Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel ořezal Falcon Shores o CPU, odložil vydání a zrušil plány s Habana Gaudi

HPC roadmapy Intelu procházejí těžkým zemětřesením. Po zrušení Rialto Bridge a Lancaster Sound, po odvydání Ponte Vecchio / DataCenter Max Series 1350 GPU, přicházejí další rušení a odklady…

Intel se u příležitosti ISC 2023 snažil zaujmout především odhalením AI akcelerátoru v mobilním procesoru Meteor Lake a parametry superpočítače Aurora ohlášeného před osmi lety, který by už letos měl být opravdu hotový.

Vypadá to však, že tyto pozitivnější zprávy měly stáhnout pozornost od nové roadmapy, kterou Intel sice nezveřejnil na webu, ale poskytl partnerům a vybraným médiím ještě před akcí pod NDA. Roadmapa totiž přináší tři zásadní informace, které nejsou zrovna pozitivního charakteru. Nejde o izolovanou záležitost, navazuje na sérii událostí posledních let, která se veze v podstatě od ohlášení superpočítače Aurora. Připomeňme ve stručnosti: Zpoždění 10nm procesu mělo za následek natolik závažné zpoždění dodávek pro hardwaru pro superpočítače, že by již byl v době dokončení zastaralý. Zadavatel si proto vymínil aktualizaci hardwarové konfigurace. Tu však Intel nemohl splnit, neboť tehdejší Xeony Phi buďto vůbec nepodporovaly akceleraci AI (o kterou chtěl zadavatel superpočítač rozšířit), nebo rychlé zpracování FP64 (což už byla původní podmínka).

Když Intel cítil problémy (nakonec Xeony Phi zrušil), provedl akvizici společnosti Nervana, která pracovala na ASIC AI akcelerátoru. Po pár letech zjistil, že vývoj tohoto řešení nikam nevede a projekt zrušil.

Místo toho přistoupil k akvizici společnosti Habana Labs, která vyvíjela (a již i prodávala) AI akcelerátory Goya. Mezi tím se rozhodl přistoupit k akceleraci AI také přes (GP)GPU řešení jako AMD a Nvidia. S grafickými čipy Xe-HP to ale nešlo dobře, nakonec byly zrušeny.

Již v roce 2021 se začalo proslýchat, že i vývoj v Habana Labs šel na vedlejší kolej. Mezi tím již běžel vývoj dlaždicového akcelerátoru Ponte Vecchio alias Xe-HPC. Ohlášen byl i jeho nástupce nazvaný Rialto Bridge. ještě než se však Ponte Vecchio dostalo na trh, byl Rialto Bridge zrušen (společně s ním i virtualizační akcelerátor Lancaster Sound).

Ponte Vecchio, začátkem letošního roku formálně vydaný, avšak nedostupný, byl na jaře v provedení nazvaném DataCenter Max Series 1350 GPU opět „odvydán“ a očekává se, že se tato architektura neobjeví dříve a jinde než v superpočítači Aurora, který je stále slibován do konce roku (samozřejmě toho letošního, jako obvykle).

Mezi tím Nvidia pracuje na řešení Grace Hopper, které má nabízet na jednom PCB procesorová i GPGPU jádra a být dostupné koncem letošního roku. AMD pak koncem letošního roku v superpočítači El Capitan nasadí Instinct MI300A, kterýžto integruje procesorová a GPGPU jádra rovnou v jednom čipu včetně unifikované paměťové architektury a 128GB HBM3. Protože firmy zpravidla vědí, co plánuje konkurence, ohlásil Intel již v loňském roce řešení nazvané Falcon Shores jakožto XPU (tedy procesor a akcelerátor v jednom), které mělo dorazit v roce 2024:

Z loňského ohlášení Falcon Shores XPU na ISC 2022 (zdroj: Intel)

Tolik ke kontextu HPC/AI akcelerace u Intelu. Nyní roadmapa, kterou redakce Tom'sHardware označila za šokující:

Aktuální HPC roadmapa Intelu představená na ISC 2023

  1.  Akcelerátory Habana Gaudi jsou zrušeny. Po Gaudi 3 už nevznikne žádný další produkt této řady. Zvěsti z roku 2021, podle kterých šel vývoj těchto produktů k ledu, se tedy potvrzují.
  2. Falcon Shores je zrušeno jako XPU, vyjde pouze jako (GP)GPU bez procesorových jader.
  3. Falcon Shores v GPU je odloženo z roku 2024 na rok 2025. AMD a Nvidia dostanou na trh svá kombinovaná (CPU+GPU) řešení letos, v roce 2023. Intel tak de facto dva roky nebude mít v tomto segmentu co nabídnout.

Intel prakticky 10 let v segmentu HPC akcelerátorů přešlapuje na místě. Nedaří se mu chytit ani s vlastními projekty (Larrabee / Xeon Phi, Xe-HP, Xe-HPC, XPU), ani s akvizicemi (Nervana, Habana Labs). Všechny jmenované produkty a produktové řady byly buďto seškrtané, než se dostaly do sériové výroby, nebo došlo k vydání, ale mimo izolované zakázky nezaznamenaly úspěch a byly zrušeny, nebo se ještě na trh nedostaly a jsou dlouhodobě odkládané.

Diskuse ke článku Intel ořezal Falcon Shores o CPU, odložil vydání a zrušil plány s Habana Gaudi

Pondělí, 29 Květen 2023 - 08:04 | Derryk | Domnívám se, že při spojení AMD s NVidií s...
Sobota, 27 Květen 2023 - 21:26 | DDR0 | jenže do toho nepočítáš možné válečné události....
Sobota, 27 Květen 2023 - 14:47 | DDR0 | víte co je na tom nejveselejší? Že když by tehdy...
Sobota, 27 Květen 2023 - 14:35 | maruširi | To jsem si myslel někdy kolem roku 2020. Dnes už...
Sobota, 27 Květen 2023 - 12:09 | Sinuhet | Asi nic? Tak proč to píšete? Jsem zvědavej, až si...
Pátek, 26 Květen 2023 - 23:05 | peliculiar | No asi nic. :-) Můj dojem je že síťovky (s...
Pátek, 26 Květen 2023 - 22:25 | Sinuhet | Pokud se vykotí Číňani v TSMC, tak v té chvíli...
Pátek, 26 Květen 2023 - 22:19 | Sinuhet | Intel by se v takovém případě nejspíš nuceně...
Pátek, 26 Květen 2023 - 21:54 | Sinuhet | Tak určitě co? Jojo, o tom vím. A není to jediné...
Pátek, 26 Květen 2023 - 21:07 | richie r | problem vidim v planovani .. ten casovy ramec...

Zobrazit diskusi