Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intelu se podařilo zapnout Panther Lake, 1,8nm nástupce Lunar/Arrow Lake

Zdroj: Shutterstock

Panther Lake, postavený na velkých jádrech Cougar Cove, bude nejspíš nakonec prvním produktem postaveným na procesu Intel 18A. Intelu se podařilo spustit první vzorek tohoto procesoru…

Připomeňme, že situace kolem nástupce (či nástupců) generací Lunar Lake a Arrow Lake, byla dlouhou dobu značně nepřehledná, objevovalo se a mizelo velké množství jmen a měnily se architektury, na kterých se Intel chystal tuto novou generaci postavit. Původně se mluvilo o velkých jádrech Ocean Cove a na nich založených procesorech jako Norton Lake a Anderson Lake. Ty jsou dávnou minulostí. Snad šlo o evoluci původních velkých jader, jak bylo naplánováno, než do Intelu nastoupil Jim Keller, který inicioval vývoj nové architektury.

Později se sice již začalo objevovat jméno Panther Lake, ale ten měl být ještě postaven na jádrech Panther Cove. I tento plán vzal za své a nový Panther Lake využívá jádra Cougar Cove (lze jen spekulovat, že Panther Cove neměl být hybrid staré a nové architektury, každopádně nefungoval a nárůst IPC neměl dosahovat ani 10 %, takže ještě před svým narozením skončil v křemíkovém nebi).

(Intel)

Současný Panther Lake tedy nese jádra Cougar Cove, která mají přinést velké architektonické změny. Hovořilo se o návrhu od základu postaveném znovu, který zkrotí nároky na počet tranzistorů, přitom zvýší IPC a navíc podstatně posune energetickou efektivitu. Bonusem měla být technologie nazvaná rentable unit, která tkví ve využití hardwarových prostředků dvou fyzických jader ke zvýšení výkonu (IPC) o 40 % při jednovláknové zátěži.

Poté, co se tato informace dostala na veřejnost, došlo k poměrně širokému nepochopení, takže raději uvedu příklad. Hypotetický čtyřjádrový procesor může nabídnout  výkon (resp. IPC) 100 % + 100 % + 100 % + 100 % (tedy výkon celkem 400 %) při čtyřech vláknech zátěže, nebo 140 % při jednom vláknu zátěže nebo 140 % + 140 % (výkon celkem 280 %) při dvou vláknech zátěže. Nikoli 140 % + 140 % + 140 % + 140 %, na to by neměl hardwarové prostředky.

Následně se však začaly objevovat zprávy, které již byly méně příznivé. Nejprve, že oněch 40 % IPC nebude průměrný bonus, ale maximální bonus a průměrně půjde spíš o 20 % navýšení IPC (při využití prostředků dvou jader na jedno vlákno oproti využitím prostředků jednoho jádra na jedno vlákno). Pak následovaly zvěsti, že technologie rentable units není u Cougar Cove bezproblémová a zůstane proto vypnutá.

Nakonec přišly zprávy, že procesor v plné konfiguraci nebude hotový včas, takže nedorazí v roce 2025 jako nástupce desktopového Arrow Lake. V desktopu proto dojde na Arrow Lake-refresh a Panther Lake bude vydán v konfiguraci s nižším počtem jader jako mobilní řešení, tedy náhrada Lunar Lake a mobilních variant Arrow Lake (jejich vydání se očekává v prvním kvartálu 2025).


Nyní, když jsme se prokousali tím, co je Panther Lake, kdy je Panther Lake a proč je Panther Lake, můžeme navázat oficiálními informacemi od Intelu.

Pat Gelsinger (Intel)

Bylo ohlášeno, že Panther Lake vyrobený na procesu Intel 18A je v laboratořích společnosti a křemík se podařilo spustit. V kontextu procesu se sluší dodat, že původně měl být prvním produktem vzniklým na procesu Intel 18A Lunar Lake, ale to nevyšlo a Intel namísto toho využil 3nm výrobu TSMC.

Panther Lake nabízí mnohem větší flexibilitu paměti, různé možnosti pamětí a můžeme jej škálovat od 15W TDP výš. S Lunar Lake jsme chtěli mít jeden stěžejní produkt optimalizovaný pro mobilní zařízení, abychom získali opravdu dobrou architekturu a pak ji mohli škálovat, takže prvním krokem je mít architekturu a další krok spočívá v jejím škálování. Škálování by znamenalo dosáhnout mnohem větší flexibility pro různé hladiny TDP a paměťové technologie.

U příští generace si dáme se škálováním načas, protože budeme podporovat několik segmentů.

--- Intel

Z vyjádření Intelu je zřejmé, že Panther Lake pokryje širší část mobilního segmentu než Lunar Lake (který s úspornou 4+4 konfigurací míří spíš na snížení spotřeby než mezigenerační posun výkonu) určený především velmi tenkým notebookům s AI certifikací Microsoftu. Není však jasné, jak to bude s nasazením v desktopu - zda byla desktopová verze (8+32) zrušena zcela nebo pouze odložena na rok 2026.

Velká jádra Panther Lake, tedy Cougar Cove, měla přinést oproti svému předchůdci +30-40 % jednojádrového a +15-20 % vícejádrového výkonu. S ohledem na očekávání neaktivních rentable units bude nárůst jednojádrového výkonu nejspíš podstatně nižší. O malých jádrech se zatím mnoho neví, mělo by však jít spíše o menší vylepšení nově ohlášeného Atomu Skymont.

V příštím roce tedy můžeme v desktopu čekat Arrow Lake-refresh se snad navýšeným počtem jader (8+16 → 8+32), kterým se Intel může dostat výkonnostně nad AMD, především ve vícejádrovém výkonu, kde může být díky dvojnásobku malých jader posun skutečně značný. Někdy na přelomu roku 2025 / 2026 pak lze očekávat vydání mobilního Panther Lake. Někdy po něm může dojít na Zen 6, který navýšením počtu jader nejspíš vícejádrový náskok dorovná. S touto generací totiž stoupne počet jader v desktopu AMD nad 16. Zda ve druhém pololetí 2026 bude mít Intel připravenou novou architekturu pro desktop, nebo dojde na opožděný Panther Lake v konfiguraci 8+32, zatím není jasné.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intelu se podařilo zapnout Panther Lake, 1,8nm nástupce Lunar/Arrow Lake

Pondělí, 10 Červen 2024 - 21:46 | Kutil | S těmi výrobními prosesy to nebylo usnutí, ale...
Pondělí, 10 Červen 2024 - 21:02 | peliculiar | Asi máš pravdu, ale to jsme opět na začátku, kdy...
Pondělí, 10 Červen 2024 - 19:48 | Kutil | Jo, ale jek ten tým před 5. lety to měl vědět?...
Pondělí, 10 Červen 2024 - 19:45 | peliculiar | Výrobu už vyřešenou mají (out-sourcují) a dávají...
Pondělí, 10 Červen 2024 - 19:40 | Kutil | Jestli to nebude tím, že samotný vývoj něčeho...
Pondělí, 10 Červen 2024 - 19:30 | peliculiar | O vývoji a architekturách procesorů vím kulový,...
Sobota, 8 Červen 2024 - 11:52 | no-X | To bylo už před lety, kdy Intel váhal, jestli...
Sobota, 8 Červen 2024 - 10:35 | kfeksa | Cougar Lake, hmm
Sobota, 8 Červen 2024 - 06:04 | waleed | 7950X3D a 7900X3D jsou určeny pro úzkou skupinu...
Pátek, 7 Červen 2024 - 23:13 | Kutil | A vliv toho, který chiplet má kolik cache u...

Zobrazit diskusi