Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel opustí >25 % pracovníků Data Center Group, spekuluje se o prodeji továren

Zajímalo by mě, jestli se někdy dozvíme, kdo nebo co za to může. ASML nechce dodat Intelu stroječky, ani se nechce nechat koupit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASML prodá Intelu co může.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Spekuluje se o prodeji továren" - to je zcela jistě pravda. Na světě je spousta lidí, v průměru ne zrovna inteligentních, kteří spekulují o čemkoliv. Otázkou je, jestli k takovýmto lidem patří autor. Srovnávat prodej továren Intelu s prodejem továren AMD, je dost "divné". V době, kdy AMD prodávalo své továrny, to udělalo proto, že mělo jen dvě možnosti. Zkrachovat, anebo prodat továrny.
Intel je v "trochu" jiné situaci. Má peněz, že neví co s nima. Navíc kapacitu továren navyšuje ne zrovna malým tempem (+25 % ročně), je největším výrobcem polovodičů. Přesto si někteří lidé myslí, že prodá své továrny a vůbec neuvažují o tom, že to nemá vůbec žádný smysl. Peníze z prodeje nepotřebuje, tím, že je by je prodal, se jejich výrobní technologie nezmění, takže své čipy by musel vyrábět buď u toho, komu prodal, na stejných linkách, anebo zadávat výrobu u někoho jiného, což by znamenalo, že ten někdo jiný musí postavit velké množství nových fabrik, aby to měl kde vyrábět.
Nakonec se ze spekulací vyklube něco jako byl prodej společné továrny na paměťové čipy Micronu nebo prodej staré továrny v Mexiku.
A k tomu propouštění >25 % pracovníků Data Center Group - je to podobná blbost. Intel veřejně prezentuje, že to, co vyrábí tato divize, je jeho priorita. Dneska večer se dozvíme, že příjmy této divize rostly (5+ %) a kompenzovaly pokles klientské divize. A on zrovna z ní bude propouštět a ještě navíc takové nerealistické množství lidí? Vážně vám to nepřijde postavené na hlavu?
Každopádně více se dozvíme dneska večer. Jen chápu, že to nebudou dodstatečně atraktivní informace, takže se přejdou a raději se napíše článek o nějaké další spekulaci, kterou někdo někde na internetu napsal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to úplně nezavrhoval. Vertikální integrace je sice fajn, ale jen do té doby, dokud to nějak funguje. Když to přestane fungovat, tak je to všechno problém jedné firmy a jejího managementu. Pokud stejný problém nastane s externí firmou, tak je situace úplně jiná minimálně ze dvou důvodů - mohu se hojit za neplnění smlouvy a negativní PR přesměruji na dodavatele. A to jsou věci, které sice konečného spotřebitele tolik nezajímají, ten chce mít slíbený produkt hotový, ale velmi zajímají investory/majitele.
Takže to bude záviset na rozhodnutí aktuálního managementu. To jestli společnost potřebuje nebo nepotřebuje peníze v tom bude hrát marginální roli.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když prodáváte nějaké produkty, je vašim odběratelům úplně ukradené, jestli za to, že mu je nedodáte můžete vy nebo váš dodavatel. Z jejich pohledu za to můžete vždycky vy.
Hojit se na dodavateli můžete až v okamžiku, kdy s ním máte uzavřenou smlouvu na výrobu konkrétního produktu při konkrétních parametrech. A to s váma samozřejmě váš dodavatel neuzavře, dokud nemá jistotu, že ji bude moci plnit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na druhu stranu, ak za to moze moj dodavatel a na trhu existuje iny dodavatel schopny dodat to, co potrebujem a v case, v ktorom to potrebujem, je v takom pripade mozne proste dodavatela vymenit.

co je v pripade, ze vlastnim fabriku dost problematicke.

asi ako keby betonarka vlastnila strkovy lom, v ktorom sa kradne a tazba nie je zrovna lacna, takze predajna cena strku musi byt vysoka. vysoka cena vstupnej suroviny urcuje vysoku cenu koncoveho produktu a robi betonarku konkurencie neschopnou. ale vysvetlite menezmentu betonarky, ze by mali kupovat strk inde, ved predsa maju lom!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomujete si, že Intel je největší výrobce čipů na světě? Tedy samozřejmě může přestat vyrábět čipy u sebe a získat nějakého dodavatele, ale ten dodavatel by musel kvůli němu postavit několik obrovských fabrik za desítky miliard dolarů, což by trvalo několik let. A v okamžiku, kdy by ten dodavatel nebyl schopen dodat to, co Intel potřebuje, by Intel mohl přejít k jinému, ale opět by trvalo několik let, než by ten jiný byl schopen vybudovat odpovídající kapacitu. Navíc by samozřejmě ten dodavatel chtěl záruku, že od něj bude ten Intel odebírat po dobu, než se mu ty fabriky zaplatí, protože nikým jiným by je vytížit nedokázal. Prostě naprosto nereálná situace.
Je to stejné, jako by si třeba Evropská unie řekla, že přestane odebírat plyn či ropu z Ruska. Není to nereálné, ale trvalo by to mnoho let a bylo by to hodně drahé.
To je daleko reálnější, že si Intel od někoho koupí licenci. Peněz má dost a pro tvůrce procesu jsou to jisté peníze bez rizika. Zvláště, když Intel nevyrábí pro nikoho cizího, takže nehrozí, že by tvůrci procesu kradl zákazníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Přesto si někteří lidé myslí, že prodá své továrny a vůbec neuvažují o tom, že to nemá vůbec žádný smysl. ''

no tak jasneee, financovat tovarny, co mi nejsou schopny vyrabet dost 14nm procaku, protoze nemaj kapacity, nejsou schopny vyrabet dostatecne rychly 10nm procaky, protoze se proces nezvladly a nejsou schopny vyrabet 7nm procaky, protoze to neumej, je snem kazdy firmy.. tovarny co z firmy vysavaj penize ale nic poradne neumi, jsou proste idealni business model.. oddelit je, aby byla moznost je prinejhorsim strelit, fakt nema smysl.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi mluvíte o nějakém jiném Intelu. Možná byste si za půl hodiny, až vyjdou, měl prostudovat finanční výsledky a porovnat je s dobou před 3 lety, kdy ještě Intelu AMD prakticky nekonkurovalo a TSMC zatím jen snilo o tom, jak se v budoucnu na 7nm procesu napakuje.
A až to uděláte, můžete začít zase psát něco o vysávání peněz a o tom, že nic pořádně neumí. Ale vy to samozřejmě neuděláte, finanční výsledky si neprostudujete, ale stejně budete pindat a pindat další a další nesmysly, jak už to hloupí lidé dělají, když je někdo konfrontuje s fakty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

schopnost vyvinout proces nebo plnit vcas objednavky se nemeri financnima vysledkama..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli umí nebo neumí vyvinou výrobní proces, je dost subjektivní. Že se jeden nevyvedl úplně podle představ, sice můžete zobecňovat, ale zrovna tak byste mohl zobecňovat to, že ty předcházející se podle představ vyvinuly.
Že neplní včas objednávky je lež. Na to si nikdo nestěžuje. Výrobci si stěžují na to, že Intel dává u nových objednávek výrazně delší dodací lhůty.
Podnikání se neměří finančními výsledky? A čímpak tedy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' Podnikání se neměří finančními výsledky? ''

hele, jesli musis prekrucovat na to, na co reagujes, tak na to radsi nereaguj vubec..

'' Jestli umí nebo neumí vyvinou výrobní proces, je dost subjektivní. ''

nene, to se da hodnotit uplne objektivne.. rozdil mezi tim co vydali cerny na bilym ve slajdech a tim co realne predvedli se da vyjadrit dost exaktne.. kdyz daj konkretni terminy a nedodrzi je, tak na tom neni nic subjektivniho.. ((:

'' Že neplní včas objednávky je lež. Na to si nikdo nestěžuje. ''

loool.. to priznal sam intel.. '' I’d like to acknowledge and sincerely apologize for the impact recent PC CPU shipment delays '' ((: '' This makes us less able to absorb the impact of any production variability, which we have experienced in the quarter. This has resulted in the shipment delays you are experiencing '' trochu min fantazie prosim..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako Evropan trošku smutně sleduju, jak špičková výroba čipů v Evropě pomalu upadá. A to ať už jde o Intel nebo o GF.. :(
Za sebe doufám hlavně v to, že továrny zůstanou v provozu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samotná výroba je úmistěna v asii už delší dobu, GloFo mělo/má (teď si nejsem jistej) i Fab v německu (ono laserem vygravírované Diffused in germany. Celkově přehled o výrobě nemám, nicméně v evropě toho tolik není, stejně jako v US, většina je myslím koncetrovaná už roky v asii (pokud se bavíme o "nejmenších" procesech).

Jinak je tu dost specializovaných "fabů", třeba ONsemi v rožnově, kde si spousta majitelů předávala štafetu, až to skončilo právě u ONsemi. Vyrábí se tam VF tranzistory na bázi GaN. Čili ono to není úplně mrtvé, dokonce probíhá i výzkum, jen se to odklonilo od výroby CPU/GPU/HPC, tedy kde je potřeba co největší hustota na plochu.

Nicméně v evropě i US upadají jiné věci a to mě osobně trápí víc, než výše zmíněná výroba (a tím nechci teď narážet na silně medializované záležitosti, které snad ví všichni) :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl Intel řešit nějakou Evropu? On v ní někdy měl více fabrik, než tu jednu v Irsku, která funguje dodnes? Naopak jako jedna z mála amerických firem má v USA opravdu fabriky, takže se ani nedá obviňovat z toho, že jde za každou cenu do Číny a podobných zemí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj slzu som vyronil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak my si z toho sice děláme prdel, ale kdyby to intel vzdal na poli vývoje ve výrobě, tak je to nepěkný zlý věc, stejně jako kdyby nebyla konkurence, ať ze strany AMD nebo intelu, protože víme kam to vede, že? A ono těch firem, které se zatím účastní nm závodu už moc nezbylo :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobre to vidite. Otazka tiez je kto by si mohol dovolit kupit tovarne od Intelu. Nielen z finacneho hladiska ale aj z geopolitickeho. Dost pochybujem zeby sucastna USA vlada na cele z Trumpom schvalila predaj niekomu mimo USA. Schvalne si predstavme ze by Intelove tovarne kupili Cinanci alebo Arabi. Tym by drzali pod krkom cely svet zavisly na Intel procesoroch.Minoritne AMD uz tiez nema svoje tovarne a ich CPU/GPU sa uz davno vyrabaju bud u Arabov v GF alebo sikmacov v TMSC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, nicméně ať už se bavíme o prodejí celého fabu, nebo utlumení vývoje, obojí by mělo docela daleké dosahy. Navíc, intel tím, že měl velmi dobrý proces, nevyráběl jen CPU/GPU, ale spolu s micronem pekli NAND flashky, vyráběl pro alteru (kterou si "nedávno" koupil - tam je to mimochodem s konkurencí ještě horší, prakticky figuruje na trhu jen altera/intel a xilinx, zbytek paběrkuje s malými FPGA) a možná i pro ten xilinx. Stejně jako víme, že měl dělat LTE modemy, ale tady s intelem vytřeli podlahu.

Zkrátka, kdyby to dopadlo prodejem nebo útlumem vývoje technologie pro výrobu, byl by to problém. Pak tu zbyde akorát samsung a tsmc, GloFo je teď spící růžová šípenka, kterou buď někdo probudí (finančně) a nebo to nechají chrápat, až to celé tak technicky zaostane, že to dopadne jako s výrobou IBM (pro připomenutí, prodali to a myslím že se to nějak rozprodalo dalším firmám a to, co zbylo, tak stále něco produkuje, ale jsou to staré linky s "hrubým" procesem).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NAND i 3DXPoint paměti se dělají na úplně jiných výrobních procesech, než je ten problematický 10nm. Navíc je Intel po rozchodu s Micronem nepřestal vyrábět, jen jejich výrobu přesunul/přesouvá jinam. Ostatně analytici očekávají, že jeho tržby v této oblasti dost výrazně rostou (skutečnost uvidíme večer).
Že měl dělat LTE modemy je taková divná informace. On modemy dělal. Nijak zvlášť se mu nedařilo, navíc mu jejich výroba vytěžovala 14nm fabriky, které dokáže vytížit i bez modemů. A navrch za prodej divize získal miliardu dolarů. Ale samozřejmě to můžete pojmout i tak, že s ním "vytřeli podlahu".
Srovnání s IBM je dobré, alespoň na první pohled. Rozdíl je většina tržeb IBM není z křemíkového byznysu, tedy že IBM stály její továrny čím dál víc peněz, ale dělaly jen okrajové tržby. Proto se rozhodly jít cestou jejich prodeje za zápornou hodnotu. Čekali, že se jim to vyplatí. Dopadlo to dost neslavně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já se na to teď nedívám z pohledu aktulních peněz, ale z toho, co by se začalo dít, kdyby... . A když zmizí konkurence, tak se dějou nepěkné věci. Ty příklady jsem uvedl proto, že celá výroba intelu neleží jen v CPU/GPU, jak si někteří myslí, ale dosah je skrze několik odvětví polovodičového průmyslu.

No a IBM mě pak napadlo jako jeden takový smutný konec. Proto doufám, že se toho intel nezbaví, nebo že to nevzdá :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý z nás môže Intelu pomôcť.
..
Kúpiť si ich nový procesor :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tohle intelu nepomůže, prachy (zatím) ještě mají a nemají jich málo ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu?

https://www.digitimes.com/news/a20200117PD203.html

Nemůžete jim pomoci koupí, když není co koupit. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Otazka tiez je kto by si mohol dovolit kupit tovarne od Intelu. Nielen z finacneho hladiska

Z finančného hladisaka si to môže dovoliť asi každý, vrátane fyzických osôb, viď ostaný (doteraz posledný) veľký predaj tovární.. S prevádzkou to bude horšie..

IBM nabídla GlobalFoundries své továrny s miliardou dolarů navrch
7. 8. 2014
IBM je ochotna zaplatit tomu, kdo převezme její továrny. Byť to může znít nezvykle, jejich hodnota je záporná. Jde jen o to, jak moc - na což ovšem IBM a GlobalFoundries nemají shodný názor.
https://diit.cz/clanek/ibm-nabidka-tovaren-globalfoundries

IBM k továrnám přihodí ještě $2 miliardy navrch
29. 9. 2014
V srpnu se zdálo, že z převodu továren IBM pod křídla GlobalFoundries sejde. Nakonec se zřejmě povedlo vše vyřešit k oboustranné spokojenosti a chystá se už je oficiální oznámení této noviny…
https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-tovarny-2-miliardy

IBM se dohodla s GlobalFoundries na částce $1,5 miliardy
20. 10. 2014
IBM se nakonec podařilo dohodnout snížení částky, kterou přihodí ke svým továrnám, aby je GlobalFoundries byla ochotna převzít pod svá křídla. Oficiálně oznámí uzavření smlouvy ještě dnes.
https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-vyrobni-kapacity-15-miliardy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kam nasadíš Inda, tak to jde do kopru. Windows 10, intelí GPU. BTW proč zde nebyl článek, že nová bezpečnostní chyba v integrovaných grafikách Intelu sežere po záplatě až 50% grafického výkonu ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

mohol byť. Ale tých 50% výkonu žerie len slfa verzia záplaty na gen7 a gen7.5. na gen8 gpu nie je chyba a na gen9 finálna zaplata má dopad do 5%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledný kto opustí Intel budú práve manažéri, ktorí za celý tento marazmus môžu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak tady někdo psal přede mnou, intel prodejem svých továren nic nezíská, peníze nepotřebuje, obrovskou kapacitu výrobu, kterou potřebuje nikdo jiný nemá a nikdo mu ji během 2-3 let nedá, ikdyž je prodá tak budou mít stejnou technologii a upgrade v nedohlednu, takže prodat továrny nedává vůbec žádný smysl, neříkám, že se tak nestane :) co oni potřebují je nový výrobní proces a cestu jak se dostat dál k nižším výrobním procesu to prodejem nezískají, max. to můžou prodat tsmc pod podmínkou že do nějaké doby tam nasadí jejich technologii a vývoj, nebo si od tsmc můžou licencovat jejich výrobu, což taky není všespásné viz glofo od samsungu, kde o pár let dál stojí zas opodál

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to spíš tak, že by Intel vyčlenil stávající výrobu do nové firmy (třeba Intel Semiconductor), kde by měl sám většinový podíl. Výhodou této nové firmy by bylo, že by měla jen jeden hlavní předmět podnikání, a tudíž by mohla akcelerovat vývoj výrobních technologií. Tedy nestalo by se to, co před pár lety v Intelu, kde se rozhodli upozadit vývoj. Nikdo by jim do toho nekecal a zároveň by měli velkou motivaci bojovat o zakázky - nejen u Intelu. Věřím, že takto úzce zaměřená firma by i byla flexibilnější, na rozdíl od molocha, jakým je Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas asi to dává největší smysl, ale težko říct co intel udělá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.