Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel sice vyzdvihuje Auroru, akcelerátory Ponte Vecchio však pohřbil

Zdroj: Intel

Intel si na jednu stranu dal práci, aby našel test, kde superpočítač Aurora vynikne oproti dva roky starém Frontieru, na druhou stranu to nemá smysl - akcelerátory Ponte Vecchio přestal nabízet…

Superpočítač Aurora, který je ve fázi ladění (podařilo se zapojit a efektivně rozběhat více racků, díky čemuž od předchozího vydání žebříčku Top500 výrazně stoupl výkon), stojí na akcelerátorech Ponte Vecchio alias Xe-HPC alias Max Series GPU, prvním dlaždicovém akcelerátoru od Intelu. Společnost si dala práci, aby na akci ISC High Performance předvedla Auroru v nejlepším světle, a tak krom výsledků z žebříčku Top500 (ze kterých si vybrala ty lepší a naopak vynechala ty horší) okořenila prvním místem v žebříčku HPL-MxP. Ten není příliš známý a rozšířený, navzdory téměř čtyřleté existenci obsahuje aktuální verze jen 26 otestovaných systémů (oproti stovkám v Top500).

Těžko říct, na jaký okruh osob Intel touto prezentací cílil - rozhodně však ne na zákazníky poptávající akcelerátory nebo superpočítače. Těm totiž nedlouho po zveřejnění prezentace vyzdvihující výkon Ponte Vecchio Intel oznámil, že s prodejem tohoto akcelerátoru končí.

Ponte Vecchio (Intel)

Připomeňme, že když jej někdy na začátku jara 2023 formálně vypustil na trh, neuteklo mnoho času a v dubnu došlo k tzv. odvydání modelu 1350 (model 1550 byl použitý pro Auroru a model 1100 byla PCIe karta s polovinou dlaždic / výkonu). Intel tehdy slíbil, že jako náhradu za zrušenou 1350 vydá nový model 1450. K tomu nikdy nedošlo.

Intel dokonce na SC22 (v listopadu 2022) zavedl redaktora webu ServeTheHome k systému SuperMicro SYS-521GE-TNRT, který byl osazen PCIe verzí Ponte Vecchio (model 1100), čímž měly být rozptylovány zvěsti o tom, že Ponte Vecchio je jen prototyp, který se mimo Auroru pořádně nedostane na trh.

Retrospektivně to příliš nevyšlo - pokud se podíváme na web společnosti SuperMicro a řadu SYS-521GE-TNRT, zjistíme, že ji nabízí pouze v kombinaci s kartami Nvidie (tabulka výše).

Redaktor webu ServeTheHome, kterému Intelu předvádí akcelerátory Ponte Vecchio v systému společnosti SuperMicro, ke kterému se oficiální stránky SuperMicro neznají (2022, ServeTheHome)

Totéž tvrdí i datasheet („Supported GPU: NVIDIA PCIe: H100 NVL, H100, L40S, A100“), ani ten osazení akcelerátorů Intelu nepřipouští). Zdá se tedy, že se Intel snažil přesvědčit redakci ServeTheHome, že Ponte Vecchio není prototypem nad prototypem sestavy, která se nikdy nedostala do prodeje.

Vraťme se ale k aktuálním událostem. Intel tedy odprezentoval, jak je čerstvě dokončený superpočítač Aurora postavený na akcelerátoru Ponte Vecchio nejlepší, aby následně partnerům oznámil, že nabídka akcelerátorů Ponte Vecchio končí a nebude již přijímat objednávky na zásobování nových systémů. Akcelerátory, které má Intel skladem, nabídne k rozšíření stávajících systémů. Těch patrně není mnoho, přinejmenším oficiálně oznámené superpočítače by se daly spočítat na prstech jedné ruky a ještě by několik zbylo.

Situace je o to kurióznější, že přímý nástupce Ponte Vecchio - Rialto Bridge - byl bez náhrady zrušen a jeho nástupce, Falcon Shores, je ještě daleko. Pro úplnost lze zmínit že z roadmapy vypadl i virtualizační akcelerátor Lancaster Sound. Intel přímou náhradu Ponte Vecchio v podobě jiného výpočetního GPU nemá, nabízí pouze akcelerátory Gaudi, jejichž architekturu získal akvizicí společnosti Habana. Ani ty zatím nedosáhly výraznějšího úspěchu, byť asi osloví více zákazníků než Ponte Vecchio (Intel odhaduje celkové letošní prodeje akcelerátorů na $0,5 miliardy, AMD očekává $4 miliardy, Nvidia $40 miliard).

Pro Intel je tedy buďto nevýhodné Ponte Vecchio prodávat (při výrobních nákladech a výsledném výkonu není prostor pro smysluplné marže), nebo není zájem na straně zákazníků. Pokud by se tedy našel zákazník, kterého prezentace Aurory v testu HPL-MxP zaujala a chtěl si podobný systém pořídit, má smůlu.


Zdá se, že současná strategie Intelu spočívá ve spojení původního týmu Intelu, který pracoval na Ponte Vecchio s týmem, který získal akvizicí Habany. Existence dvou nezávislých týmů zaměřených na AI / HPC akcelerátorů, které se příliš neprodávají, nemá smysl.

Cílem sjednoceného nového týmu patrně bude akcelerátor Falcon Shores (ten měl původně být tzv. XPU, řešením obsahujícím i procesorová jádra, podobně jako třeba Instinct MI300A, ale nakonec zmínky o XPU a procesorových jádrech z materiálů Intelu vymizely, takže půjde o klasické samostatné řešení). V současnosti se s Falcon Shores nepočítá dříve než v roce 2025, byť i tuto možnost nechal Intel otevřenou připsáním symbolu „+“. Paradoxní je, že všechny známé informace o Falcon Shores pocházejí z loňské ISC, zatímco na letošní nebylo o této klíčové řadě řečeno nic nového a její prezentaci společnost zredukovala na formální zmínku „Falcon Shores využije nadcházející generaci architektury Intel Xe s tím nejlepším z Intel Gaudi“.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel sice vyzdvihuje Auroru, akcelerátory Ponte Vecchio však pohřbil

Úterý, 21 Květen 2024 - 08:10 | Kutil | Ani Lenin nebyl Rus. Patrně jsou tak vychlastaní...
Úterý, 21 Květen 2024 - 08:05 | MasoxCZ | BTW zajímavé je, že Aurora byla jedna z...
Úterý, 21 Květen 2024 - 08:04 | MasoxCZ | Ono leccos mohlo napovědět už to, že říjnová...
Úterý, 21 Květen 2024 - 07:57 | Kutil | Jednak to je hodně dlouho a taky k tomu APU -...
Úterý, 21 Květen 2024 - 07:55 | MasoxCZ | Byla doba, kdy měli bezkonkurenčně nejlepší...
Sobota, 18 Květen 2024 - 16:59 | Kutil | Kolik v tom bylo PA-RISC nevím, ale je jisté, že...
Sobota, 18 Květen 2024 - 15:28 | ventYl | Nie je nahodou Itanium postavene na stavebnych...
Sobota, 18 Květen 2024 - 15:27 | ventYl | Cely problem VLIWu je ten, ze aby sa ten...
Pátek, 17 Květen 2024 - 22:20 | Kutil | 80186 a 80188 byly spíš průmyslové procesory do...
Pátek, 17 Květen 2024 - 22:18 | Kutil | HP měli svůj PA RISC, koupí Compaq dostali DEC...

Zobrazit diskusi