Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jakou zvolit grafickou kartu na střih videa, streamování a tvorbu grafiky?

PR článek
Grafické karty jsou prakticky synonymem pro hraní počítačových her, ale jejich využití se prolíná i do profesionální roviny. Pojďme si představit, v jakých oborech byste se neměli spoléhat jen na procesor, a naopak měli dbát zvýšené pozornosti při výběru grafické karty.

V posledních pár letech se práce s grafikou a videem posunula mílovými kroky kupředu. Původně standardizované FullHD rozlišení je dnes již považováno přežitek a od všech tvůrců se očekává přinejmenším 4k rozlišení, ideálně při 60 snímcích za sekundu. Do světa grafiky pak vstoupily nové technologie, které zkrátka starší grafické karty nepodporují. 

Mezi oběma tábory výrobců grafických karet je přitom sváděn odvěký souboj. Co se ovšem týče výběru správné grafické karty, pak řada lidí dělá stále jednu a tu samou chybu a procesory od AMD slepě kombinuje s grafickou kartou od AMD, jen proto, že se to rýmuje. Při práci s programy na střihání videa, ke streamování a ke tvorbě grafiky však nadále dominuje NVIDIA, která poskytuje daleko lepší kompatibilitu s nejrozšířenějším softwarem každé kategorie a díky moderním technologiím v čele s ray tracingem je daleko lepší vizitkou pro vaše podnikání. 

Přestože si procesory obvykle poradí s grafickými programy, bez pořádné grafické karty se zbytečně ochuzujete nejen o šikovné nástroje, technologie, ale také o čas, který byste mohli strávit produktivněji. Pokud jste nestihli zareagovat vloni na nejnovější řadu grafických karet NVIDIA GeForce RTX, letošní léto je díky výraznému snížení cen ideální příležitostí naskočit na tento vlak a konečně jít s dobou. 

Pojďme si představit, proč jsou grafické karty NVIDIA GeForce GTX (a především RTX) skvělou volbou pro práci s grafickými nástroji a při práci s videoobsahem, ať už v kombinaci s procesorem od Intelu nebo AMD.

Při práci s 3D animacemi

Grafické karty jsou nejdůležitějším nástrojem každého grafika, který při své práci potřebuje vizualizovat své projekty. Své uplatnění naleznou přirozeně ve vývoji videoher, ale také třeba ve světě reklamy, filmu, v architektuře při vizualizaci stavebního projektu a na realitním trhu při virtuální prohlídce nemovitosti. Právě výkon grafické karty dramaticky ovlivňuje rychlost zpracování renderu. 

Grafické karty NVIDIA za využití CUDA jader akcelerují rychlost vykreslování až dvanáctinásobně, díky čemuž ušetříte u většího projektu až desítky hodin. Nejnovější grafické karty řady RTX pak dokážou v reálném čase pracovat s moderní technologií ray tracingu (globálního osvětlení), a docílit tak fotorealistické vizualizace, aplikovat metodu hlubokého učení za využití Tensor jader. Správný výběr grafické karty je pak tou nejdůležitější investicí, jejiž pořizovací cena se brzy vrátí už jen díky výraznému ušetření času. 

Na videu výše můžete pozorovat porovnání při vykreslování 3D projektů pouze za pomoci procesoru versus za akcelerace s grafickou kartou NVIDIA. Mezi podporované aplikace přirozeně patří nejrozšířenější grafické nástroje jako Autodesk Arnold, Autodesk Maya, Autodesk 3ds Max, Adobe Dimension, Blender Cycles, Maxon Cinema 4D, Unity, Unreal Engine, Substance Designer a nespočet dalších. Některé z nich (kupříkladu Blender Cycles, Unity, Unreal Engine a další) plně utilizují aplikační rámec NVIDIA OptiX pro optimalizaci ray tracing technologie a akceleraci jejího vykreslování. 

Při práci se stříháním videa

Při jakékoliv práci s editací videa jste také víceméně odkázáni na výkon grafické karty. Nemluvíme však jen o rychlosti výsledného exportu, který byste zvládli na kdejaké bramboře, ale celkově o plynulé práci s editovaným videem v reálném čase. Jen s nadupanou grafickou kartou můžete vůbec uvažovat o práci s 4k videem, natož pak 8k videem či s RAW formáty. Naopak, zpracovávat video o kvalitě současného standardu na starém železe (ba dokonce jen na procesoru) je utrpení, kterému byste se měli (a jistě chtěli) vyhnout. 

Architektura Turing, které využívají nejnovější grafické karty NVIDIA řady RTX (a GTX 1660, GTX 1660 Ti a SUPER), nabízí vylepšený dedikovaný hardwarový enkodér NVENC, který dramaticky akceleruje práci s editací i samotným exportem, a to až 50x. Grafické karty NVIDIA nabízejí také přidanou hodnotu v podobně umělé inteligence, která zvládne při práci s videem detekovat například rysy obličeje, které tak můžete upravit plošně na celý projekt nebo jeho část; a vyhnout se tak úpravám po jednotlivých snímcích.

Umělá inteligence AI Auto Reframe také pomůže při exportu do různých formátů určených pro více platforem; sama detekuje důležitý úhel záběru, abyste tentýž projekt mohli mimo běžné formáty jednoduše vyexportovat například ve vertikálním poměru stran pro sociální sítě a nemuseli jej cropovat manuálně. Mezi podporované aplikace patří Adobe After Effects, REDCINE-X PRO, Adobe Premiere Pro, Sony Vegas Pro, Black Magic Design, Blackmagic Resolve a další.

Při streamování herních seancí

Od editace videí ke streamování obsahu jako byste kamenem dohodili. Je tedy logické, že dedikovaný hardwarový enkodér NVENC nalezne své uplatnění i v reálném čase a umožní vám vysílat své herní seance bez kompromisů a v nejvyšší možné kvalitě s co nejmenším dopadem na plynulost samotné hry.

Grafické karty NVIDIA řady RTX dokážou zachovat maximální množství detailů, o které byste při využití využití procesoru jinak přišly. Streamování obsahu je totiž sofistikovanější proces a sahá hlouběji než jen k papírovým údajům o rozlišení a počtu snímků. Každý snímek musí grafická karta nejprve schroustat a převést do formátu, kterému streamovací aplikace rozumí. 

Laicky řečeno rozhoduje výpočetní výkon (ať už s dedikovanou grafickou kartou nebo bez) o tom, kolik informací se stihne v reálném čase vměstnat do přenosu mezi zdrojem a vysílacím programem. Procesor obvykle musí zvolit více zkratek a vypustit mnoho detailů, kdežto grafické karty NVIDIA s enkodérem NVENC zvládnou ve stejném čase zpracovat a předat daleko více informací, viz ukázka výše. Mezi podporované aplikace patří Open Broadcast Software, Discord, Streamlabs, XSplit Broadcaster, Twitch Studio a další.


Zmiňované parametry, výhody a technologie jsou součástí pouze nejnovějších generací NVIDIA GeForce, konkrétně pak řady GeForce GTX 1660 (s o něco silnějším modelem GTX 1660 SUPER a ještě silnější verzí GTX 1660 Ti) a zejména pak řady GeForce RTX se všemi verzemi.