Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zrušil objednávky 3nm procesu TSMC, Meteor Lake se odkládá

bagerova požiadavka vypočutá

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

no čo, tragikomické predstavenie plné ironie, smiechu, plaču, marketingovych a benchmarkových klamstiev a iných oj3bov, trapných akcií, domrdaných uvedení produktov, odložených/neuvedených produktov, vtipných odkladov na ktoré si už všetci zvykli a na ktoré každý čaká ...

proste predstavenie, aké už dlhočizné roky vie hrať jedine intel - ešteže lístky na toto trapné predstavenie sú zadarmo

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když se daří, tak se daří!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No, podle mě už bylo "srandy" dost... :D
Reálně mi přijde, že už to není moc k smíchu. Tohle není úplně zdravé konkurenční prostředí. Tohle je klasický duopol, kdy máme v zásadě pouze 2 tahouny a výrobce x86 platformy. Pak dlouho nic, potom pořád ještě nic, a pozor... Na rychlotrať vjíždí čínská lokálka. A potom někde v dálce na vedlejších kolejích, jestli ještě vůbec, jsou nějací drobní výrobci (2 - 3?), jako VIA, Citrix? Nebo už také ne?
Tím chci naznačit, že je to problém i pro nás, zákazníky. I AMD potřebuje solidního protihráče, který s ní udrží krok a bude vytvářet tlak na kvalitní vývoj a inovace.
Netvrdím, že Intel je ztracen. Stejně tak je potřeba trochu pročistit shnilé penězovody mezi Intelem a OEM, kteří cíleně nebrali AMD procesory, nebo je stavěli do nepoužitelných (ok, nevýhodných) konfigurací oproti CPU od Intelu. Takže jo, dobrý, ale aby se to nepo... až příliš.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Fair enough kolego. Snad AMD nebude zmrdovatět stejně jako Intel. Zatím mám z nich pocit velice umírněné komunikace na rozdíl od honění ega megalomanskými plány u modrých.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je IMO velká deviza paní Su, která dokázala nastavit tu firemní kulturu takto. Tedy žádné velké chvástání, umírněné výroky a dlouhodobě spíše podstřelené hodnoty v prohlášeních, kdy případné selhání není k smíchu. Cesta vývoje je řešená drobnými krůčky a postupnou implementaci odděleně (do určité míry) vyvýjených vylepšení. Když se jedno nepovede, zásadně to neohrozí další. Přitom se tato drobné kroky slaďují průběžně nasazují.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

sucasna CEO je pre AMD bozim pozehnanim
rovnako aj pre IT svet (cest pamiatkam krvaveho Roryho a inym)

naopak, CEO intelu bol vzdy vyrehneny zubaty panak (je jedno ktory) a pustal do sveta take hlody a 314coviny ze to nema obdoby, nedalo sa na to pozerat, ani to pocuvat
probelm intelu je, ze PR oddelenie 1, odboru X, useku A, divizie alfa netusi aky marketingoby oj3b vymyslelo PR oddelenie 2, odboru X, useku A, divizie alfa o 5 poschodi vyssie - totalne neefektivny skontnately moloch ... ked CEO dostava informacie na 314cu, potom tak v yzeraju aj tie verejne hlody

okrem toho iba idiot v polovodiocovom priemysle vypusta do sveta hlody na dekadu dopredu o vyrobnych procesoch a architekturach, ked su to take neiste a krehke veci ako ihla postavena na spicke

keby sme mali byt dnes na vlhykch snoch intelu spred 10-12 rokov, tak tu dnes mame intelovsky 3 nm proces (ani diva srnka netusi jak tomu teraz nadavaju, 20A ci 18A ...) a taku architekritu, ze arrow lake by bola starina

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zapomínáš na ARM, který se stává být nepříjmenou konkurencí, díky applu je vidět, že to jde udělat a všichni kopírujou apple
v datacentrech si zase velký hráči navrhujou čipy sami, takže x86 trh se zmenšuje, resp. je nepříjemě ohrožovaný ze všech stran a za 10 let z x86 může bejt pohrobková platfoma, která v minulosti měla jméno

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ARM by měl zabrat v oblasti softwaru. Notebook s ARM za 5 tisíc a nic lepšího než Chromý OS? WTF?!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

samsung by mohl začít dělat notebooky s armem jako mainstream

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ARM ti běží třeba všechen profesionální software pro macOS a serverový software pro Amazon AWS.

EDIT: Do ChromeOS si můžeš přidat jako druhý OS ještě plnohodnotný Linux. Případně jen Linux napřímo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o tom jsem se nezmínil. Stejně tak aktuální vzestup Risc-V. Nicméně to není úplně aktuální ohrožení PC platformy, ať už tím myslíme Windows na x86/64bit, nebo obecný osobní počítač libovolného charakteru. A ano, je to určitá konkurence. Nicméně ten hrubý vákon ARM procesorů je pořád pozadu.
Pokud se bavíme o cenově dostupném výkonném počítači na hraní, nebo "CADění" či "Blendění" doma či v malé firmě, tak to stojí na CPU Intel a AMD s maximem jader + maximální grafárnu za nějaký balík peněz, který na to má rodina či živnostník (freelancer) má. Velké firmy si spíše můžou dovolit nějaké profi werkstejšny s cenou někde jinde. A tam už se ARMy nechytají.
Můžeme říci, že konkurencí je v tomto i Apple, jako třetí (nikoli vzadu, ale ve hře). To určitě. Měl jsem zmínit rovnou. Děkuji za upozornění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Časova osa je plná pomníků architektur, které chtěly být náhradou x86. Síla ARM platformy je soucasne i jejím prokletim. Vysoce konkurenční prostředí, které drží průměrné ceny/marže nízko a nedovolí většímu množství hráčů intenzivnější(dražší) rozvoj. Počet hráčů, kteří si v současnosti navrhují vlastní implementaci ARM architektury (jader) je méně než před pár lety. Většina spoléhá na generický design z dílny ARMu, který to s obratem 2,7mldUS$/Y nespasi.

Neochota investovat do ARM platformy se ukazala v cele nahote, kdyz hlavni hraci (Apple, Qualcomm, Samsung, Mediatek, ......) nebyli ochotni(schopni) prijit se spolecnou konkurecni protinabidkou na odkup ARMu od Softbank a zajistit tak jeho budouci nezavislost a rozvoj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože tam je jiná motivace. Firmy investují do ARM v podobě vlastních procesorů, aby neplatili vysoké marže jiným výrobcům. O samotný ARM jim nejde - když by skončil, tak by si našli jinou architekturu, která jim to umožňuje. Největší problém přesvědčit zákazníky na přechod je v desktopu (obrovské množství různorodého SW, včetně starého a neudržovaného), a tam Apple ukázal, že to jde (pamatujete titulky recenzentů "emulation faster than native"?).

Např Apple má vždy jednu další arch v záloze, proto relativně rychle dokázal v případě potřeby přeskočit z PowerPC a pak z Intelu. Věřím, že už makají na RISC-V (např jejich optimalizace v LLVM) - i kdyby to byl opět běh na dlouhou trať (10 let).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je SW, který je tak speciální a okrajový, že pro Apple a linux neexistuje plnohodnotná náhrada. Ani není náročný na výkon a teoreticky by neměl být problém ho pouštět virtuálně. Trh je zde tak malý, že se nevyplatí to přepisovat na jinou platformu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mluvíš o Windows/PC? Jak rentgen u mého zubaře jede na Windows 98, protože nemá zájem platit statisíce na nové zařízení s novým SW - když staré funguje dobře? (Samozřejmě doporučuju odpojit od sítě a internetu.)

Apple cílí na masy. Ne nadarmo jde o nejprodávanější notebooky na světě. Jemu stačí pokrýt potřeby těch zbylých 90%+ uživatelů. Např. specializované akcelerační obvody pro nejběžnější činnosti, aby je zvládl rychleji a s menší spotřebou (delší výdrží) než PC. PC na tu svou přílišnou obecnost může i dojet (umět všechno, ale nic pořádně).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdil bych že chtěly být náhradou x86. Dost toho jde na vrub obecně tomu, že klasické UNIX / RISC workstation a servery nedokázaly tehdy naplno nastupující Win / Intel platformě konkurovat. Podívejte se, jak dopadla do té doby bezkonkurenční firma Silicon Graphics. Tu zabil v podstatě hlavně vývoj do té doby herních PC grafik. Na druhou stranu, věci které tehdy byly pro RISC procesory a platformy typické - velké Cache / rychlé a široké sběrnice / RAM s velkou propustností - to dnes vidíte u x86-64 workstation / serverů. ARM se nejvíc uplatní i speciálních web a síťových serverů, kde není potřeba velký výkon na jádro, ale naopak je třeba velký počet jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M1/M2 dokazuje, že ARM není jen pro speciálních web a síťové servery. Dekodér tak široký, že se o tom může x86 jen zdát, obrovská cache, obrovský re-order buffer, obrovský počet kanálů do RAM, ... - to vše umožňuje dát maximální sílu i do "blbých" úloh jako kompilace kódu. Což se hodí i na prohlížení webu (on-the-fly kompilace JS) a všechny ty Electronové aplikace.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže M1/M2 je do značné míry závislé na akcelerátorech, stačí u kódování videa použít jiný než preferovaný formát a výkon jde dolů. Stále jsou blázni, co používají na platformě Raptor Computing Systems Talos II Power 9 procesory a tem je to taky vidět. Dobře optimalizovaný SW šlape, ale jak se nedá trefit do toho v čem je v podstatě serverový procesor optimalizovaný, výkon opět padá. Síla x86-64 je v universálnosti, kterou tyto procesory nemají. Kdyby se podařilo zbavit historického balastu v podobě dnes nepoužívaných režimů a instrukcí trochu víc, než se děje, efektivitě by to pomohlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo tu mluví o akcelerátorech? Jinak samozřejmě HW kódování je rychlejší než SW. Jinak by nemělo smysl tam ty obvody přidávat. A když bys zbavil x86 univerzálnosti, tak bys ho zabil. Legacy kód je jedna z mála věcí, co tuto letitou architekturu drží nad vodou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"v datacentrech si zase velký hráči navrhujou čipy sami, takže x86 trh se zmenšuje, resp. je nepříjemě ohrožovaný ze všech stran"

Vy si viete predstaviť ARM procesor z datacentier Google, Amazon, ... v počítači? To sú predsa špeviálne navrhnuté procesory pre ich potreby. Keby sa dali všade použiť, tak už aj Xeony a Epycy majú problém a zatiaľ to tak nevyzerá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lidi si dřív neuměli představit 8 malých a nízkotaktovaných jader v konzoli - vždyť je to nemožné, protože hry nutně potřebují velké a vysoce taktované jádra a ne víc jak 4.

Lidi si dřív neuměli představit Apple, jak posílá do háje to božské a nenahraditelné x86 a najednou se to stalo. To že je dnes představa návratu k x86 pro snad všechny rozumně uvažující jedince směšná, jen ukazuje, jak byl tento pokus úspěšný.

ARM procesory z datacenter nejsou tak extra specializované, aby nemohly být v normální PC, ale je to zbytečné, když jsou i jiné ARM procesory co se do PC hodí lépe. Predikce jsou jasné, ARM ještě dále bude ukrajovat z koláče x86.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A jaky ze je vysledek tohoto snazeni Apple, predrazene nerozsiritelne stroje stredniho vykonu a zcela chybejici WS nabidka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom, že jde o nejprodávanější notebooky na světě a ostatní ho kopírují? Jinak Mac Pro existuje interně na M1, odložili ho na verzi s M2, protože dopředu nevěděli, že bude M1 tak dobře přijat.

EDIT: Nerozšiřitelnost rychlých a úsporných pamětí LPDDR nezávisí na výrobci počítače.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple NB s M1/2 chipom sa kupujú viac ako všetky NB s x86 architektúrou? Zatiaľ Apple x86 desktopy nenahradil a nevyzerá to tak, že sa to chystá. (Ne)rozšíriteľnosť Apple NB nie je o op. pamäti, ale o tom, že do toho dosť ťažko dáš iný OS, nedáš tam štandardnú GK, iné PCIe zariadenia asi detto nie, neviem ako je to s rôznymi USB perifériami. A určite nevymeníš CPU, HDD/SSD ani chladenie. Za tieto vymoženosti by som desktop za épl bazmek nevymenil. Chcem mať možnosť vymeniť CPU za výkonejšie, RAM za viac, chladenie za lepšie, USB 3.0 za USB 4.0 cez prídavnú kartu, HDD buď za väčší, alebo pridám ďalší, vysokú teplotu, alebo hlučnosť za viac ventilátorov, zdroj za tichší, alebo modulárny... Toto mi épl nedá. Samoz. tieto neduhy majú z časti aj x86 NB, ale práve preto nechcem ani x86 NB.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jak tam tedy Linus provozuje Linux? Problém této platformy je rozšiřitelnost, protože to co nevadí u NTB bude u MacuPro problém. Pokud NTB není až tak drahý, aby uživatelům nevadilo, že např. po smrti SSD musí kupovat nový přístroj, u dražší techniky už to tak být nemusí. Právě u Mac Pro už to v minulosti kritizováno bylo, jsem zvědavý, jak se s tím Apple popasuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dáš do toho jiný OS snadněji než do některých nových x86. Počítač podporuje více OS vedle sebe a automaticky nahraje všechny firmware před načtením tvého OS. Ty pak už ani nemusíš šahat přímo na HW, stačí komunikovat s jejich FW. To vývojáři odposlouchávají tak, že v bare metal Linuxu pustí macOS ve VM a chytají komunikaci s HW. Dokonce Apple opravil bugy ve FW, které nemají vliv macOS, ale pro Linux ano. Jinak přijde mi, že mícháš desktopy a notebooky. U notebooků, to co kritizuješ na Apple, máš i na půlce PC notebooků.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Linux na Apple NB je x86 verzia, alebo ARM? Neviem koľko x86 NB má pripájkovanú RAM a HDD, ale všetky nie. A keďže mne toto vadí, vybral by som si NB (ak by som musel), ktorý nemá aspoň tieto 2 komponenty natvrdo. U épl NB na výber nemám. A Mék Pro nie je pre bežných ľudí. Mám pocit, že Épl štandardný desktop odpísal. Nemiešam desktopy a NB. Písal som o nich zvlášť, len Ti to tak pripadá, lebo ak chcem to, o čom píšem, v x86 svete to mám aspoň v desktope. U Épl to nemám vôbec. Síce M2 výkon fajn, je zaujímavé aký to má výkon aj cez Rozetu (klobúk dole), ale nechcel by som nerozšíriteľný HW. A u iPhonov je 5ročná podpora plus, ale môj C2Q má do dnes najnovší Windows 10 (a zrejme bude môcť mať aj 22H2, vrátane ovládačov) a ten má asi 15 rokov. U Eplu by som skončil na Mac OS X 10.7.5 (napr. Mac mini (Mid 2007)) z októbra 2012.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bare metal OS je vždycky native (zde ARM). Spousta PC notebooků má připájenou RAM, některý i storage. Ano, u PC je větší konkurence, takže si můžeš vybrat tlustější těžší notebook s kratší výdrží na baterii, kde si *něco* můžeš vyměnit. CPU a dGPU reálně stejně ne - ani tu RAM ne, pokud ji kupuješ už vymaxovanou (to si jako koupím notebook a budu se s ním roky trápit, když jsem si mohl pořídit plnou RAM hned? EDIT: příklad mě, vývojáře a občas si pustí i nějaké VM). Jinak Apple standardní desktop odepsal už před desítkami let - na to nemá přechod na ARM vůbec vliv. PS: Ten tvůj C2Q *nemá* nejnovější Windows (11), pokud nepočítám hackování (ale to jde i na Macách). U mého staršího notebooku např. Intel už nevydal ovladač na iGPU SandyBridge (HD3000), takže mám k dispozici jen ořezaný ovladač ve Windows.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U W10 existuje najnovší/aktuálny build rovnako ako u W11. Aj keby zajtra prišiel W12 a pozajtra W13 a v pondelok W14, stále desktop s Core2 má aktuálny a podporovaný OS a min. ešte s určitosťou do júna 23 (ak by nie do 10/2025). Je jedno či existuje iná verzia. Podporu proste má a tak na ňom spustím všetok SW, ktorému nevadí len 8 GB RAM a iba SSSE3 a SSE3. Pripomienka W11 je len akoby si chcel spochybniť, že Core 2 u Windowsu má podporu do dnes len kvôli existencii novšieho OS. Existencia novšieho Win podporu W10 v súčastnosti nijak neovplyvňuje. Neriešim žiady hack, ale ofiko podporu 15 rokov starého HW. Ja ju mám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že existuje build, neznamená, že je tvůj CPU (a iGPU) podporovaný. Nepodporuje ho Windows (aktuální verze), nepodporuje ho Intel (ovladače), nepodporuje ho výrobce počítače (Dell, HP, Lenovo, Acer, ...). Dokonce na něj ani nevycházejí bezpečnostní záplaty (Meltdown je opatchován ve Windows myslím až od prvního Core i).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Áno, meltu MS na Core 2 neopravil. Píšem o faktickej podpore. Na Core 2 ide spustiť akýkoľvek SW, ktorý vyžaduje W10 build 21H2, SSE3 a SSSE3. Všetky ovládače nie sú od výrobcov HW, ale MS ich vydal (vrátane na GK HD 3850). Má toto Apple u Meku z roku 2007? Buď áno, alebo nie. Hľadáš výnimky, ale tento rozdiel buď je, alebo nie je. Typicka ovečka - miesto priznania rozdielov poukáže na existšenciu W11 a výrobu ovládačov od MS a nie od výrobcu HW :D. Ak by Mek z roku 2007 mohol mať aspoň OS X 10.15, potom by bol na tom rovnako ako Core 2 s Windows. Windows 10 nepodporuje Core 2? Citation needed. Windows 10 ide na všetkom, na čo sú ovládače. Od MS, alebo od výrobcu HW. Na čom (najstaršom) ide OS X 10.15?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Typická ovečka, to ty tu naopak vypisuješ dlouhý seznam výjimek, aby ti na tom tvým křápu jel nějaký SW. Aktuální macOS jede na Macu z 2007 stejně dobře jako aktuální Windows na tvým C2Q (tj. je potřeba hack pro povolení instalace):

Running Tiger Thru Monterey On A Mid 2007 iMac in 2022! Apple's Most Versatile Mac!
https://www.youtube.com/watch?v=1DPlJ1WCZ5w

PS: Aktuální macOS mi jede ve VM i na 10-11letým Xeonu postaveným na první generaci Core i (tj. hned po tvém C2Q). Pro vývoj jsem si zkusil zkompiloval ARM+Intel binárku, a pak ji bez problému pustil na Macbook Air M1. A pro bare metal tu máš Hackintosh, který funguje stejně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zoznam výnimiek? KDE? Samoz. na Core 2 nespustím SW vyžadujúci AVX 2. Ak by šlo o Yorkfield, mal by aj SSE 4.1. Ale to je HW obmedzenie starého CPU. Nový SW nemá žiadne obmedzenie kvôli OS. Podľa applehistory posledný podporovaný Mac OS na Meku z roku 2007 je 10.7.5. Ja o žiadnom hacku na W10 nepíšem! Aby si si obhájil rovnakú podporu u Applu, spomínaš hack? To je argument? A ani virtual nespomínam. Píšem len o štandardnej inštalácii W10 build 21H2 na Core 2. Žiadny hack, žiadny virtual, žiadna nestabilita, žadne „funguje, ale je s ním veľa problémov”, žiadny neofiko Windows 10. W10 na Core 2 ide normálne bez obmedzení, bez inštalovania neoficiálneho vydania (akým je Hackintosh) a s funkčnými ovládačmi a Ty píšeš u Applu o hacku, aby si dokázal, že aj OS X ide na tak starom HW? Smiešne. Buď nový OS X 12 na Core 2 ide bez hacku, alebo nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou pro pomalý, aktuální macOS jede na počítači z 2007 úplně stejně jako aktuální Windows. Výrobce to nepodporuje, ale blokování je jen na úrovni instalátoru, kde je často volba na vynucení. Jasně, "nejde to", ale video jsi si pustil, ne? Jinak v Hackintoshi jsou ovladače plně funkční, akorát musíš vybírat HW, pro který je někdo napsal. To je ale stejné u všech OS, nejen Linux, ale i Windows. Mimoto i ten starý Windows 10 (protože aktuální je 11) má seznam HW, na kterým od určité verze už nefunguje. Mám tu 2-v-1 s prvním Atomem, který je na seznamu Microsoftu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Čiže bez hacku to nejde. Celé som to ešte nedopozeral. Zatiaľ mi z toho videa stačilo, že sú s tým problémy. Ja som W10 nainštaloval na Core 2 bez vynucovania a bez problémov. Neviem ako Apple, ale zdá sa, že MS robí dosť ovládačov. Ešte aj na prastarú HD 3850 (AMD žiadny ovládač nevydal, ale MS to urobil tak, že W10 nainštaloval aj CCC - SW od AMD). Pochybujem, že existuje komplet ofiko zoznam od MS na čom W10 funguje. To by MS musel mať server len na súbor supported_hw_W10.txt :D. MS môže tak urobiť pro forma oznámenie, že W10 pod 2. gen. Core nepodporuje (príklad), aby sa zbavil problémov (čím novšia verzia Core tým má menej práce s podporou). Ale na Core 2 ide bez obmedzení. Aspoň na doske s chipsetom P35. Ak na tej platforme pôjde W10 do konca podpory samotného OS, taký PC bude s Windows plne funkčný 18 rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bez hacku aktuální Windows na tvém C2Q z 2007 nejde. Ano, systém pak funguje, ale přirozeně jsou problémy, protože výrobce HW už takovou verzi OS nepodporuje (např u mě chybějící funkce na iGPU SandyBridge). Ano, každý OS má oficiální seznam HW, na kterém funguje. Jinak by nemohli poskytovat podporu (to máš stejné jako autorizovaný vs. neautorizovaný servis aut).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Akého hacku??? Inštaloval si W10 na Core2, alebo len „plácaš”? Žiadny hack som nerobil, inštalačku som nijak neupravoval, ani ovládače som needitoval, aby ich nový OS vzal. Nechápem čo tým hackom máš na mysli. W10 som na Core 2 mal od 10/2014 (=pred ofic. vydaním) do 5/2022, tak viem či som nejaký „hack” musel, alebo nemusel použiť. Nepíšem ani o pocite, ani o tom, že som počul o človeku, ktorý niečo o tom čítal, ale o fakte. O problémoch som písal ohľadom OS X 12 na tom iMeku z roku 2007 z toho videa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom hacku v registru, abys tam mohl nainstalovat aktuální Windows (když mluvíš o macOS 12, tak proti němu je Windows 11). Ano, starou verzi OS můžeš nainstalovat bez hacku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OMG! Ty s nechápavý (ozaj bez urážky)? Celý čas píšem o W10, nie o W11. Načo mi je W11, keď W10 je stále podporovaný a má aktuálny build??? Vyťahuješ problém s W11 na Core 2, aby Ti to sedelo, lebo tak ako je problém dať W11 na starší HW (a to aj na Kaby lake z roku 2016/2017), tak je problém dať OS X 12 na iMek z roku 2007. Ale načo by som mal dať do PC W11, keď W10 je úplne rovnako použiteľný?? W11 nemám ani na PC s Alder lakeom (samoz. má TPM a dostatok RAM) a je mi do konca roka 2025 ukradnutý. Je W10 podporovaný? Je. Má W10 aktuálny build z tohto roku? O chvíľu výjde. Existuje SW, ktorý už na W10 nejde a vyžaduje W11? Nie, neexistuje. Proste vyťahuješ to, čo Ti pasuje, aby platilo, že nový Win je rovnaký problém dať na Core 2 ako OS X. Pre normálneho užívateľa je dôležité mať aktuálne podporovaný OS a tým je (aj) W10. Nemusí byť najnovší, ale aktuálny, na ktorom ide všetko (samoz. čo zvládne aj HW). W11 NIE je dnes nutný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ty vytahuješ problém s macOS 12, aby ti to sedělo. Dvojí metr?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ide o to, či na iMek ide dať OS X, ktorý je podporovaný (Apple ho neodpísal) a bez hacku. Je fuk či je to OS X 13, alebo 10.15. Dôležité je, aby bol výrobcom podporovaný (v zmysle udržiavaný). Ja som zistil, že posledný podporovaný pre iMek 2007 je Mac OS 10.7.5. Neriešim čo sa dá s hackom, ale čo ide nainštalovať ŠTANDARDNE ako W10 ide na Core 2. A Ty píšeš, že OS X 12 ide na iMek len s hackom. Ak by na ten iMek šiel OS X 11, alebo hoci 10.15 a ten by bol stále podporovaný (mal by aktualizácie), tak uznám, že iMek z roku 2007 môže mať súčasný OS ako má Core 2 Windows 10. Neriešme ktorý OS je najnovší, ale ktorý je podporovaný a zároveň súčasný. Veď načo mať dnes W11, keď SW na W10 funguje úplne rovnako (možno na W10 aj lepšie). Má iMek 2007 taký OS X? Takže žiadny dvojitý meter. Dôležité slovo je súčasný (bol v rámci lifecycle), nie najnovší aký výrobca vydal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi ale iMek. Trochu se do těch verzí OS zamotáváš. Radši to už neřeš ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vôbec nie. Viem ktorý Win je aktuálny a ktorý mám ja na Core 2 bez hacku. A chcel som vedieť či na iMek je možné štadartnou cestou dostať podporovaný OS X aj keby nebol najnovší. Vo verziách a buildoch Win mám jasno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky vím, jaký Windows je aktuální. A taky vím, jak nainstalovat aktuální Windows a macOS na oficiálně nepodporovaný starší počítač.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A aký OS X ide na iMek 2007 nainštalovať bez hacku? A ktorý OS X je dnes Applom podporovaný? Podľa „List of macOS versions and the software they run” to vyzerá tak, že už ani na rel. novom 10.15 "Catalina" nejde spustiť najnovší SW (Mail, Messages, iWork). To fakt? Na W10 20H1 ide najnovší SW aký pôjde na 22H2. Tejto otázky sa vyhýbaš akoby si vedel, že je lepšie tú info nedať.
Edit: podľa endoflife sú podporované verzie od OS X 10.15. OS X 10.14 stratil podporu pred necelým rokom. Bol problém toto napísať? A Catalinu buď dostaneš na iMek 2007 bez hacku, alebo nedostaneš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty fakt porovnáváš bundlovaný SW od výrobce? Dyť ve Windows prakticky nic není. Ty UWP aplikace jsou zcela nepoužitelné (Pošta, Kalendář, Fotky a videa, ...). Ty původní bundlované aplikace v macOS furt fungují (jen v poznámkovníku se změnilo API, takže se nesynchronizuje s novými zařízeními). A podpora starších verzí OS u aplikací třetích stran je věc jejich tvůrců. Ve skutečnosti ve starších macOS ti jede více aplikací než v nových, protože Apple nejprv zrušil podporu 32 bitů a teď přešel na ARM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Někde se zmiňuje, že za odkladem Apple Silicon MacPro je údajný bottleneck TLB záznamů. Heterogenní charakterem značně rozdílná zátěz unifikované paměti z CPU/GPU má vést k omezenému škálování a lagování systému. Například výsledky škálování M1 Ultra 48c a 64c jsou pro řadu majitelů zklamáním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak obecně škálování je problém spousty výrobců, jak CPU, tak GPU. Jenže Apple má dost peněz a funkční procesy mezigeneračního vylepšování, takže se na tohle mohl v M2 zaměřit (ne jako Intel, který se plácá na místě - rušení objednávek 3 nm u TSMC ukazuje, že problém jeho čipů není výrobní proces).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"jako VIA, Citrix? Nebo už také ne?"

VIA byla sežrána Intelem, resp. její poslední návrh, který měl šanci na úspěch...

"...But late last year, news broke that Intel was buying the Centaur design house from VIA. This sent shock waves throughout the tech world, because Centaur was the only remaining high performance x86 design house besides Intel and AMD..."

SRC: https://chipsandcheese.com/2022/03/23/via-part-4-a-deep-dive-into-centau...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro velmi volnou definici "high performance x86 design house"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD vydáva CPU po cca roku a pol. Ak na ten systém prejde Intel, nevidím problém. Skôr to bude plus. Dajme tomu, že Intel v 3Q23 Meteor lake, AMD v 1Q24 Zen 5, Intel v 1Q25 následníka ML, AMD Zen 6 v 3Q25... Nebude zlé ak obaja výrobcovia budú vydávať nové architektúry každých cca 18 mesiaocov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je problém v té definici toho, co je skutečně nová generace. Dnes máš na trhu 12. generaci core a jako novou architekturu bych označil určitě méně než třetinu z těch generací. Jsou to marketingová hausnumera a jediné na čem záleží je posun v poměru výkon/spotřeba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vieš dobre ako to bolo kým Intel nemal veľkú konkurenciu a kým tu bola architektúra Skylake. 11. generácia je nová, 12. detto, 13. bude len vyplnenie/Al refresh, ktorá ani byť nemala, takže keď budú nové generácie po 18 mesiacoch, nebude to zlé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Definícia je jasná:
SB a IB - architektúra Sandy Bridge
HS a BW - architektúra Haswell
Skylake - Commet lake - architektúra Skylake
Rocket lake.- architektúra Sunny Cove
Alder lake a Raptor lake - architektúra Golden Cove
Meteor lake - architektúra Redwood Cove

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cyrix vs. Citrix :-)
To první je petrifikovaná minulost, to druhé stále živé a kopající. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To prvni sezrala VIA uz nekdy v druhohorach, ne? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dufam ze zas prijde nejaky inteligent a bude sa stazovat na vyvazenost sprav :)
Co sa tyka intelu , tak zatial to vyzera ze Pat dostal svojmu menu a animovanemu menovcovy a bud totalne nepochopil situaciu alebo ho manazment absolutne nepocuva a jeho prijatie bolo len marketingove divadlo na upokojenie akcionarov. Tazko povedat.

Uprimne je mi z toho smutno, za svoj relativne dlhy PC zivot som vlastnil aj viacero produktov od Intelu aj AMD ale bohuzial uz par rokov mi nema Intel vobec co ponuknut.

Kazdopadne potom si spomeniem na vsetky tie lzi voci zakaznikom a jeho praktiky a uz mi tak luto nie je. AMD nie je ani nahodou dokonale je to firma zamerana na zisk ale momentalne je to asi prvy krat co mozes +- verit nejakej firme ich prezentacie a oznamenia uplne dopohody.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Pat z toho může bejt asi dost frustrovanej, ale když máš takhle zazmrdovanou firmu, tak s tím asi moc nepoděláš :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Poděláš, ale znamená to opravdu kardinální řez. A taky potřebuješ nové lidi, ale kde je vzít?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to říznul hned u kořene :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nebo čekají na válku tak to odpískali, velice realistická možnost jak se moc nespálit....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že v moment co by začala válka, tak nějaká dlaždice od TSMC by byl ten nejmenší problém. Celej ten řetězec potřebnej k výrobě čipů by šel do sr a ček.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Výrobci desek = Čína nebo Taiwan, RAMěti = dtto, Flash úložiště = dtto..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane jo, ten tobogán na kterém se Intel veze, nějak nabírá sklon a se vzrůstající rychlostí jízdy se třením Intelu začíná čoudit od míst kde záda přechází v nohy. Tady už to přestává být legrace. Ti blbouni v tom Intelu asi opravdu ty roky měli haxny na stole a život byl pro ně jeden velký mejdan. Někdo je tam musel snad utvrzovat, že se už AMD nezvedne a někde tiše v koutku zdechne a už jen oni pak budou určovat tempo vývoje cestou mírného pokroku v mezích zákona.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

>Někdo je tam musel snad utvrzovat, že se už AMD nezvedne a někde tiše v koutku zdechne

Vzhľadom na to, že ak, by

1. Jeden z produktov Zen, Vega nebude kasovým trhákom alebo druhý bude prepadákom
2. Nevydá oba produkty (Zen,Vega) v Q2 2017

tak by AMD došli peniaze na prelome Q2 a Q3 2017 a muselo by AMD vyhlásiť bankrot (buť reštrukturalizáciu alebo likvidáciiu)

Takže si všetci mysleli, že 40% nárast IPC pri Zen-e je len spôsob ako AMD odďaľuje bankrot a v skutočnosti je max 15%.

A potom zažili v spoločnosti Intel šok

2. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“.
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

A od začiatku vývoja po CPU architektúry x86 na trhu trvá 5-5,5 roka.
A ešte pred začiatkom vývoja bolo potrebné urobiť zmeny vo vedení Intel-u.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze krach AMD nebyl v zajmu Intelu, protoze tim by na trhu PC ziskal monopolni pozici a vsemozne antimonopolni urady by se na nej vrhly. To by snad radeji AMD i pujcil :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by nebol monopolom. liceciu na x86 má aj VIA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a neprodala VIA Intelu cely tym vyvoje, takze uz je vlastne mimo?

Navic nejaka malinkata firma, prodavajici par procesoru rocne neni pro Intel konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

monopol je ten, kto je jediný ba trhu. Iné je mať dominantné postavenie, čo tiež kontrolujú úrady na ochranu hospodárskej súťaže (tzv. protimonopolné úrady)

VIA stále vyvíja s číňanmi x86 pre embedded trh

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK, ale ve finale by to dopadlo stejne. Intel by mel dominantni postaveni, VIA by ani nebyla videt a zadny dalsi konkurent by na x86 nemohl vzniknout, protoze by nemel licenci. Tedy pokud by nekdo nekoupil AMD a ne vrazil do nej spoustu penez.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alebo by nedopadla úspešne reštrukturalizácia (tzv.,mäkký bankrot)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doteraz som si myslel, že najväčší bordel je v slovenskej vláde. Ale ako vidím, v inteli to majú ešte horšie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ono zo 7nm Intelu je to ako so slovenskými diaľnicami- v roku 2013 ho plánovali na rok 2017 a bude v roku 2023.- Z plánu na 4 roky je 6 ročné meškanie oproti pláínu

IDF13: Intel To Ship 10nm Chips in 2015, 7nm Chips in 2017
9y
https://wccftech.com/idf13-intel-ship-10nm-chips-2015-7nm-chips-2017/

Intel přejmenoval 10nm proces na „Intel 7“ a 7nm proces na „Intel 4“
27. 7. 2021
Intel 4 plán začiatku výroby H1 2023
https://diit.cz/comment/reply/107132/1380532

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono zo 7nm Intelu je to ako so slovenskými diaľnicami- v roku 2013 ho plánovali na rok 2017 a bude v roku 2023.- Z plánu na 4 roky je 6 ročné meškanie oproti pláínu

IDF13: Intel To Ship 10nm Chips in 2015, 7nm Chips in 2017
9y
https://wccftech.com/idf13-intel-ship-10nm-chips-2015-7nm-chips-2017/

Intel přejmenoval 10nm proces na „Intel 7“ a 7nm proces na „Intel 4“
27. 7. 2021
Intel 4 plán začiatku výroby H1 2023
https://diit.cz/comment/reply/107132/1380532

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teda kdo by to byl řekl, že to Intel dokáže dotáhnout až sem. No každopádně mají co dělat, potřebují vyházet všechny ty manažery - mrtvé duše, co tam jen sají finance, zaměřit se na inženýry, co vyvářejí samotný produkt (jestli jim tam nějací slušní zbyli), zvýšit pružnost vývoje, zaříznout neperspektivní produkty a zaměřit se na vývoj těch, co je uživí...no, nic k závidění. Ale udělat to musejí, protože jestli tu kárku potáhnou stejně jako dodnes, dopadnou jako Nokia, která byla taky moc velká na krach....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jinak prasklé zrcátko v úvodním obrázku je dobrá narážka na ten jeho zádelní výrok, jen teda má Pat takovou ženskou ruku :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

treba ho drzi ruka lisy su.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zruseni objednaneho zbozi siv tomhle byznysu obvykle vyzada nejakou pokutu, byva to tak ve smlouvach. V clanku se o pokute nic nepise. Tezko se muze psat, kdyz to nikde nejspis nezaznelo, ale je to skoda, protoze cim vetsi pokutu by Intel byl ochoten snest, tim vic by to bylo s Meteor Lake spatne.
Pokud z toho zadny takovy problem neplyne a Intel jen vymeni neco za neco jineho, tak to nebude zadne drama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O pokutu prakticky nejde. Intel má stále peněz dost. Ale co s nimi, když jeho vývojové oddělení je úplně v prdeli nejprdelovatější? To je ten největší problém, finance jsou v tomto okamžiku zcela nepodstatné. Meteor měl být stop-gap produkt (BTW, kolikátý už? I o Alděru se hovořilo jako o stop-gap...), čekal jsem, že s ním konečně srovnají krok s AMD, ale zřejmě se tak nestane, protože s takovou půjde (pokud vůbec půjde) Meteor proti Zen5 a veškeré výkonnostní náskoky se ZASE rozplynou jako pára nad hrncem a intel bude nucen provozovat i tuto architekturu daleko za optimálním bodem spotřeby.

Fandím Patíkovi, aby ten Augiášův chlív vymetl, ale zatím to vypadá bohužel na derniéru Intelu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pat: "Můžeme tam dát dlaždice jako AMD"?
Inženýři: "Ano pane, jistě pane, samozřejmě"
Pat: "A stihneme to do vánoc?"
Inženýři: "Ano pane, jistě pane, samozřejmě"
Pat odchází spokojen :)
Inženýři mezi sebou: "Co myslel těma dlaždicema?"

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

mozna uz je reditelskej hajzlik oblozenej italskejma kachlickama..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Do Vánoc to stihnou. Jenom není jisté, co bude za rok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vtip uložený nedzi ďalšie 2 o Inteli (vzor dub?). Pekne sa nám to zbiera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imho žádná pokuta, jen to všechno museli zaplatit dopředu a nejspíš jim nic nevrátí, když to zruší :) Jako fakt super šituace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuším ak dokážu nájsť niekoho kto si tie objemy zaplatí za nich tak nemusia samozrejme nič platiť. Je dosť možné, že AMD a Nvidia budú mať budúci rok obrovské kapacity 3nm waferov k dispozícii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se můžeme smát? :-D :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já bych se moc nesmál, jelikož amd není schopná dodat tolik čipů na trh jako intel, ale vypadá to, že v serverech i v pc si intel ani nešrtne a to je špatný, stači se kouknout jak amd reagovalo na ohromnou poptávku po jeho produktech - nijak jenom prodávala high end nebo vůbec (rdna2)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S novou generací produktů bude mít AMD k dispozici skoro dvojnásobný objem výrobních kapacit, takže by to neměla být žádná tragédie. Při současném propadu poptávky v PC segmentu si neumím moc představit, že by mohl být desktopový hardware nedostupný. Respektive mohl, ale v důsledku jiných příčin - narušení dodavatelského řetězce v důsledku konfliktů Rusko-Ukrajina a Čína-Tchaj-wan.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Čína není s Tchajwanem v otevřeném konfliktu. Nemají se rádi, nadávají si, ale to je všechno. Rusáci s Ukáčkama maji na hardware nulový vliv.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tim jak vyrazne roste cena vzacnych komodit mohou se tyto stat tezbou/vyrobou rentabilnimi i jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tak. Trebas ty inertni plyny, to neni zadna raketova neurochirugie, jen se proste nevyplacelo to resit, kdyz to ocelarny produkovaly ve velkem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o Šípkové Růžence, prosím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD může skočit po uvolněných kapacitách

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

AMD zvyšuje test and packaging kapacitu na tropjnásobok od začiatku roka 2023 - v továrni, kde balí Epyc-i
https://themalaysianreserve.com/2022/06/14/tf-amd-expands-presence-in-ma...

na server trhu má AMD v Q2 2022 viac ako 25%

The best guesses across the Wall Street people that we talk to
(who have access to Gartner, IDC, and Mercury Research server data) are that AMD has about north of a 25 percent share of server sales right now across all server sizes and types, which means Epyc has finally outdone Opteron.

AMD’s share could be as high as 35 percent right now.
https://www.nextplatform.com/2022/08/03/amd-finally-reaps-the-fortunes-i...

napriek tomu, že ich cena je o 40% vyššia ako cena Xeonov

Rasgon noted AMD’s server processors’ higher performance and how they command an average 40% higher price over Intel’s products
https://www.barrons.com/articles/amd-stock-is-a-buy-51657809508

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já už se bojím Intel koupit i z důvodu jejich budoucí podpory. Jednou mě už naštvali, když z webu odstranili svoje ovladače na starší produkty, jako kdyby pro ně bylo pár terabytů na serveru obrovská finanční zátěž a poté nedávno dali všechno až do 10. generace iGPU včetně, do režimu legacy, tudíž koupě v lowendu až nižším mainstreamu konkurenceschopné LGA 1200 už raději ne. LGA 1700 se nepovedla celkově, což rozhodovací problém řeší na 100%.

Tohle nefunkční konkurenční prostředí dokáže vyřešit až jedině Čína, protože evropský ARM využívá svůj potenciál tak blbě, že tam je nějaká dohoda s impériem o rozdělení trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že v Intelu nastala ta správná chvíle na to, aby propustili nějaké starší, zkušené zaměstnance, pokud se ještě nějací najdou, a místo nich najmuli mladé, progresivní, 'krizové' manažery. Kvalitní produkt už v podstatě nemají, takže tohle je logický krok, během kterého přijdou i o peníze ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To by jeden neřekl, že Intel něco odloží...)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel chodí do záložne? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

yes
hihihi = diit vyborny obrazok, palec hore :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

“Mirror mirror who is the best CEO of Intel Corp.?”

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To má byť narážka na tento článok

Which Intel CEO is to blame for the current woes? Or is it actually AMD’s CEO?
Last Updated: July 30, 2022 at 11:19 a.m. ET
First Published: July 28, 2022 at 9:47 p.m. ET

Intel CEO Gelsinger hints at the mess left by his predecessor, but it may be the success of rival Lisa Su that is slamming Intel’s data-center business
https://www.marketwatch.com/story/which-intel-ceo-is-to-blame-for-the-cu...
https://www.marketwatch.com/story/which-intel-ceo-is-to-blame-for-the-cu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrcadlo: "Uhni, nevidím."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo by třeba možné že po finančních výsledcích co teď Intel měl se jim začla pozdávat cena výroby na TSMC 3nm až moc vysoká a tak to přehodnotili že ty igp dlaždice vyrobí u sebe?

Stejně 3nm tsmc by bylo škoda použít na nějaká intelovská IGP nevalného výkonu.

A jinak očekávat vydání mobilního meteor lake v první polovině 2023 je úplný nesmysl když se už dlouho ví že mobilní raptor lake má přijít na začátku roku 2023.. pokud by měl být meteor lake tak by totiž mobilní raptor lake vůbec nevyšel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jakoze intel zaplatil tsmc miliardy dolaru, a pak ho napadne, ze ty prachy tsmc necha a vyrobi si to sam? no.. ne (:

https://diit.cz/clanek/tsmc-chce-za-magii-3nm-kremiku-zaplatit-od-intelu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je vlastně postup výroby čipu, respektive waferu (eventuálně prosím nějaký vzdělávací odkaz)? Jak dlouho trvá proces výroby jednoho (jedné várky) waferu?
Totiž, jestli už TSMC má třeba nějaký základní polotovar, ale ještě není provedený další krok, tak si dovedu představit, že by na tom mohly vyprodukovat jiné čipy pro jiného zákazníka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niekde zaznelo (stary dobry fotoba), ze jeden waffer sa vyraba 90 dni. Zapuzdrenie hotoveho cipy su dalsie tyzdne - lod cipy vezie na Filipiny, hotove cipy potom musia do skladov, zase lodou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, něco jsem dohledával a je tam cca na měsíc jenom výroba čistých waferů. Ty tedy mohou mít teoreticky nachystané, ale ty asi jedou průběžně furt, to je jenom "surový" materiál. Pak se teprve začíná to pravé "čarování". A to nejspíše nemohli ani rozjet.
Intel tedy nejspíše jenom zacáluje nějaké storno za blokování kapacity. Vzhledem k tomu, že to měl předplacené, tak mu TSMC možná i něco vrátí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konecne dobra zprava z intelu...

Nebude umele zatezovat 3nm proces pro konkurenci...

Ted krasne vidno v jake ryti je nejen Sapphire Rapids, Meteor Lake ale cely intel jak je...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ukazuje to, že není problém ve výrobním procesu (může si vyrábět u TSMC jako všichni ostatní), ale v samotné logice/architektuře jeho CPU a GPU, která není konkurenceschopná. Aspoň že špatné finanční výsledky mu už nedovolují blokovat výrobu u TSMC (myslím ohledně obhajoby u akcionářů, ne že by neměl peníze).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel přechází na výrobu přímotopů?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen se vrací ke své dřívější profesi. Prescott.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tGPU na Meteor Lake je odvodene z Arc. Ten ma chybny scheduler a neodladene drivre. Budu mat cas to opravit. Meteor Lake by nakoniec mohol byt dobry produkt. Aj ked neskor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by, mohl... Ale nebude. A nebo bude, ale pozdě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo proč ten odklad a rušení objednávek....
Vždyť 3nm se vyrábějí (pokud vůbec) jen zkušebně a jen nějaké jednoduché maličké čipy, tedy o špatné výtěžnosti nebo nefunkční architektuře nemůže být řeč.
Že by Intel našel něco v návrhu architektury která je zatím jen "na papíře" ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Působí to na mě dojmem, že Pat vymetá kostlivce a pabouky. Že prostě zjistil, kolik vzdušných zámků se doteď malovalo a že se to zkrátka musí všecko vylejt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby nezjistil, že nic jiného než kostlivci a pavouci tam není.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.