Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Proces Intel 18A a „rentable units“ odloženy, Panther Lake pouze mobilní

Zdroj: Intel

Nepříliš dlouho poté, co jsme se dozvěděli první informace o nové architektuře Panther Lake a jejím spojování jader (rentable units), přicházejí méně pozitivní zvěsti…

Vezměme to chronologicky. Právě očekáváme vydání desktopových procesorů Raptor Lake-refresh (Core 14000) a mobilních procesorů Meteor Lake (Core Ultra). Obojí je v podstatě dané a obojí dorazí letos. Ke konci příštího roku by současný Raptor Lake-refresh měla nahradit nová generace Arrow Lake, která přinese jádra s vyšším IPC a proces Intel 20A možná doplněný procesem TSMC N3B. Až potud se nic nemění.

Lunar Lake (Intel 18A→TSMC N3B, 2024→2025)

Jako další měl následovat Lunar Lake, varianta Arrow Lake optimalizovaná pro nižší spotřebu (notebooky), která měla jako první přinést proces Intel 18A a podle oficiálních informací Intelu vyjít ještě v roce 2024. Možnost vydání před koncem příštího roku se již delší dobu jeví jako nepravděpodobná. Z YouTube kanálu MLID nyní přišla informace, že navíc Intel aktuálně počítá s procesem TSMC N3B, takže to vypadá, že Intel 18A je z nějakého důvodu pasé. Konfigurace aktuálně testovaného procesoru je skutečně 4+4(+2) jádra, nikoli dvacetijádrová a podle MLID to vypadá, že se ani s žádnou vyšší verzí nepočítá. Cílit má na 7-15W segment

(MLID)

Panther Lake (×rentable units, ×desktop)

Nová generace Panther Lake, která měla být vybavena jádry Cougar Cove postavenými na zelené louce, podle všeho nedopadne, jak se plánovalo. Klíčový prvek v podobě možnosti spojení dvou jader pro až 40% navýšení IPC jednovláknové úlohy, patrně nefunguje a na Panther Lake se neobjeví. Snad v důsledku toho byla zrušena desktopová verze a aktuálně už se s Panther Lake počítá jen v noteboocích. Tato řada nedorazí dříve než koncem roku 2025 a nejspíš vznikne na bázi odloženého procesu Intel 18A. O desktop se proto bude muset postarat:

Arrow Lake-refresh

V příštím roce má přijít Arrow Lake v konfiguraci 8+16 (velkých + malých) jader, přičemž o konfiguraci 8+32 se již delší dobu proslýchá, že je zpožděná a nejspíš dorazí později jako doplněk této řady. Vzhledem k tomu, že podle MLID musí Intel v desktopu nahradit odpadnuvší Panther Lake něčím jiným, vznikne na bázi konfigurace 8+32 Arrow Lake-refresh. Chystá se na druhé pololetí roku 2025 (asi na podzim, jak je už několik generací obvyklé) a bude konkurentem AMD Zen 6.


Až posud (rok 2025) to tedy vypadá, že se v důsledku odkladů a nedosažení cílů žádný velkolepý návrat Intelu nekoná a cílem společnosti bude spíš udržet status quo.

Diamond Rapids (lepší jádra?)

Trochu nesrozumitelnou informací je, že Xeony Diamond Rapids, které původně počítaly s jádry Lion Cove (velká jádra z Arrow Lake a Lunar Lake), nakonec dostanou o generaci novější Cougar Cove, ve variantě s již zprovozněnými rentable units. Jen těžko si však lze vysvětlit, jakou výhodu v tom Intel může spatřovat. Zatímco servery profitují spíše ze SMT/HT, tedy možnosti zpracovávat více jader, skládání dvou jader na zpracování jednoho vlákna s vyšším IPC naopak počet vláken (na kterých je procesor schopný paralelně pracovat) snižuje. Výhodou by snad mohlo být jedině to, pokud by jedno jádro Cougar Cove stálo méně tranzistorů než jedno jádro Lion Cove, díky čemuž by se jich do procesoru vešlo více.

Nova Lake (TSMC N2P / Intel 16A nebo 14A)

Protože všechny předchozí produkty budou více-méně reagovat na Zen 5 a Zen 6 (některé po vydání konkurenta, některé teoreticky mohou dorazit krátce před ním, ale bez ambice jej nějak překonat), je první generací, která má potenciál nějak výrazněji překonat konkurenci a vrátit Intel do pozice výkonnostního leadera, procesorová generace Nova Lake. Chystá se na druhé pololetí 2026 a vypadá na vcelku masivní konfiguraci 16+32(+4), tedy 16 velkých jader (poprvé ve standardním desktopu Intelu!) s podporou rentable units, 32 malých jader architektury Arctic Wolf a 4 malá jádra v systémové dlaždici pro úsporu energie.

Funkční rentable units mají zajistit 20-40 % jednojádrového výkonu nad Arrow Lake (v takovém případě by se 16 velkých jader chovalo jako 8 s vyšším IPC). Alespoň na papíře existují zajímavé varianty Core i7/i9 se 144/180MB Last Level Cache. Nemá však jít o Adamantine Cache, ale něco jiného. Osobně bych si dovolil spekulovat, že půjde o reakci na AMD V-cache, která by mohla být postavena na Samsung Cache DRAM.

Nova Lake se zvýšeným počtem velkých jader, vysokým počtem malých jader, pokročilými proces, funkčními rentable units a variantou s velkou cache vypadá jako velmi ambiciózní projekt. Druhé pololetí 2026 je však poměrně vzdálená budoucnost a alespoň podle současného výhledu půjde o období (až) rok po vydání Zen 6, tedy zhruba půl roku před Zen 7 (pololetí 2027?), u kterého lze rovněž počítat s přinejmenším 2nm procesem TSMC (ten využijí již pozdější varianty Zen 6) a minimálně ~15% nárůst IPC (nad Zen 6, který přinese ~15 % nad Zen 5, od něhož se očekává 20-25 % nad Zen 4). Nova Lake tedy nebude ve snadné situaci, neboť i půlroční zpoždění může návrat Intelu na výkonnostní trůn změnit na opětovné dotahování konkurence.

Diskuse ke článku Proces Intel 18A a „rentable units“ odloženy, Panther Lake pouze mobilní

Středa, 11 Říjen 2023 - 09:32 | Honza1616 | Už zase odklad a/nebo rušení? To je fakt ale...
Středa, 11 Říjen 2023 - 01:25 | Wladows | Původní záměr tohoto nového značení bylo přejít z...
Úterý, 10 Říjen 2023 - 16:37 | peliculiar | "to jen intel pripravuje lidi na vyhozeni...
Úterý, 10 Říjen 2023 - 16:30 | peliculiar | ... tak mohl jsi čekat, že se jim něco nepovede,...
Úterý, 10 Říjen 2023 - 07:42 | HoCh | Ono možná záleží na tom, jestli nápady na pozadí...
Úterý, 10 Říjen 2023 - 04:31 | melkor | Jádro je fuj. Jedině Slunečník, Větrník a (ná)...
Pondělí, 9 Říjen 2023 - 23:57 | Pentium | Ty vole ja jsem blbej ja neco malo fakt cekal :D
Pondělí, 9 Říjen 2023 - 22:15 | Ladis | Stejně jako u HT. Když se úloha dostane do...
Pondělí, 9 Říjen 2023 - 22:13 | Ji Si | Proč navíc? Buď budeš mít scheduler společný pro...
Pondělí, 9 Říjen 2023 - 21:33 | ventYl | No tie mobily tu budu asi dlhsie nez 5 rokov. Uz...

Zobrazit diskusi