Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel uvádí dvoujádrový Xeon DP

Xeon logo staré
Tak jsme se dočkali, Intel právě včera uvedl dvoujádrový serverový procesor Xeon DP, tedy určený pro dvouprocesorové systémy. Sice to není u Intelu první serverový dvoujádrový procesor, protože už v červenci zasáhly do oblasti levných jednoprocesorových serverů dvoujádrová desktopová Pentia D, nicméně jde o první skutečný dvoujádrový Xeon, který by mohl začít konkurovat již před zhruba půl rokem uvedeným dvoujádrovým Opteronům.

Nový dvoujádrový Xeon je vyráběn 90nm technologií (jádro Paxville), běhá na frekvenci 2,8 GHz s 800MHz sběrnicí, obsahuje 2×2 MB L2 cache a technologie HyperThreading, EM64T, DBS (Demand-Based Switching) s EIST pro snížení spotřeby energie, XD pro ošetření přetečení bufferu způsobené některými viry a v neposlední řadě SSE3 instrukce. Čipset, na kterém poběží, je již známý E7520, což je u Intelu spíše překvapením, že lze použít stávající desky s novým typem procesoru (pravděpodobně jen s úpravou BIOSu).

Dvoujádrový procesor Intel XeonJelikož je nový dvoujádrový Xeon určen do dvouprocesorových systémů a má technologii HyperThreading, znamená to, že může takový server osazen dvěma dvoujádrovými Xeony s HyperThreading technologií zpracovávat celkem 8 softwarových vláken současně. Jakmile se jádro Paxville dostane i mezi Xeony MP, bude až 32procesorový server schopen provádět 128 softwarových vláken najednou. To už půjde o Xeony MP řady 7000, se kterými bude uveden i nový čipset E8501 s podporou 800MHz sběrnice, přičemž tyto procesory budou podporovány i již existujícím čipsetem E8500.

Za nynějším dvoujádrovým Xeonem bude počátkem příštího roku následovat již 65nm jádro Dempsey, parametry a odhadované ceny těchto procesorů jsme zmiňovali zhruba před měsícem (oficiální ceny hodlá Intel vydat do 60 dnů). Spolu s ním se objeví čipset s kódovým jménem „Blackford“ a dohromady budou tvořit serverovou platformu, nyní nazývanou jako „Bensley“. Více o platformách a čipsetech naleznete v našem starším článku z konce letošního srpna. Za zmínku jistě stojí Thermal Design Power, který u těchto dvoujádrových Paxvillů činí 135 W (maximální odběr je prý 150 W).

Nyní už jen zbývá dodat, za kolik je možné nového dvoujádrového Xeona pořídit. Zde se opět zaměříme na srovnání s obdobným jednojádrovým modelem. Trochu přitom máme svázané ruce, protože Intel má v nabídce Xeon na 2,8 GHz jen s 1 MB L2 cache. Se 2 MB L2 cache a 800MHz sběrnicí tu tedy máme Xeona na 3 GHz. Ceny jsou velkoobchodní od Intelu při odběru po 1 000 kusech.

Procesor Frekvence L2 cache Sběrnice Cena
Xeon DP 3 GHz 2 MB 800 MHz 256 $
Xeon DP dvoujádrový 2,8 GHz 2×2 MB 800 MHz 1 043 $

Pomineme-li celkem zanedbatelný rozdíl ve frekvenci, máme tu něco podobného, s čím kdysi přišla firma AMD. Opteron se dvěma jádry byl podstatně více než dvakrát dražší než Opteron s jedním jádrem. Totéž nyní vidíme i u Intelu s tím, že cena za dvoujádrový Xeon narostla o více než 307 %. Stejný rozdíl byl i u nejpomalejších dvoujádrových Opteronů v době jejich uvedení. Jistě bude zajímavé srovnat výkon dvoujádrových procesorů Xeon 2,8 GHz a Opteron 270 (2,0 GHz za 851 $) či 275 (2,2 GHz za 1 051 $), což jsou u AMD aktuálně nejrychlejší dvoujádrové Opterony řady 200 v nabídce. Připomeňme ještě, že nejdražší jednojádrový Xeon DP (3,6 GHz) stojí 690 $ (v září byl zlevněn z 851 $).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvádí dvoujádrový Xeon DP

Žádné komentáře.