Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Sapphire Rapids HBM až v roce 2023, Emerald Rapids potvrzen

Jak vyplývá z čerstvě uniklých roadmap, Intel plánoval vydat Sapphire Rapids v roce 2021 a konkurovat jím současnému Epycu Milan (Zen 3). To je pasé, navíc verzi s HBM2E nejspíš čeká odklad…

Intel před pár dny oficiálně oznámil odklad zahájení výroby klíčové generace procesorů Xeon Sapphire Rapids ze čtvrtého kvartálu 2021 na první kvartál 2022 a potvrdil rozjezd velkokapacitní výroby až v druhém kvartálu 2022. Dále uvedl, že tzv. Sapphire Rapids HBM, tedy verze procesoru vybavená HBM2E pamětí, nebude vydána rovnou, ale později v roce 2022.

Podle neoficiálních informací však není příliš reálné, že by se varianta vybavená pamětmi HBM mohla na trh příští rok dostat a vypadá to spíš na odklad na rok 2023. Přestože tyto zvěsti významově kontrastují s oficiálním vyjádřením Intelu, nebylo by to poprvé, kdy Intel oficiálně přiznal jeden odklad až ve chvíli, kdy de facto došlo už k dalšímu odkladu.

YouTube kanál AdoredTV, který není známý zrovna stabilní kvalitou svých prognóz, tentokrát přinesl informace podložené uniklými materiály Intelu, takže stojí za pozornost se jim věnovat:

V první řadě zde máme roadmapu Xeonů, která dává produkty Intelu do časové souvislosti s Epycy od AMD (poslední řádek). Tato roadmapa je staršího data, neboť doby vydání jsou silně neaktuální (např. Xeony Ice Lake jsou malovány na čtvrtý kvartál roku 2020, zatímco se do světa dostávají teprve nyní, s přelomem jara a léta 2021). Ač může být roadmapa cca 3 kvartály stará, stále nám sděluje mnoho zajímavého. Intel například předpokládal, že Sapphire Rapids dostane na trh koncem letošního roku, kdy nebude mít silnějšího konkurenta než Epyc Milan. Oproti tomu měl kombinací vyšších taktů (350W TDP oproti 280W u Milanu) a o ~20 % vyššího IPC dosáhnout celkově vyššího výkonu. Takový scénář vnímal jako příležitost k návratu na výkonnostní trůn. K takovému scénáři nedojde, běžné dostupnosti se Sapphire Rapids dočká asi za rok (od nynějška), kdy na trhu bude Milan-X s vrstvenou v-cache, který nejspíš nebude rychlejší, ovšem zcela jistě nedá Intelu prostor k nějakému konkurenčnímu válcování, trhání asfaltu nebo jiným silničářským pracím.

Podobně jako se Sapphire Rapids o dva kvartály zpozdí, tak se nejspíš o dva kvartály posune i Sapphire Rapids HBM, který se na trh podle dostupných informací podívá až v roce 2023. Na rozdíl od generické verze tohoto Xeonu bude podporovat jen dvousocketové systémy. Nástupcem bude Emerald Rapids, o kterém se mluví teprve něco přes půl roku. Do roadmapy měl být doplněn krátce před tím a většina zdrojů si není jistá tím, oč jde. Podle redakce webu SemiAccurate jde v podstatě o Sapphire Rapids-refresh, respektive opravenou verzi původního Sapphire Rapids, který zdroj označuje jako „hot buggy mess“.

Pokud jde o znázornění produktů AMD, jde samozřejmě o pohled Intelu. Intel uvádí, že by Epyc Genoa (Zen 4) měl mít až 128 jader, ale podle novějších informací má být situace malinko odlišná. Genoa má být vydána jako 96jádrový produkt. 128jádrový Zen 4 má existovat rovněž, ale má jít o trochu jiný produkt (zda o nějakou půlgeneraci Genoa nebo semi-custom produkt pro nějaký superpočítač, to zatím nevíme). Bez ohledu na názvoslovné a klasifikační detaily však Intel věděl o možné existenci 128jádrového Zen 4 již (nejpozději) loni na podzim.

Další slajdy srovnávají Intel Sapphire Rapids proti současnému Epycu Milan (vlevo). přestože je zjevné, že při vzniku grafu Intel vycházel z testů na míru pro Sapphire Rapids (náskoky jsou v průměru o ~10 % vyšší než by odpovídalo taktům a IPC), není pochyb, že by o rok novější Sapphire Rapids byl v průměru rychlejší než Milan. Reálně však Sapphire Rapids nevyjde dříve než Milan-X s v-cache, o jehož existenci Intel zjevně netušil.

Pravý slajd srovnává Sapphire Rapids s 96jádrovým Epycem Genoa (Zen 4). Intel si byl vědom, že oproti němu bude výrazně ztrácet, což měl částečně kompenzovat Sapphire Rapids HBM.

Diskuse ke článku Intel Sapphire Rapids HBM až v roce 2023, Emerald Rapids potvrzen

Neděle, 4 Červenec 2021 - 13:15 | lubo76 | Zaujímalo by ma ako si to Intel plánoval nebyť...
Sobota, 3 Červenec 2021 - 16:05 | simik | Intel logicky neměl v plánu šestijádro na 14nm,...
Sobota, 3 Červenec 2021 - 15:06 | lubo76 | Tak o pláne Intelu som nevedel. Potom je to ešte...
Sobota, 3 Červenec 2021 - 13:20 | no-X | Proč řešit desetijádro na 32nm procesu, když...
Sobota, 3 Červenec 2021 - 11:56 | lubo76 | Intel neobhajujem, ale tiež je fakt, že na 32nm...
Sobota, 3 Červenec 2021 - 11:04 | Pjetro de | ach kde su tie casy od 2006 cez 2008 do 2017, ked...
Sobota, 3 Červenec 2021 - 11:00 | Pjetro de | Zen17, nuda v Brne?
Pátek, 2 Červenec 2021 - 19:15 | FearlessFlyer | Borci, ač Vás mám rád, tak mám někdy pocit, že se...
Pátek, 2 Červenec 2021 - 18:30 | Jon Snih | Praze se to vyhne a půjde to rovnou do Brna :-D
Pátek, 2 Červenec 2021 - 16:15 | Peetee | Zen15 (České Budějovice) (páč tam by chtěl žít...

Zobrazit diskusi