Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak je to s dostupností systému Windows XP

Windows XP logo
V české sekci tiskových zpráv na webu Microsoftu se dnes objevilo oznámení o blížícím se konci dostupnosti systému Windows XP. Hovoří se v něm o tom, že distribuci krabicových verzí Microsoft ukončil už v roce 2008 a OEM verze byly doposud dostupné u autorizovaných OEM distributorů, kteří měli vytvořené skladové zásoby, ty se však tenčí a někteří distributoři již zásoby vyprodali. Dále se ve zprávě hovoří o možnostech, jak přijít k Windows XP. A protože nám něco nebylo úplně jasné, zeptali jsme se přímo u Microsoftu na několik podrobností.

Ocitujeme vám klíčovou pasáž z tiskové zprávy:

Uživatelé budou mít i nadále možnost zakoupit a používat systém Windows XP, a to jedním z těchto způsobů:

  1. Zakoupením legalizační sady Get Genuine Kit systému Windows XP Professional. Tento způsob je vhodný především pro jednotlivce nebo menší společnosti.
  2. Pořízením OEM licence systému Windows Vista Business nebo Ultimate, která uživatele opravňuje k downgradu na Windows XP Professional.
  3. Pořízením OEM licence systému Windows 7 Professional nebo Ultimate, která uživatele opravňuje k downgradu na Windows XP Professional. V případě systému Windows 7 je downgrade na systém Windows XP Professional časově omezen, a to buď na dobu 18 měsíců od obecné dostupnosti produktu, tedy do 22. dubna 2011, nebo do vydání aktualizace Service Pack 1 pro systém Windows 7, podle toho, která varianta nastane dříve.
  4. Prostřednictvím downgradu na systém Windows XP Professional v rámci multilicenčních smluv systému Windows, které opravňují zákazníka používat starší verzi systému Windows. Tento způsob je vhodný pro malé i velké společnosti.
  5. Downgradem na systém Windows XP Professional v rámci legalizační smlouvy Get Genuine Windows Agreement. Tato varianta je vhodná jak pro malé, tak i velké společnosti.
  6. Zákazníci se mohou i nadále setkávat se systémem Windows XP Home předinstalovaným na mini-noteboocích.
  7. Na počítačích s OEM licencí systému Windows Vista nebo Windows 7, kde výrobce počítače dodává konkrétní model s již downgradovaným systémem, konkrétně s Windows XP Professional.

K tomu by se jistě slušelo něco dodat. K bodu 1 tedy pro ty, kteří nevědí, co to je sada „Get Genuine Kit“, připomínáme, že jde o něco mezi OEM verzí a plnou (krabicovou) verzí systému a dá se najít v některých e-shopech (můžete najít i zkratku GGK). Tato sada bude narozdíl od OEM verzí v prodeji i nadále, Microsoft dá zavčasu vědět, než je přestane dodávat také. Z OEM verze si GGK bere tu vlastnost, že je licenčně vázána na první počítač, kam je nainstalována, licence je dále nepřenosná. Z krabicové verze si bere dva významné body. Nejprve je to možnost koupit samostatně, nikoli s novým počítačem. A pak je možná pro někoho zajímavá podpora od Microsoftu, nikoli od prodejce nebo výrobce počítače, jako je tomu u OEM verzí. Nahlédli jsme letmo do jednoho nejmenovaného e-shopu, který má ještě jak OEM verzi Windows XP Professional, tak „GGK“ verzi a vychází to tak, že GGK verze je zhruba o necelých 20 % dražší (stojí lehce pod 3 800 Kč).

K bodu 2 a 3: Platí stejná pravidla pro downgrade, jako doposud. U Windows 7 je to trošku složitější, protože licence umožňuje downgrade na Windows XP pouze po dobu 18 měsíců ode dne vypuštění Windows 7, nebo do příchodu prvního Service Packu pro Windows 7. Ten totiž bude mít upravené licenční podmínky, stejně tak se budou prodávat nová média (Windows 7 vč. SP1) a nové licence a jednou z těch změn je ztráta možnosti downgrade na Windows XP. U Windows Vista se tato možnost již měnit nebude. Je přitom docela pravděpodobné, že SP1 pro Windows 7 přijde ještě před 22. dubnem příštího roku.

Windows XP a vy - jak to je?

XP stále používám a ještě více než rok používat budu
54% (460 hlasů)
XP stále používám, ale do roka nahradím
6% (49 hlasů)
XP právě opouštím
2% (14 hlasů)
S příchodem Windows 7 jsem definitivně opustil(a) XP
17% (148 hlasů)
XP jsem opustil(a) už s příchodem Windows Vista
11% (93 hlasy)
Windows používám, ale jiné než XP / Vista / 7
2% (13 hlasů)
Windows nepoužívám vůbec
8% (71 hlas)
Celkem hlasů: 848

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak je to s dostupností systému Windows XP

Sobota, 16 Leden 2010 - 23:47 | giff | Prvni nejdulezitejsi krok je zacit pouzivat...
Sobota, 16 Leden 2010 - 15:27 | čurila plenkovič | Nic. Vyrobíš si obraz disku, na kterém budeš mít...
Sobota, 16 Leden 2010 - 15:24 | čurila plenkovič | To nic neznamená. Mohdy je čiperný a chytrý...
Čtvrtek, 14 Leden 2010 - 03:08 | jkjk | Na ebay neni problem sehnat.
Úterý, 12 Leden 2010 - 20:50 | WIFT | Někdy mi připadá, že zůstanu u WinXP tak dlouho,...
Úterý, 12 Leden 2010 - 17:55 | Michal Kostal | V najhorsom pripade prejdem na Linux. Bude to...
Úterý, 12 Leden 2010 - 16:48 | WIFT | Příčí se mi myšlenka kupovat něco novějšího jen...
Úterý, 12 Leden 2010 - 16:17 | Tomáš asdf | >> ještě - pokud se nepletu, tak to bude...
Úterý, 12 Leden 2010 - 16:16 | Tomáš asdf | >> u aktivace - jsem sám zvědav, jak se MS...
Úterý, 12 Leden 2010 - 16:13 | Tomáš asdf | No upřímně řečeno - za 5 let po XP neštěkneš a...

Zobrazit diskusi