Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak ovlivní koronavirus olympijské hry v Pekingu?

PR článek
Nadcházející olympiádu v Pekingu straší všudypřítomný koronavirus. Čína sice zavedla tvrdá opatření – z nichž některé jsou velice kuriózní – přesto kolem tohoto sportovního svátku panuje velká nejistota. Jak mohou vůbec nové restrikce blížící se olympijské hry v Pekingu ovlivnit?

Omikron si žádá přísnější zásah

Výraznou ránu dostaly zimní olympijské hry v Pekingu už před jejich začátkem, který je na programu 4. února. Očekávaného hokejového turnaje se nezúčastní hráči zámořské NHL. Ambicí organizátorů ale zůstává, aby se nijak nemuselo zasahovat do samotného programu ZOH v Pekingu. A dělají pro to, co se dá. To vše za řádění omikronu, tedy výrazně nakažlivější mutace, než byla delta, která provázela letní olympiádu v Tokiu.

S nakažlivější formou viru přicházejí i přísnější opatření. Zprávy z Číny říkají, že okolo 20 milionů lidí je nyní v nějaké formě lockdownu. Sami sportovci se pak po příletu uchýlí do vlastní bubliny. Neměli by vůbec přijít do kontaktu s veřejností. A i uvnitř této bubliny bude panovat maximální opatrnost. Například jídlo v olympijské vesnici budou připravovat, balit a nosit roboti. Pak jsou tu další někdy až kuriózní opatření.

Pokyny jsou nekompromisní: olympionikům v případě nehody nepomáhejte

Čína uvádí zhruba 85% proočkovanost s tím, že od října loňského roku začala být v některých provinciích dostupná i třetí dávka očkování proti Covidu. Zvládnutí nové vlny koronaviru zde ale stejně jako v mnoha dalších zemích zůstává obrovskou výzvou. Zdá se tedy, že v Pekingu při tvorbě restrikcí mysleli snad na všechno. Tak třeba veškeré odpadky z olympijské bubliny budou zpracovány odděleně od zbytku města.

Že budou sportovci nebo třeba novináři cestovat mezi hotely a stadiony jen ve vyhrazených vozidlech asi nikoho nepřekvapí. Ale opatření, které říká, že pokud se zapletete do dopravní nehody takového vozidla, tak máte místo pomoci počkat na příjezd speciálního týmu, už po celém světě vyvolalo minimálně údiv.

Na tribuny se dostanou jen vyvolení

Při přísnosti zmíněných restrikcí je celkem logické, že se omezení dotknou i diváků. Jako první bylo oznámeno, že se do hlediště nedostanou žádní zahraniční fanoušci. Asi si řeknete, že Peking je zrovna pro Čechy nebo Slováky poněkud vzdálený, takže drtivá většina lidí by zápasy českého hokejového týmu nebo závody a výsledky slovenské lyžařky Vlhové tak jako tak hltala u televize. Že se na tribunách měli objevit jen čínští fanoušci, tedy pro nás nic moc nemění.

I domácí příznivci ale z velké části ostrouhají. Vstupenky totiž nakonec vůbec nepůjdou do volného prodeje. Organizátoři a patřičné orgány tak sami rozhodnou, koho do hledišť pozvou. V Číně se zkrátka boj naplno rozhořel ještě předtím, než samotné Hry začaly. Soupeřem je přitom dotěrný virus. Ambicí pro tuto chvíli není ho porazit, ale alespoň udržet před olympijskými branami.