Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel představil Alder Lake: +19 % IPC a hardwarový scheduler Thread Director

Budu hadat: o energeticke efektivite velkych jader od Intelu slysime.... ohlusujici ticho.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to bude tym, ze sa tam nic nezmenilo oproti sucasnemu stavu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no podle clanku zmenilo - k horsimu. Vyssi frekvence a vyssi IPC = o hodne vyssi spotreba.

Jako, ta efektivita malych jader vypada dobre (zadne prekvapeni TBH). Ale mam pocit ze kdyz zatizis vsechny jadra, celkova efektivita CPU pujde do kopru. No uvidime co reknou testy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

vyssia frekv nemusi byt automaticky vysia spotreba, ked to ciastocne alebo uplne kompenzuje novy vyrobny proces, energeticke optimalizacie v ramci architektury atd ... nezda sa mi ze by intel zrazu uvadzal cpu s vyrazne vyssim hodnotami TDP alebo PL2

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi, ale keby spotreba bola nišia tak ver že by sa pochvalili, takto tichučko šupu nožičkami radšej :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Primárně mě zajímá energetická efektivita při nějakých 0–30 % zátěže, procesor na rozdíl od grafiky netráví většinu času vyhulený naplno, naopak je výjimka, když na těch sto procent zatížený je.
A tam už to nejsou ty stovky wattů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že člověk musí vycházet z nejhoršího scénáře. Plná zátěž grafiky, procesor v PL2, disk a síť jede na plno, a ještě se nabijí mobil přes USB. A na to je potřeba dimenzovat zdroj a chlazení.
Kromě toho, aby byly odezvy co nejrychlejší, tak se prakticky střídá klidový režim s PL2, takže představa, že by procesor jel v nějakém optimu, není na mistě (to by tyhle módy musely být zakázány úplně, jenže pak by to byl "úplně jiný" procesor).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o počítač pro sebe, chladiče ani zdroje nedimenzuju tak, aby to při plné zátěži mělo rezervu 10 %, ale tak, aby to při běžném provozu i při vyšší zátěži nebylo moc hlučné. Takže na procesor, co v zátěži sežere 160 W, prostě dám NH-D15S stejně jako na ten procesor s 250 W. A obdobně to platí pro zdroj, ten je prostě takový, aby to tak nějak do příkonu ~300 W chladilo pasivně. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na 65W se da taky placnout NH-D15S..proti gustu zadne namitky
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřimně řečeno, energetická efektivita při nějakých 0–30 % zátěže je zajímavá pro zařízení, které jede z baterky, pro desktop by mě vůbec nenapadlo to řešit (OK, řešil jsem to ještě někdy v době Athlonu XP a win98, který jestě samy o sobě šetřit neuměly).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Adame už som myslel že som tu s tými názormi len sám vojak v poli...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

primarne me zajima energeticka efektivita pri 100% zateze, protoze mi procesor na rozdil od grafiky dost casu travi vyhuleny naplno.. podle efektivity pri 100% zateze se navic musi vybirat zdroj i chladic (prachy navic), protoze i kdyby procesor travil ve 100% zateze 1 sekundu za den a zdroj a chladic to nedavaly, tak se mi denne komp sekne.. a kdyz je dobra efektivita pri 100% zateze, tak nemusim resit 0-30% zateze, pze to bude vzdycky jeste lepsi..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, ne. To, že má platforma při plné zátěži příkon 160 místo 250 W, ještě automaticky neimplikuje, že má vždycky lepší spotřebu při nízké zátěži.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

už se těším, až někdo z EU přijde s tím, že budou muset označovat procesory štítky jako pračky a myčky a sušičky, kde bude nějaká úloha na spočítání a výsledek pak bude, kolik kwh na tom daný procesor spotřeboval. Intel se vytahuje stejně, jako když by mercedes s 5ti litrovým motorem tvrdil, ze je rychlejší než škodovka s litrovým tříválcem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxovsky počkám jak to dopadne... :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Intel je smiesny, zobrazuje vysledky v bechmarkoch, nie v beznych aplikaciach
Realny rozdiel bude xnasobne nizsi

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Plus 19% ve vybraném benchmarku bez omezení příkonu a po krátkou dobu. V reálné praxi 5-6%. Problémy s distribucí výkonu mezi malými a velkými jádry určitě budou, to bude chtít několik generací ladění toho HW scheduleru.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No uvidíme ako sa stým vytrápia a ako razantne to bude nastupovať na trh....ale tie kľudné reakcie AMD na pomalé uvádzanie Alder Lake na trh, niečo naznačujú...zrejme vedia, čo mi ešte nie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně by zajímalo jak se to bude chovat když po spuštění ffmpeg zjistí, že 24 vláken chce AVX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale napr. v našich končinách dôležité

APEK: 94 % nakupujících na internetu zohledňuje uživatelské recenze
Včera
Na vliv recenzí při výběru konkrétního zboží k nákupu se výzkum zaměřil ze tří pohledů – hodnocení v rámci srovnávačů, v rámci samotného e-shopu a v rámci diskuzních fór. "Vliv komentářů je prakticky shodný v prvních dvou kategoriích. Zákazníci tedy častěji hledají recenze ve zbožových vyhledávačích či přímo u produktů v internetových obchodech. Zatímco tyto zdroje někdy využije 93 % nakupujících, na fóra se jich vydá již jen 84 %,“ shrnuje výstupy výzkumu Vetyška.
https://www.lupa.cz/aktuality/apek-94-nakupujicich-na-internetu-zohlednu...

Teda prakticky rebríček najpredávanejších/najlacnejších-benchmarky produktov na e-shope je rozhodujúci pre výber produktu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto som napísal cca pred mesiacom keď som komplet pretestoval malé jadrá Intel Tremont a Zhaoxin Luizaui v procesoroch The rise of small cores: Intel Pentium Silver N6000 vs Zhaoxin KaiXian KX-U6580 aby sme si vedeli predstaviť kam sa Gracemont v Alder Laku posunie...
Som rád, že som sa s tým hardwarovým schedulerom - Thread Director Technology nemýlil :-)

https://www.youtube.com/watch?v=SnRe7lcKOV8

"Naozaj výkon malých jadier a hlavne tých od Intelu sa posunul úplne do inej dimenzie ako tomu bolo v minulosti.

Samozrejme z podstaty veci malé jadrá nemajú architektonicky ako aj zacielením možnosť výkonom presiehnuť tie veľké, ale pokiaľ sa namieša tá správna alchímia, ktorú zrejme Intel namiešal tak to má potenciál nielen výkonovo, ale aj efektivitou.

Gracemont bude výborný na malé jadro. Už 6W Tremont dosahuje výborné IPC na úrovni Ivy Bridge pričom ten Gracemont bude mať SIMD AVX, AVX2, omnoho vyšší power limit pre TDP ako aj omnoho väčšiu využiteľnú L3 cache. Aj pamäťový radiť DDR5 to posunie niekde inde. A nezapomínajme na šesť dekodérov v dvoch klastroch už v Tremonte, (kde jeden z klastrov deaktivovaný a CPU beží len na tri dekodéry) čo zrejme Gracemont odbrzdí...
Pokiaľ Intel implementuje aj HW scheduler ako poistku voči kooperácii s MS bude to výborné.

Ostatne nástupca Alder Laku tj. Raptor Lake bude navyšovať práve len tie malé jadrá up to 16 cores.

Zrejme na jeseň zažijeme revolúciu vo zmene paradigmi sveta x86/x86-64 a to hlavne čo do efektivity.

Osobne dúfam, že šetriace režimi a profily kde nebude treba max výkon úplne odpoja veľké jadrá Golden Cove a nechajú to na malé jadrá Gracemont tj. v podstate len na niektoré z nich v jednom clusteri."

_______

Môj odhad:
Gracemont IPC ~Haswell IPC (~ Centaur CNS IPC)

P.S. domnievam sa, že Intel si necháva spotrebu Alder Laku na samotný koniec nakoľko vysoké peaky budú súvisieť so zmenou PARADIGMI koncepcie x86-64 big.LITTLE a vysokého IPC ôsmich veľkých jadier Golden Cove a ako to dokážu po dekádach identických jadier vo svete x86 (ne)vstrebať recenzenti a do veľkej miery aj rešeršisti (o to viac, tí ktorí ešte na prelome rokov 2008/2009 túžili po asymetrickom multiprocessingu)...

V ostatnom samozrejme ešte s tým čo rozobral vo svojom blogu David Ježek "Jak pečlivě vybrat CPU do statistik"
zdroj: https://diit.cz/blog/jak-peclive-vybrat-cpu-do-statistik

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tralalku, ta jadra jsou velka jako hlavni jadra predchozich generaci, to je zaklad uspechu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z čeho vychází autorův závěr, že PCIe 5.0 (patrně dostupné na PCIe 16x/8x+8x slotech) nebude možné využít pro obsluhu PCIe 5.0 SSD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě to bylo myšleno tak, že PCIe 5.0 bude vyvedeno do x16/x8+x8 slotu na desce a ne do M.2. Ovšem osadit PCIe x16/x8 slot PCIe-M.2 adaptérem (nebo rovnou "kartovým SSD") zřejmě půjde a bude to fungovat. Tak jako staré desky které neměly M.2 takto fungovaly, jeden "značkový" desktop s M.2 SSD ve slotu na grafiku mám ve skladu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle nedavnych prohlaseni vyrobcu controleru jsem mel za to, ze dostupnost takovych SSD nemusi byt proti PCIe 5.0 MB az v takovem skluzu. Skoda, ze vyrobci zcela zanevreli na SLC(potazmo MLC 2-bit). Ta zminena Bravera podporuje od SLC az po QLC a bylo by fajn kdyby nekdo opet nabidl SSD s predikovatelnejsim sustain zapisem (zbytky trilete 970 Pro na trhu to dlouhodobe nespasi).

https://www.marvell.com/content/dam/marvell/en/public-collateral/storage...\jetS5p
https://www.techpowerup.com/278239/silicon-motion-pcie-5-0-ssd-controlle...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro vás je tu XPoint, pro nás ostatní stačí flash.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám obavu, že XPoint produkty v non-enterprise variantách prakticky skončily.

A Micron to snad také pohřbil ve prospěch jiné technologie.
https://investors.micron.com/news-releases/news-release-details/micron-u...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SLC a MLC kupovalo malo ludi a to iste plati s 3D XPoint. To je dovdov preco s tym skoncili. Boli drahe na to, co ponukali naviac oproti TLC.
Bezny smrtelnik v reale nevidi/neciti rozdiel medzi TLC a MLC a na problem so zivotnostou tiez nenarazi, tak preco by mal kupovat drahsie SSD?

Tie prehlasenia vyrobcov boli vsetko ohladom enterprise segmentu. V consumer segmete to nema vyznam. Aj PCIe 4.0 vedia vyuzit SSD tak na papieri a v benchmarkoch. Do consumer segmentu to pride az to bude vyhodne pre vyrobcov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano, pokud si uživatel namísto grafické karty osadí SSD, tak ho bude schopný využít. Teoreticky. Další problém ovšem je, že PCIe 5.0 SSD zatím nikdo ani neohlásil, natož aby je začal dodávat. Tudíž i takto kompromisní a omezující přístup bude možné uplatit tak v době, kdy už bude Alder Lake nahrazen generacemi jako Raptor Lake nebo možná Meteor Lake. Jaké procento zákazníků toho využije a jaký praktický přínos to ve výsledku bude mít, asi nemá cenu moc rozmazávat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato, šlo by použít 4 linky pro SSD, další 4 pro cokoli jiného, a z těch zbylých 8 udělat 16x PCIe 4.0

Ano, bez aktivní elektroniky se to neobejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marketing stejne jako PcE4 na Amd 570, nic vic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten předpoklad vnímám tak, že si člověk do takového počítače bude chtít strčit nějakou grafickou kartu, čímž ten 16x slot obsadí. Na SSD bude chtít využít M.2 sloty přímo na desce, které tam přesně na toto jsou... Samozřejmě když to bude řešené jako 8x+8x, tak bude možné si dokoupit M.2 adaptérovou kartu (pokud nějaká pro PCIe 5.0 tou dobou už bude a nebude stát jmění).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na gen5 budou ty nadbytecne konektory nejspis problem, takze to jmeni bude stat samotna karta s PCIe switchem, ktere imho zatim uvedeny nebyly.

Jsem totiz premyslel o Gen4 SSD pro starsi servery, co maj jen Gen3 x 16 port.. pokud tam prijde 32L gen4 switch (16 up, 4x4 down), tak se i na starem serveru daj dosahovat Gen4 SSD rychlosti. Sice je karta se switchem drazsi nez pasivni adapter, ale neni treba resit podporu pro pcie bifurcation (rozdelovani slotu) v biosu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, ze se jako prvni objevi PCIe 5.0 SSD (do PCIe slotu). Z hlediska prostoroveho ci chlazeni to budou mit asi jednodussi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodnota 204 GB/s vychazi z toho, ze ackoliv je pametovy radic na externi strane (smerem k dimm) resen jako half-duplex, tj 6400MT/s x 128bit/T = 102.4 GB/s, tak na strane interni ("fabric", smerem k LLC) muze mit jenom jednosmerne signaly a rozhrani tam je tedy full duplex. Ale protoze nechcete omezovat ani cteni ani zapis, je toto rozhrani navrzeno dostatecne siroke - 102 GB/s v kazdem smeru. Po secteni to dava 204 GB/s.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja jsem hlavne zvedavy, jak si kombinace B+L poradi s aktualnim a starsim SW a jetli tam bude na uzivatele cekat nejaky 'Easter egg' :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Aby zátěž byla delegována na správná jádra (a výpočetně náročné úlohy nekončily na malých jádrech a naopak úlohy běžící na pozadí neaktivovaly velká jádra),"
Tomuto nerozumiem. Ako na to ten hardwarovy scheduler pride? Ked spustim jednovlaknovu aplikaciu na vypocet pi, tak mi otvori okienko (nenarocna vec, kde to scheduler asi priradi malemu jadru). Ale potom kliknem na "run", kde by potreboval silne jadro, ale thread uz je prideleny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Úplně by stačilo, aby se aktualizované informace použily při každém přeplánování/přidělení úlohy procesoru. I s tím jedním vláknem bude operační systém manipulovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že u AMD postačí přidat do Zen3 nějakou tu InfinityCache. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Inými slovami ďalší veľkosťou nie nezanedbateľný kus kremíka...?
Tomu sa povie efektivita. Výborne!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nerozumim tomu co resis. U AL to vypada, ze velka jadra budou ve spojeni s Intel procesem velmi neefektivni a aby to vubec nejak vyvazil, tak tam Intel nalepi bambilion jader mensich, ktery ten proces jeste nejak zvlada. Cili vysledek je podivny kockopes, ktery je nejspis z nouze ctnost odpovidajici aktualnim technickym moznostem Intelu. Proti tomu je AMD 'infinity cache' na CPU celkem detska hracka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

s ohledem na to, že bude na interposeru, tak je to tak nějak skoro zadarmo. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nikdy nic není zadarmo .-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skoro zadarmo není totéž co zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako cpu zajimave, ale takoe divne cele. Naco su mi nake male jadra na desktopu. Do ultrabooku ok.

ale ta veta
"Třetí detail se týká IPC. Intel byl tentokrát konkrétnější a výslovně uvedl, že 19% nárůst IPC není vyčíslen oproti nejpokročilejší dosavadní architektuře Intelu Willow Cove / Tiger Lake, ale oproti o generaci starší Cypress Cove / Rocket Lake (tzn. desktopová verze Sunny Cove / Ice Lake)."

Chape tomu niekto? Jaky Lake jaky Cove. Sa v tom ani svina nevyzna uz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celé to na mně nechává dojem, že největší díl na výkonu nových procesorů Intelu má marketingové oddělení. ;-(

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

to mi pride ako kombinacia nejakekeho Pentium G a Atomu a vznikne gulas "alder lake" 16c/24t s 8 efektivnymi jadrami.
A na efektivnost Ryzenu bude potrebovat napajanie ako na 2 plnohodnotne cpu nejakych 25-30A na 12V vetve.

no pockame si na realne vysledky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Aby zátěž byla delegována na správná jádra (a výpočetně náročné úlohy nekončily na malých jádrech a naopak úlohy běžící na pozadí neaktivovaly velká jádra), implementoval Intel do Alder Lake hardwarový scheduler, jak se předpokládalo. Ten nese označení Thread Director a vyhodnocuje instrukce použité jednotlivými vlákny a na základě toho instruuje scheduler operačního systému"

Aha. Takže to ve skutečnosti není žádný hardwarový scheduler, ale pomocné profilování, které nejspíše nastavuje nějaké ty MSR čtené skutečným (a softwarovým) schedulerem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sam nerobi asi naozaj nic, len informuje OS. Thread director "monitoruje instruction mix s nanosekundovym rozlisenim", "poskytuje realtime feedback smerom k OS", "berie do uvahy aktualne TDP, power settings".
Takze ked nejaky thread zerie prilis vela, alebo pouziva bud AVX-512 (jediny realny rozdiel v instrukciach medzi P a E jadrami) alebo prilis vela skalarnych instrukcii, tak navrhne dat to P jadru.
Ak je to "background" thread tak E jadru. Aj ked vo winapi som nenasiel sposob ako oznacit thread ako "background". V dotnet to ide.
Bolo by zaujimave zistit ci je nejak poriesene, ked male jadro nahodou trafi na AVX-512 instrukciu. Za normalnych okolnosti by to mala byt nejaka 'unsupported instruction' exception, ale OS to mozno vo vynimke prescheduluje.
V kazdom pripade to porovnanie s "performance" hybrid autami je celkom na mieste.
https://www.youtube.com/watch?v=lm6vovVFo70

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak první "experimentální" generaci bych si nepořídil. A jelikož platforma LGA 1700 bude končit klasicky v druhé tak kandidát je až třetí. Tedy podle toho s čím se vytáhne konkurence.

PCI-E 5 bych neřešil, není žádný tahoun jako u 4ky kde je vyžadují konzole. Trojka už začínala být limitem, to zvýšení propustnosti pomohlo i grafikám s menší paměťí kdy bylo rychle znát že grafika tahá mohutně přes pcie sběrnici. Celkově není důvod se hnát honem výš, i těch co využíjí X570 pcie4 v čipsetu je minimum, to už je spíš poloprofesionální využití.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...tak tohle by se mohlo líbit (škoda, že to je jen s procesory Intel):
https://frame.work/

PS: tady je video recenze
https://www.youtube.com/watch?v=0rkTgPt3M4k

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinymi slovy, s upgradem pockat na Vanoce:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Raději spíš na Zen 4.

Protože na Vánoce očividně nic překonávajícího Zen 3 nepřijde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je naplánovaná ZEN3+ a NAVI2+ Zen 4 a NAVI 3 to bude až o 1,5 roka

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaprve ne "az o 1.5 roka", ale DO 1.5 roka (planovane vydani je 2022).

Zadruhe AL na trhu neni, takze az bude, tak to bude tak "x mesicu".

Osobne ocekavam Zen4 nekdy v rijnu/listopadu prosti rok a rozumnou dostupnost pred vanoci (jako jsem si koupil Zen3 pekne pod stromecek).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a taky se spíš obávám jestli to nedopadne jako nyní - od šestijader výš nová architektura a vše pod jen ty staré, další revize Skylake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.