Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jádra Zen 4c v APU Phoenix 2 poběží asi o 1/3 pomaleji než Zen 4

Zen 4 jádro proti Zen 3 dost nabobtnalo, takže je AMD jasné, že něco jako Zen 4c musí přijít a dále se rozvíjet a rozšiřovat i do dražších CPU, protože vysoké frekvence nejsou nutně potřeba u všech jader multijádrového procesoru. Zen 5 má být zase mohutnější, takže tam už bych se nedivil ani 2P/16E.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nepravděpodobné. V <15W segmentu bude Zen4 apu 2P+4E dost dobrý počin. S další generací Zen 5 to můžou zopakovat, příp. přidat dvě E jádra navíc (2P+6E). Jestli se malý Phoenix osvědčí, tak tento koncept časem uvidíme i v 15-28W segmentu (např. 4P+8E). Jediné mínus je v té malé iGPU s 256 SP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hadam, ze hlavni vyhoda bude v uspore plochy diky zmenseni vyrovnavaci pameti (cache), protoze ta se zlepsovanim vyrobniho procesu udajne zmensuje mnohem mene nez vypocetni logika. Ale mam pocit, ze v clanku je preklep, protoze L3 byva spolecna pro vsechna jadra a tak se bude spis zmensovat velikost L2.
Je otazka, jak je obvodove resena ta spekulovana podpira vyssich frekvenci jadra. A jak velkou uspiru plochy a prikonu muze prinest. Cekal bych hlavne vykonejsi budice vnitrnich sbernic s nizsim odporem kanalu, nebo mozna i paralelni propojeni vice vystupnich tranzistotu v budicich. Ale kdo vi.

Jeste by mne docela zajimalo kdy a kdo prvni pouzije moznost kombinovat v jednom cipu tranzistory optimalizovane pro ruzne ucely, coz pry tsmc vyviji. V navrhove knihovne prvky by pry mely byt tranzistory a bloky ruzneho provedeni. Treba pro cache optimalizovane na minimalizaci plochy a pro vypocetni logiku optimalizovane pro vysoke kmitocty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Ale mam pocit, ze v clanku je preklep, protoze L3 byva spolecna pro vsechna jadra .."

U Zen, Zen+, Zen2 byl čip/čiplet rozdělen na 2 CCX. S oddělenou L3 pro každý z nich. Tady ten kousek má také mít 2 CCX. 2x Zen4 v jednom a 4x Zen4c ve druhém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od zen3 (5000g) je unifikovane ccx s 1x8 jadry a spolecnou L3. To vedlo ke zrychleni prenosu mezi jadry a zvyseni IPC. Divil bych se, kdyby se v dalsi generaci vratili k rozdeleni L3 a ccx na 2 samostatne casti.

O zmenseni L3 se mluvilo u zen4c pro serverove epyc procesory, ktere maji mit na stejne plose vice slabsich jader. A zaroven, byt mene, se mluvilo o zmenseni L2 viz https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zen_(microarchitecture)

Jak to bude u APU zen4+zen4c pro PC, to je otazka. Cekal bych 4x standardni zen4 jadro a 4x zen4c s mensi L2 na spolecne kruhove sbernici (ring bus) v jednom ccx a pro vsechna jadra spolecnou L3, ktera muze byt mozna taky mensi.

Pravdepodobnejsi je ale spis zmenseni L2, protoze ta mezi zen3+ (6000g) a zen4 (APU 7040) vzrostla 2x (512k -> 1M) zatimco L3 zustala stejna (16M). Stejnou velikost L3 (16M) mela uz zen3 (5000g) i zen2 (4000g), i kdyz ta ji mela rozdelenou na 2x8M kvuli rozdeleni jader na 2 ccx po 4 jadrech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč tomu říkat E jádra. Ony mají dokonce vyšší spotřebu na takt než P jádra, a mají stejný výkon na takt.
Ta jádra jsou malá, efektivní na využitou plochu. Se spotřebou to nesouvisí.

Čím dříve začneme používat dobrou terminologii, tím dříve se zbavíme zmatků.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Čím dříve začneme používat dobrou terminologii, tím dříve se zbavíme zmatků."
.. to je ale v primem rozporu s tim, co chce/potrebuje marketing. Cim mene jasne, tim lepsi pro zmateni neznaleho uzivatele ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U velkých jader je x86-64 ve fázi "o 60 % více tranzistorů = o 15 % lepší IPC", tudíž pro zvyšování efektivity při multijádrovém výkonu jsou malá jádra jedinou cestou. Intelu efektivitu zlepšují. ARMu taky a AMD se časem musí přidat taky, protože pro kravinky na pozadí jsou velká jádra neefektivní jak ve spotřebě, tak v ploše. Velké jádro vybičované na 5 GHz kvůli nějaké kravince, kterou by dostatečně svižně zvládl i Atom, je neefektivní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Žádné velké jádro neběží kvůli úloze na pozadí na 5 GHz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Trvale ne, myslel jsem chvilkově.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ani to není úplně pravda, těch strategií je několik.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dost záleží na tom, který power management profil ve Windos zvolíte.

Názorně to bylo vidě na testech Saphire rapids
- úsporný režim -> nízký výkon, delší doby odezvy
- režím zátěže -> vyšší výkonm, lepší odezva, strašná spotřeba i v Idle

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte jak to vypadá s APU s velkou iGPU do AM5? Je to vůbec ještě v plánu? Když dám vyhledat Phoenix tak mě to odkazuje na mobilní čipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kódové označenie Phoenix sú mobilné čipy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsechna APU jsou konstrukcene mobilni (monolit konstrukcne optimalizovany na spotrebu). Ty pro notebooky a pro PC se lisi jen zpusobem pouzdreni.
Nove APU se pro AM5 patici zacnou delat az kdyz se nasyti zahem vyrobcu notebooku neje ve verzich H ale i U. A prvni Rembrandt verze U se zacali objevovat az nedavno. Tak si na jejich PC verze asi jeste pockame :-(.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak 5-6 měsíců po dostupnosti Phoenix do ntb se možná dostane i na verzi pro AM5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První APU pro AM5 bude Rembrandt. Původně se očekávalo do konce zimy, ale spíše bych to viděl v návaznosti na A620.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Libor: Desktop Phoenix s velkou iGPU jen tak nebude. Možná je to tím průserem s RDNA3, které nepřináší moc výkonu navíc oproti RDNA2 (10-15 %). Jak píše no-X, letos jen Rembrandt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zase o to větší prostor bude u této architektury pro finewine ....... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ,že AMD trochu "Intelovatie" špeciálne na trhu s pracovnými stanicami, tým že zrušil non-PRO Thtreadripper.
Ale ,chvála Bohu, nemá 85 modelov Threadripperov pre WS, ako má Intel Xeonov pre WS. Ale zo 8-imi Threadripperov mať 95% trhu a Intel s 90 modelim Xeonov pre WS mať 5% trhu(aj keď len u jedného významného dodávateľa WS)

Podíl v serverech roste AMD pomalu, v pracovních stanicích ale překonala Intel
28. 7. 2021

Trochu podobná je situace v serverech.
Zatímco v některých ukazatelích překonala AMD 10% zastoupení již loni, v jiných (celkové zastoupení v serverech bez ohledu na typ) dosáhla za první kvartál letošního roku 8,9 % a podle analýzy Seeking Alpha je aktuálně na 12 %

Podle vlastní statistiky společnosti Puget Systems se ale AMD silně daří v pracovních stanicích.
60 % prodaných pracovních stanic bylo vybaveno procesorem AMD, 40 % procesorem Intel.
https://diit.cz/clanek/podil-v-serverech-roste-amd-pomalu-v-pracovnich-s...

Intel Prevails In Client CPU Sales, But Threadripper Pro Outsold Xeon Nearly 20:1 : Report
published about 4 hours ago

CPUs, GPUs and storage sales data for 2022

AMD had a great 2021 year, finishing with over 70% market share in client processor sales

Intel finished 2022 with a market share that surpassed 70%.

Intel clearly wasn't a match for AMD in the workstation segment.
By the end of 2022, Threadripper Pro processors owned 95% of the market share, whereas the remaining 5% went to Xeon chips

With the Ryzen Threadripper Pro 5000 WX-series processors, AMD stopped offering the regular variants to the retail market, marking the end of HEDT processors. Like other system integrators,
Puget Systems had no choice but to transition to the more expensive Pro versions.

The Threadripper Pro 5000 WX series hit the market in Q3 2022, the time frame when the chips started to catapult to the top of the Puget Systems charts.
https://www.tomshardware.com/news/intel-prevails-in-client-cpu-sales-but...

Alongside the rise of Threadripper PRO, we also saw a bit of a decrease in Intel Xeon sales in 2022. Intel Xeon hasn’t been a big seller for us since AMD launched their Threadripper line, and due to the terrific performance and stability of the latest Threadripper PRO processors, by the end of 2022, Xeon only made up about 5% of our workstation CPU sales. Conversely, that means AMD ended up with a massive 95% market share in this segment.
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/puget-systems-hardware-trends...

Threadripper AMD neplánovala, inženýři ho připravili ve volném čase
11. 9. 2017
Zatímco vedení společnosti plánovalo pouze (až) osmijádrový Ryzen (jeden křemíkový modul Zeppelin) a (až) třicetidvoujádrový serverový Epyc (čtyři křemíkové moduly Zeppelin), několik inženýrů si pohrávalo s jinou představou. Tou byl ultimátní procesor pro desktop, který by navíc vyplňoval logickou výkonnostní mezeru mezi procesory z jednoho a čtyřech modulů.

Tento nápad ale nikdo nepředložil vedení firmy, ale místo toho si skupinka inženýrů, která se postupně rozrostla o pracovníky různých oddělení, připravila návrh platformy a provedla příslušné testy. Teprve po roce, když bylo vše vyzkoušeno a ověřeno, přišli s hotovou věcí za starším vice prezidentem společnosti pro výpočty a grafiku, Jimem Andersonem. Ten byl výsledkem nadšený, protože sám původně pracoval jako inženýr vývoje procesorů a celý projekt posvětil.
https://diit.cz/clanek/threadripper-amd-neplanovala

AMD ohlásila Threadripper PRO: Méně je někdy více
15. 7. 2020
AMD oficiálně představila Threadripper PRO, procesory pro pracovní stanice. Přinejmenším prozatím jako OEM produkt. K více než 85 modelům Xeonů pro pracovní stanice dodává: Méně je někdy více
https://diit.cz/clanek/amd-ohlasila-threadripper-pro-mene-je-nekdy-vice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš mi něco uniká ... "Díky tomu se jich na stejnou plochu vejde podstatně více než jader Zen 4 a AMD si tak mohla dovolit namísto 4 jader Zen 4 osadit APU celkem šesti jádry." <= Vždyť dnešní mobilní Zen 4 má 6-8 plnotučných jader. Může mi někdo vysvětlit co je tím v článku tedy myšleno?

PS: Je mi jasné, že tento produkt cílí na nižší TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uniká ti cena/velikost té plochy. Snad AMD dovolíš vyrábět i ménějádrové procesory než big 8C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ovšemže dovolím. Problém vnímám v této části citace: "AMD si tak mohla dovolit namísto 4 jader Zen 4 osadit APU celkem šesti jádry." ... Víme že umí mobilní Zen 4 s 8 plnotučnými jádry. Víme že 4 plnotučná jádra Zen 4 udělají méně výkonu než 2 plnotučná jádra Zen 4 + 4 "menší" jádra Zen 4c ... ?
To nevíme a vzhledem k tomu, že tu je mobilní Zen 4 s 8 jádry, tak od tohoto nového produktu žádná velká očekávání nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. od tohoto nového produktu žádná velká očekávání nemám .."
Tak to já pro změnu ano.

Rád bych opět měl zařízení s dostatečným výkonem (na konzumaci obsahu stačí v podstatě cokoliv 64 bit a 2+ vlákny) s plně pasivním provozem (čti: žádný ventilátor).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.