Úterý, 13 Prosinec 2022 - 16:40 | Pjetro de | Presne. Ci uz bol "unik" tychto...
Úterý, 13 Prosinec 2022 - 14:35 | Pety | Plánovat umějí v Intelu parádně.

Zobrazit diskusi