Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel se pochlubil snímkem GPU Xe-HP „Baap of all“, svým největším GPU

Intel připravuje grafické produkty řady Xe, které mají cílit na různé segmenty. Nyní se pochlubil něčím velkým…

Intel již nějakou dobu mluví o nových GPU. Jako AMD označuje své grafické karty Radeon nebo Nvidia GeForce či Tesla, tak Intel počítá s označením Xe. Různých názvů ale už zmínil Intel přehršel. Slýcháme o Gen12, Gen13, Arctic Sound, Jupiter Sound, Xe, Ponte Vecchio, Baap of All, DG1, DG2 a dalších. Nebude od věci se v nich pokusit nejprve zorientovat.

Označení jako Gen12 nebo Gen13 je číselné pořadové označení grafické generace, které se používalo a používá tradičně hlavně ve spojení s integrovanými grafikami v procesorech. Cannon Lake měl Gen10, Ice Lake Gen11, Tiger Lake má přinést Gen12 a právě z té vzniká první generace Xe, (nejen) samostatných GPU. Arctic Sound je pak kódové (nebo interní) jméno pro Gen12 jako např. Turing u Nvidie nebo Navi u AMD.

 Gen12 = Arctic SoundGen13 = Jupiter Sound
Xe iGPUCPU Tiger Lake
CPU Rocket Lake
10nm Intel
14nm Intel
CPU Alder Lake?
Xe PC low-endDG110nm Intel?
Xe PC high-endDG27nm TSMC?
Xe HPCPonte Vecchio10nm Intel?
Xe HPBaap of All??

Intel má určitou tendenci v souvislosti s nadcházejícími grafickými produkty střílet různými jmény, z nichž ale většinu nevysvětluje a jejich význam už je věcí diskuzních dedukcí, případně spekulací. Pokusil jsem se do tabulky sesumírovat informace o produktech, o nichž se doposud mluvilo. Předpokládám, že všechny zatím jmenované samostatné čipy vycházejí z Gen12, i když o DG2, o níž padla zmínka v souvislosti s rokem 2022 (vyjde tedy za poměrně dlouho) bychom mohli spekulovat i jakožto o derivátu Gen13.

Komplikovanější je to s dalšími produkty. V polovině listopadu 2019 Intel hovořil tzv. Ponte Vecchio, 5. prosince Raja Koduri tweetnul cosi o Baap of All (=Otec všech [GPU]).

Tým v Bangalore

O Vánocích 2019 zveřejnil Intel opět něco víc o Ponte Vecchio. Stále však nebylo jasné, jaké jsou vztahy mezi Ponte Vecchio a Baap of All.

Nyní došlo na tweet ohledně Baap of All. Intel nejprve zveřejnil tweet s fotografií pouzdra a snímky několika pracovníků, následně však tweet smazal a nebylo jasné, zda se tedy nechtěně pochlubil předčasně, nebo v čem byl problém:

Jak se ukázalo později, problém nebyl s fotografií pouzdra, ale se snímky vedoucích pracovníků, Jima Kellera a Raji Koduriho. Diskutující totiž namísto hardwaru řešili, že oba mají špatně nasazené roušky (mimo nos a přes oči / na vousech) a zkrátka to vypadá, že si je nasadili jen pro účel vzniku propagačních snímků.

Intel zanedlouho po smazání vydal nový tweet se stejným textem, ale bez snímků osob. Ke vší smůle dnes existuje tolik služeb, které online obsah aktivují, že smazání tweetu nelze chápat jinak než jako čistě symbolický krok. Vraťme se ale k hardwaru:

Pouzdro Baap of All je velké. Redakce webu TweakTown kontaktovala Koduriho s dotazem, zda by jej bylo možné využít jako high-endové herní GPU, ale odpověď zněla, že ne. Xe-HPC alias Ponte Vecchio i Xe-HP alias Baap of All jsou oba GPU zaměřená na datacentra. Tímto Intel částečně definoval jejich vzájemnou pozici (tedy že jde o dva rozdílné produkty, byť oba pro datacentra a že jde o značení na stejné úrovni - tedy že např. Baap of All není jednou z variant Ponte Vecchio a podobně). V tomto kontextu už lze snadno z předchozích tweetů a prezentací dovodit jeden zásadní rozdíl mezi nimi. Ponte Vecchio je architektura skládaná z jakýchsi čipletů (či spíše modulů), kdy jednotlivé malé čipy v BGA(?) pouzdrech leží na společném substrátu, ve kterém jsou společně zapouzdřené pod velkým obdélníkovým IHS (viz modrý slajd „Ponte Vecchio“ výše).

Naproti tomu Baap of All (na snímku s monočlánkem) je pravděpodobně křemíkový monolit („the largest silicon designed in India and amongst the largest anywhere“). Respektive buďto křemíkový monolit obklopený HBM pamětmi a překrytý masivním IHS, nebo několik velkých „monolitů“ v jednom pouzdře. Jde skutečně o velké pouzdro, které podle různých diskusních odhadů dosahuje plochy cca 3700 až 4300 (81×53) milimetrů čtverečních.* Pro srovnání, Epyc od AMD měří 75,4 × 58,5 mm (~4400 mm²). Toto je však výpočetní GPU. Zdůrazňuji, že je řeč o pouzdru, nikoli o ploše křemíku. Pokud Koduri hovoří o největším křemíku vyvinutém v Indii a jednom z největších vůbec, pak by se křemíkové jádro muselo pohybovat v rozmezí zhruba 600-800 mm² (tabulku rozměrů největších GPU pro kontext najdete zde).

*AKTUALIZACE: Pokud jde o AA článek, vychází mi proporce pouzdra 77,41 × 50,94 = 3943 mm²

Zdroje: 

Twitter (viz obsah)

Diskuse ke článku Intel se pochlubil snímkem GPU Xe-HP „Baap of all“, svým největším GPU

Středa, 6 Květen 2020 - 14:36 | danieel | Ma to ponekud konzervativni pocet pinu... jen...
Středa, 6 Květen 2020 - 14:07 | danieel | Ten Phi, obzvlast KNL, je relativne normalni...
Úterý, 5 Květen 2020 - 16:09 | kfeksa | ... tak by se jednalo o procesor velikosti i3
Úterý, 5 Květen 2020 - 13:20 | Pjetro de | a co ked je to li-ion 18650, 21700 ... atd atd...
Úterý, 5 Květen 2020 - 12:09 | no-X | Původní, ve kterém se fotka objevila a který byl...
Úterý, 5 Květen 2020 - 12:09 | COH | Ten Tweet je orginal od Intel Graphics nebo Raja...
Úterý, 5 Květen 2020 - 11:12 | no-X | Původní je tweet Intelu a v něm to uvedené není (...
Úterý, 5 Květen 2020 - 10:47 | Gaunter | Je to uvedené v pôvodnom článku. "The entire...
Úterý, 5 Květen 2020 - 09:59 | franzzz | > nemá AAA trochu jiný poměr délky/šířky Ma,...
Úterý, 5 Květen 2020 - 09:46 | no-X | To není uvedeno, ale pokud jde o AA článek (nemá...

Zobrazit diskusi