Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel představil technologii pro 48GB NAND flash čipy, chystá 10TB SSD

"A protože se stále zlepšuje i logika NAND flash řadičů, která musí bojovat s neustálým snižováním životnosti (množství zápisů) s klesajícími nanometry..."

Ano, v pripade SSD su klesajuce nanometre narozdiel od CPU/GPU.. problem. A prave 3D NAND vzhladom na vrstvenie ho vie vyriesit. Sice Intel neuvadza vyrobny proces, ale napriklad Samsung svoje 3D V-NAND vyraba "na dnesne pomery vysokym" 40nm procesom, ale prave vdaka nemu vie zabezpecit dlhsiu zivotnost, mimochodom su pouzite v SSD 850 Pro pri ktorom si z tohto dovodu moze dovolit 10 rocnu zaruku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Neco mi rika, ze 10TB SSD nebude 10x denne prepisovane, ale bude to lacina a o dva rady bezpecnejsi nahrada za HDD. Spotreba nula, rychlost je irelevantni ..... za 10 litru bych bral dva hned:o)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Toho já se bojím, že krátkoživotnostní, ale levná SSD úplně vytlačí z trhu klasické disky. Nejde jen o počet přepisů, ale i o trvanlivost časovou, ta je taky bídná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak bidna? Odkaz? Zive si dokazu predstavit rekneme 100TB zalohovaci SSD velikosti 3.5" disku s nejakym optickym interfejsem, ktery by jel rekneme 10? 100? GB/s a dalo se to v realny cas zkopirovat. A jak rikam, nevim jaka je zivotnost, ale pocitam, ze FW se o to postara a pokud ho jednou za par let aspon zapnes, tak ti vydrzi minimalne do smrti:)
Ja tomu davam 10 let, maximalne, rad bych kdyby min:) Klasicke disky umrou na nejakych rekneme 20TB a pocitam, ze do 3-5ti let budou stat stejne.

Jinak teda klasicke HDD samozrejme nemaji v budoucnosti zadne misto, to je celkem jasne. Uz dnes jsou SSD daleko spolehlivejsi ..... nechapu, ze nekdo bere v potaz nejake prepisy, ty nikoho nezajimaji! Kdo jako kde prepisuje disk tisickrat? Zadna DB, nic, proste je to jen mentalni blok lidi, co to moc resi ...... taky jsem resil, taky se mi to zdalo strasne malo, ale je to kravina .... ani na super giga databazich se ti neprepisuje cely warehouse nekolikrat denne, je to proste blbost. Disky budou stale vice okrajova zalezitost a skonci jak placky CD/DVD/kdovico v propadlisti dejin.
Pred par lety bys me nasel nadavat na LCD a ustup CRT ...... dnes? Kvalita je uplne jinde a CRT bych dal maximalne do muzea ..... stejne dopadnou disky .... jedine, co prezije vsechny tablety, CRT, dotykove obrazovky a HDD, bude klavesnice a mys ......

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Norma JEDEC JESD218A specifikuje, že na vypnutých chipech při 25 stupních musí data vydržet nejméně 101 týdnů, tzn. necelé 2 roky. Pokud po 2 letech nebude možné ze SSD data přečíst, je vše v pořádku.
Flash paměti se opotřebovávají i při čtení (Read disturb).

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

A to má nějaký praktický význam dělat zálohy na SSD? Nebo tam mít databanku médií (foto/videa)? Navíc je SSD absolutně nevhodné médium na archivaci (data na vypnutém SSD se mohou tiše vytratit).

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Mal som 7 rokov odložený 80GB disk na ktorom som mal fotky a dáta v krabici, lebo mu odišla elektronika. Odložil som ho že keď niekedy zoženiem presne taký istý disk, model aj s rovnakým počtom LBA blokov že vymením plošáky. A po tých 7 rokoch som to spravil a všetky dáta som naspať prečítal a ten disk funguje stále. Keby som to mal na SSD tak po 1 - nič by som neopravil a po 2 - dáta by tam už aj tak dávno neboli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"SSD tak po 1 - nič by som neopravil a po 2 - dáta by tam už aj tak dávno neboli" ..... to jsi zkousel nebo je to jen "domnenka"? Az to uvidim cerne na bilem, kolik vydrzi data na mem konkretnim SSD, tak se muzem bavit .... do te doby je to jen stupidni tlachani ......

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Áno to je overené. Tu je záver testu trápeneho SSD. Síce extrém ale umrel aj tak, stojí za prečítanie. A hlavne sa mi tam páči toto:

http://diit.cz/clanek/ssd-deep-hell-7

"Tak především: když umře SSD, ztrácíte tím všechna data na něm uložená. Do posledního bajtu. HDD obvykle neumírá tak rychle, takže při prvních příznacích chřipky se z něj dá zachránit poměrně hodně."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak chrípka je asi štastie :D moje HDD stale dostali akosi Infarkt :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky si nepamatuju, ze by nekdy HDD umiral pomalu ..... no ... vlastne .... jednou prestal zapisovat, jen se dalo cist .... dost blbe s reklamaci:o) Musel jsem odsroubovat sroubky, co sly bez poruseni peceti s strcil jsem tam srubovak:o) ...... a podruhe chcipal tak, ze zacal realokovat soubory, nastesti jsem si toho vsiml zavcasu (celou noc kopiroval a naaaahodou jsem ho nachytal, kdyz kleskla brutalne rychlost a mel jen par stovek realokovanych, kopiroval jsem dalsi soubory a kdyz jsem se pak vratil k tem poskozenym, tak zhruba za 50000 realikovanych zemrel, resp. jel 5kb/s) .... jinak pokazde zdechl disk bez varovani okamzite ..... na jednu stranu je pravda, ze na disku je fyzicky ulozeno, takze i kdyz chcipne motorek, elektika nebo hlava, tak se to asi dostat z toho da, ale bude to pekelne drahe (ma nekdo nejakou referenci, kolik to tak muze stat???).
Ale pocitam, ze stejnym zpusobem to pujde dostat i z tech cipu kdyz chcipne treba radic ..... ikdyz chcipne ten cip, tak je to furt el. zarizeni a pujde se dostat k RAW datum a bude to patrne stejne slozite jak z HDD ty data "dekodovat" ..... bez podpory vyrobce pro recovery firmy se proste clovek neobejde ...... mozna to bude drazsi, protoze je to novejsi technologie ...
osobne bych veril obema technologiim asi stejne, navic kdo to mysli se zalohovanim vazne, tak tomu je tohle uplne jedno .......

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Data na discích jsou většinou zabezpečená Reed-Solomon kódy, které nejsou zabezpečené, kdežto na SSD se snad už standardně používá AES 256bit - to je, co se týče dodatečné záchrany dat bez funkční původní elektroniky, obrovský rozdíl. Disků, kde se dalo ještě něco zachránit, jsem měl pod rukama už desítky, zatímco SSD, ze kterého by šla zkopírovat byť jen část dat ani jedno - to už jsem spíše narazil na USB flešku, kde šlo něco částečně přečíst, ale i tak myslím jen dvakrát. Za záchranu dat z disku bez funkční elektroniky si firmy berou přes deset tisíc - a ne vždy se jim to podaří

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle beru jako zázrak - v současné době kolmého zápisu a šílené hustoty záznamu absolutně nevěřím tomu, že nějaký disk vydrží 7 let. Jestli to je 7 let starý 80GB disk, tam musel používat starou klasickou technologii, navíc s nízkou hustotou záznamu. A i tak obecně platí, že data z magnetické vrstvy "utíkají", takže dva roky nezapnutý disk je co se týče spolehlivosti uložených dat velký problém

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že HDD nedělá "management bloků" jako to dělá SSD a nestěhuje je ani nic jiného - to maximálně udělá OS při defragmentaci - tak je úplně jedno jestli je HDD zapnutý nebu vypnutý. Jednou zapsaný blok stárne v obou stavech stejně. A pokud se ndělá "kontrola povrchu" tak se HDD ani o nežádané bloky nijak nezajímá. Těch disků kde je nějaký blok nehnutě zapsán mnoho let bude kopec, takže mi to přijde jako odladěná technologie. Co ve mě moc nebudí důvěru je HAMR, ale uvidíme, no.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No ja jsem teda presvedcen, ze HDD prakticky neustale pracuje a refreshuje stare data ..... byl o tom dokonce i nejaky clanek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale prdlačla, fyzicky na data nesahá, krom defragmentace, pouze tabulku refrešuje ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo kdy. Moje datové disky víceméně pořád stojí a kdyby na těch terbajtech OS něco celý den šmudlil, to bych si fakt všiml. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych spis ocenil kdyby se vykaslali na TLC a presli na MLC nebo SLC ... to prece musi mit jeste vetsi vliv nez nanometry ... ale vypada to, ze se spis honi za nejvetsi velikosti jako u fotaku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No aby to nedopadlo jak PRAM, z toho tiše vycouvali a hrají mrtvého brouka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Permanentní RAMky zněly vždy slibně, ale stále jsme se nedočkali ničeho. Buď je ta technologie ještě příliš revoluční, tak si nechtějí kazit obchody s klasickými SSDčky, anebo narazili na nějaký problém, který se nedaří vyřešit?

Mimochodem Apple označuje část zálohované ramky na nastavení také jako PRAM - ale myslím, že technologií to budou jen baterií zálohované ramky... Ale třeba mi to iSpirit vysvětlí?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Phase-change, permanentní RAM neznám.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

U jablek je PRAM Parameter RAM. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na základě podobných zpráv jsem v minulosti HDD už několikrát odepsal a zatím vždy předčasně. Až to 10TB SSD nebude stát jak slušný skůtr, tak se můžem bavit dál. BTW vývoj HDD taky nestojí na místě.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jenže vývoj HDD začíná narážet na fyzikální meze, zatímco v SSD jsou ještě hodně velké rezervy. Těžko mohu věřit, že HDD s extra vysokou hustotou záznamu budou mít extra dlouhou výdrž záznamu. Jednak se bavíme o stále menším odstupu signálu od šumu a za druhé - hélium má sakra dobrou schopnost vyprchat, má druhou nejmenší molekulu ze všech prvků i sloučenin, co jich existuje. Problémem jsou ceny - SSD jsou drahé, díky tomu se méně prodávají, díky tomu jsou drahé... Říkal jsem si, že se něco pohnulo, když přišel Crucial MX100 512 GB a stál 5024 Kč - dnes je za pět a půl. Takže pokles cen se opět nekoná.

Mimochodem, SSD se na zálohování opravdu nehodí. Zálohy buď na externí HDD nebo šifrované do cloudu, časem se to bude přesunovat spíš na net. Ono by to bylo lepší šifrovat i na ten HDD, nikdy nevíte, komu se dostane do ruky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není to trochu paranoia, řešit šifrování a utajování kde čeho? Lidé si jen nalhávají, jak jsou důležití a jak po nich kde, kdo jde. 99% údajů a dat co máte, má hodnotu jen pro vás, nebo když to bude zajímat někoho jiného, tak mu to předáte sám a s radostí. Stačí si o to jen správně říci. To že kde kdo na netu a v životě špehuje nic neznamená, údaje o vás jsou jen bezvýznamný informační šum. A to, že je někdo nevěrný, má stažené filmy, hudbu či seznam prací z kterých státu nezaplatil daně nikoho nezajímá, to jsou jen TV detektivky, fikce. Znáte někoho ze svého okolí, koho dostala tajná služba? Manželka nebo zaměstnavatel je něco jiného, ale tam nepotřebujete šifrovat vše. Navíc šifrované data, ke kterým po 10 letech ztratíte klíč jsou k ničemu. Moje osobní zkušenost, když jsem zabezpečoval některé zakázky, a nechtěl aby se k nim dostali další lidé z firmy. Stejně tak mi doma leží velká krabice plná disket, bernuláčů, DAT kazet, CD a DVD kde mám prehistorické zakázky nebo mé vlastní programátorské experimenty. Prostě historie, padá na to prach a jen se mi to nechce hodit do kontejneru, jinak je to na nic. Možná vlastní fotky a videa, ovšem na to stačí několik HDD, abych to měl na více místech.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Paranoia to možná je. Za totáče tyhle věco nikdo neřešil - staré doklady člověk prostě vynesl s dalším odpadem do popelnice - dneska všechno skartuju. Vůbec se mi nelíbí pomyšlení, že se někdo může hrabat v mém soukromí a v soukromí mé rodiny. Podívat se na stvrzenku, za kolik jsem koupil předloni televizor a žehličku a jestli můj byt stojí za vyloupení. Podívat se, jaké beru léky a tedy jaké mám choroby. Případně vzít fotky, které bych nikdy nezveřejnil, a někam je vyvěsit. A podobně. Děkuji, radši budu paranoidní.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě budete asi stále ve stresu, protože vše co jste vyjmenoval bude existovat i nadále, i když si všechny své data zašifrujete. Jen bych neřešil, že to čeho se děsíte, někoho zajímá. Co si kupujete možná zajímá vaše sousedy nebo někoho z rodiny, a ti budou mít přehled stejně, i když si pořídíte skartovačku. Jinak spousta věcí zůstává všude možně na serverech, jak se pohybujete na internetu, ovšem co z toho? Byty se vykrádali i když nebylo co šifrovat, budou se vykrádat i nadále. To tipaři nepotřebují seznam vašich účtenek. Jaké berete léky, celý váš chorobopis je stejně mimo váš dosah, stejně to bude žít vlastním životem. Opravdu vy sám vyklopíte vše co víte i nevíte, když o to bude stát nějaký profík. A fotky? To jako když se picnu a budu běhat na chatě nahatý, na ptákovi uvázanou růžovou mašli a voči nakreslené na prdeli, tak si to budu fotit? Fotky kterých se budu bát prostě nedělám, nebo je hned smažu. Proč je jinak archivovat? Aby jste je pak ukázal jen těm pravým kamarádům? Hmm, ale pak se zblázníte strachem, protože ta informace je již venku a šifrování to nezachrání.
Víte někteří mí zákazníci, mi musí dát svolení, abych si pracovní data odnesl domů, jiné data mají cenu stovek tisíc, nebo i kriminálu, protože se jedná o osobní údaje. Takže důležitost bezpečnosti znám. Také jsem již něco prožil a zažil jak důkladné a rychlé dokáží být naše bezpečnostní složky, natož jak asi jsou efektivní ty z technologicky vyspělých zemí. Ovšem nejhorší je smrt strachem. Takže všeho s mírou a rozumem, hlavně jsem jaký jsem, žiji si život po svém, a ostatní ať si políbí zadnici, pokud je baví něco na mě shánět. Je to jen jejich problém, ne můj.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč ve stresu? Uklidím po sobě a jsem vysmátý. Ale některé vaše představy jsou fakt pěkné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Helium žádné molekuly netvoří.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě molekula = atom.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Molekula je vícejaderná částice, tedy v žádném případě molekula = atom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to víte, že Helium molekuly tvoří, třeba HeNe, HgHe10, WHe2, HeH+, některé z nich jsou dokonce stabilní za normálních podmínek. Jediný vzácný plyn, u kterého se zatím nepovedlo vytvořit stabilní sloučeniny je neon.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, konec NAND Flash byl jasný už v momentě, kdy se to rozjelo, protože kam litografie může jít bylo jasné hned, dá se to už leda takhle vrstvit na sebe. Zatímco disky se v té době teprve začaly litograficky dělat, a to hodně velkou technologií. (litograficky se nanáší jednotlivé stopy, možná už teď, rozhodně do budoucna, i jednotlivé bity, není to už jednolitý magnetický materiál kvůli mikroskopickému supermagnetismu).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj HDD z hlediska hustoty zdaleka na fyzikální meze ještě nenaráží.

Nic vám nebrání používat HDD s vestavěným šifrováním.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

SSD na bazi NAND flash a HDD pouzivajici helium maji jednu vec spolecnou: je jedno jak dobre je vyrobite, v samotnem principu technologie je integrovane "kurvitko". Naboj ze SSD proste v konecnem case zmizi, po urcitem poctu prepisu bude pametova bunka k nicemu a helium proste vyprcha at uz ho zavrete jakkoliv. Na druhou stranu, opticka media by teoreticky mohli vydrzet vecnost, ale v praxi se to flaka tak, ze taky nevydrzi.

Zakladem zalohovani je zalohovat. Proste tu informaci nemit jen na jednom mediu a cas od casu nahrat na medium fungl nove.

A ano, v dnesni dobe je sifrovani tak rychle, ze otazka nestoji proc sifrovat, ale proc nesifrovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jakou cenu mají ty data co máte, nebo chcete archivovat? Podle toho přece investujete do paměťového média, tudíž i cena slušného skutru za média, může být pakatel. Další věc je potřeba 10 TB úložného prostoru pro osobní použití, čím to proboha zaplnit. I když budete stahovat filmy, tak 90% jich stejně nebudete archivovat, podruhé se na ně již nepodíváte. Tak jedině když člověk žije natáčením na GoPro a produkuje desítky GB dat měsíčně. Ale i to snad nearchivuje, to by musel být blázen. 10 TB pro firemní využití, prosím, ale v tom případě nejsou drahé ty HDD nebo SSD již dnes, to jsou jen drobné výdaje.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

2 slusne komentare... palec hore...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ale přeci 10 TB není nic přehnaného. Nyní mám asi 3 TB a data nesyslím ani nedělám grafiku nebo videa. Stačí na PC pracovat nebo si hrát => data neustále rostou. A i když je člověk hodně vybíravý, filmová i hudební sbírka se také neustále zvětšuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já samozřejmě uvažuji podle sebe, takže to byl spíše takový dotaz do pléna. Já právě dělám grafiku, programuji databáze, mám dost vlastního videa z mých koníčků nebo dovolených, mé tři děti stále něco paří nebo sledují filmy/ seriály. A když sečtu externí disky, nebo síťové disky doma, tak to dělá cca 6 TB a je to zaplněné tak z poloviny. Disky v počítačích nepočítám, to je spotřební materiál, debata je o archivaci. Stejně tak nepočítám archivy v práci, tam určitě jsme nad 10 TB a velkou část archivu tvoří automatické zálohování z TimeMachine. Ale možná to je také tím, že balast nearchivuji, nemá to pro mě smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nechápu nikoho, kdo si montuje SSD do desktopu. Proč proboha? U notebooků to chápu - SSD jsou odolné proti otřesům. Záloha dat je samozřejmě velmi nutná. Jinak o ně prostě jednoho dne přijdete. SSD je prostě silně nedokonalá technologie po této stránce.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

V desktopu si na ssd dám systém, čili velmi nepodstatná data a chci-li se vyhnout případné nutnosti reinstalace, dělám si pravidelně image ssd na hdd. Osobně nechápu nikoho, kdo v desktopu ssd nemá. Ten rozdíl v práci oproti systému na klasickém disku je obrovský.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

To je hodně zapeklitá otázka, je to totiž hrozně individuální a je to také důvod, proč spousta lidí u nás řeší hlouposti, jen proto, že své vlastní potřeby automaticky definují jako ty zásadní a univerzální pro všechny. Stejně tak totiž většina lidí může tvrdit, že SSD jim nikterak práci neurychlí a nemá pro ně význam jaký typ disku v počítači mají. Při vašem využití počítače (stejně tak v mém) přináší SSD zvýšení produktivity práce. Určitě ne obrovské, ale prostě se to vyplatí i při dnešních cenách SSD. Ale určitě většina lidí, využívající počítač v práci, nic takového nebude tvrdit. Jednak je pro ně počítač jen doplněk, něco jako kávovar, nebo mají celý den zapnuté 2-4 aplikace a datový tok je zanedbatelný. To je stejné, jako když zde někteří tvrdí, že tablet je pouze hračka, přechodný módní výstřelek, kdežto já vím, že je to sakra výborný krok kupředu a pro dost lidí to bude ten základní pracovní nástroj, počítač budou mít jen jako doplněk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a proč ne? Výrazně urychlí odezvy systému, navíc v tomto využití vydrží stejně jako mechanický HDD (jako systémový disk se zápisy víceméně nedá opotřebovat v nějakém kratším časovém horizontu)..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výrazně urychlí odezvu systému i 15k disk, já mám dokonce tři a možná přidám další do RAIDu 0.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No, chvili jsem jich provozoval 8 (SAS, 450GB v R0) zustaly mi po upgrade jednoho serveru, mel jsem to cele na SA 410i/1G od HP. Ale vymenil jsem za jediny 840pro a zpatky bych nesel ani nahodou...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Urychlí, ale na IOPs SSD se nedostane. A pokud by se počtem disků v RAIDu dostal, bude to mít hroznou spotřebu. No a v RAID 0 to bude mít spolehlivost horší než jednotlivý SSD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V reálných aplikacích to stejně ničemu nepomůže. Byť jsou papírově řádově rychlejší, v reálu to má zpravidla tak procentuální efekt. Z disků se dají obnovit data, jsou mnohem levnější atd.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak neviem, ale uz aj ked moja manzelka, co vie na PC tak napisat mail a pozerat facebook mi povedala, ze s SSD je jej notebook celkom iny tak neviem..... zeby sebaklam?.... to nieje len o nejakej spustenej aplikacii, proste vsetko beha ako z praku, zapnutie, vypnutie, nacitanie, vyhladanie...., proste aj laik si to vsimne.... a nieje pravda " HDD jsou mnohem levnější", akurat cena za GB je nizsia, ssd 120GB za 57e je vpohode kto neriesi kapacitu...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nene, to je imbecilita. Měl jste někdy v notebooku 15k disk? Asi těžko, že? Takže co to sem taháte? Kdybyste jí to tam dal, tak vám taky povykládá že to je celkem jiný…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pche..... no komet :D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

V reálných aplikacích nemají HDD z hlediska rychlosti šanci. Když píšete, že v reálu to má minimální efekt, to vypovídá pouze o tom, že s tím nemáte zkušenosti.

Vlastnosti obnovitelnosti dat nebo ceny jsou irelevantní. Prostě systém stavíte tak, aby to odpovídalo "hodnotě" informací a kritičnosti/dostupnosti aplikace/dat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Něco jiného je jak se zrychlí ukládání, načítání dat, nebo svižnější reakce aplikace. Ale slovo reálný efekt, je jak se zvýší produktivita práce. A sám moc dobře vím, jak ten SSD dokáže pomoci. Ovšem kolika % uživatelů se to týká, kolik lidí bude mít díky SSD vyšší produktivitu práce? A o kolik? Když jste si vybavil počítač SSD, o kolik více peněz jste měsíčně vydělal, nebo o kolik hodin méně jste musel být v práci? Když zde někdo bude tvrdit, že se reálný efekt je podstatný, tzn. vydělal o 25% víc? Vážně někdo z vás díky tomu má o 25% vyšší příjem, nebo o 25% kratší dobu v práci?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna u HDD vs SSD sa finacna vyhodnost docela zle pocita lebo je to pripad od pripadu ine.
Ale akokolvek male porovnanie pre najnenarocnejsiu kancelarsku pracu=co najlacnejsie riesenie:
A/ 3,5 " 320GB HDD = 50 euro.
B/ 3,5 128 GB SSD =57 euro . Vyhodou je lepsie IOPS (nacitanie,multitasking)
polovicna kapacita na tento ucel pouzitia nevadi.
A/ aj B/ zalohovat pracovne data treba tak z HDD ako aj z SSD.
+7 euro nieje dovod preco tam to SSD nedat...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodom znacne demagogicky priklad.

na jednej strane vyberiete najvyhodnejsiu kapacitu SSD, na druhej strane najnevyhodnejsi HDD co do kapacity aj rychlosti...

Nedavno som kupil 3TB HDD 7200rpm 210MB/s za 70 eur... a budem ho porovnavat s nejakym 32GB SSD za 35...
verdikt? jedine nahodny pristup lepsi u SSD, inak u HDD za 35 eur navyse 100nasobna kapacita! ;o)

Ale vdaka tym prvym 2 vetam je vas prispevok aspon korektny...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jj, proto v Enterprise pořád suverénně vedou 15 disky a maximálně se pomalu rozšiřují o SSHD. Hlavně že s tím máte tydlety zkušenosti no…

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečném Enterprise jsou běžné i All-SSD storage, tam se netočí jediná plotna. Konzervativnější řešení je pár (desítek) 2,5" SAS disků (10k rpm) a k tomu pár SSD a hodně NL-SAS (7k2 rpm) disků pro kapacitu, vše spojeno technologí tieringu. Nečastěji používané bloky dat jsou přeneseny na SSD a ty nejméně přistupované na NL-SASy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám že neurychlí, ale já mám raději jeden SSD na systém a kopec HDD na data. Už jen to , že se všechny disky zastaví a hned je o poznání tišeji je příjemné. Systémový disk se naopak nikdy nezastaví, i když se na kompu nic nedělá. Jenže SSD "nevrčí", tak ať se Win třeba staví na hlavu :-).

Stejně se to musí zálohovat, tak když pojde, záloha se obnoví a jede se dál (dělám si image). Žádné záchrany ani z HDD ani z SSD, to je krajní řešení.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam doma ROKY uz SSD, vsade, cize 3x notebook /deti+manzelka/ a 2x PC, cize 5x SSD a uz nikdy tam nedam HDD, neda sa to porovnat, problem nemam ziaden, iba vyhody, ja osobne SSD viac verim ako HDD, kupujem iba Intel SSD, som starsia generiacia, uzil som si HDD dost :D jediny HDD mam v NASke na fotky, filmy, zalohy a tak... pocitace pametam od doby PP06 a nevidim jediny dovod nekupovat SSD, HDD som mal mraky a umierali ako umierali, zeby to bolo extra spolahlive alebo spolahlivejsie ako teraz SSD? treba kupovat dobre SSD a nieje problem... prave pisem na PC kde je Intel SSD 320 series 80GB, vyrobeny 12.10.2011, power on hours/nabehané hodín 9158, power cycle count/zapnutia 5967, Total written 8,96 TB, media WO indicator 97.... SSdlife mi ukazuje Estimated Lifetime este 80 rokov :D viem, ze su to hluposti ale bezne tieto disky vydrzia cca 600TB prepisu, ja mam za tie roky 9TB a PC vcelku dost vyuzivam.... Ja som maximalne spokojny, hoci vtedy SSD boli drahsie, nelutujem ani jeden jediny cent.... :D
EDIT: pardon, este mam jeden prenosny 2,5" HDD 1TB na prenos a zalohy keby nieco :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim, ze SSD je super vec a je potrebne kupovat dobre SSD ale az taky optimista niesom.
SSD s NAND beriem ako prechodnu vec a som si vedomy jeho nedokonalosti. Aj ja pouzivam len Intel SSD od G2 az po S3500.

9TB je na tolko hodin malo a vyuzivas ho vlastne len ako "urychlovadlo". Vdaka tomu asi nikdy nenarazis na jeho limity/nedokonalosti a spokojne budes vyuzivat len jeho vyhody, lebo jeho potencionalne nevyhody eliminujes NAS-om s klasickym diskom a tiez tym externym diskom. Na taketo vyuzivanie je SSD dokonale ale dost drahe ak chceme SSD na vsetko(potreba vecsej kapacity a tiez su drahe) a to je ich hlavna nevyhoda pre bezneho pouzivatela. Bud velke drahe SSD alebo male cenovo dostupne SSD plus HDD na data.
Preto sa aj vyrobcovia snazia vyrobit lacne vysoko kapacitne SSD, ktore na trhu chyba, aby v tom bezny pouzivatel nemal "hokej". Vysledok toho bude nastup lacnych SSD pre ludi, ktory potrebuju len to urychlovadlo, lebo s ich zatazou na jeho nedokonalosti pravdepodobne nenarazia.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ved piseme o tom istom, nikde som nepisal, ze HDD netreba kupovat, ako pises, na velke kapacity je to momentalne jasna volba a aj ja vyuzivam aj SSD aj HDD, len ich pomer v domacnosti je uz v prospech SSD.... chcel som pouzkazat na fakt, ze si menyslim, zeby klasicke HDD boli ovela spolahlivejsie ako SSD... HDD tu budu s nami dlho, no SSD im ukroja velky kus z predaja, podla mna velmi velky nakolko existuje velmi vela zakaznikov, kde im kapacita SSD uz teraz postacuje, samozrejme budu oblasti, kde to bez HDD este dlho nepojde.... su to technologie, ktore tu budu spolu, len pomery v predaji sa budu menit.... Ja osobne na system iny disk ako SSD si uz istotne nedam a verim mu minimalne rovnako alebo aj viac ako HDD... taka otazka, ako by vyzeral HDD o rovnakej kapacite ako SSD pri prepisoch 600TB? skoda ze nieje nejaky test, rad by som si ho pozrel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U lokálních zařízení to jednoznačně spěje k použití SSD, zrychlení síťových rozhraní a na síťových úložištích použití několika vrstev a tieringu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.