Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jedenáct chladičů vs AMD Ryzen 7 1700X

Aneb od produktu neznámého čínského prodejce po Noctua NH-D15 SE-AM4. Které z nich prošly testy vítězně?

Kapitoly článků

2.  Představení jednotlivých chladičů

Představení jednotlivých chladičů

Aerocool The Dominator

Představte si rok 2006, Core2Duo je žhavá novinka a ještě žhavější Pentium 4 je ještě relevantní. Přesně z této doby pochází tento chladič, zakoupený v roce 2017 a s trochou šikovnosti osaditelný na socket AM4. Nicméně nejedná se o AM4 kompatibilní chladič, jelikož počítá se sockety 754/939 nebo LGA775.

Naštěstí má poměrně slušně velkou základnu, a tak pokryje i takto zkřivený celý Ryzen 7 1700X a díky velkému 140x140x25mm ventilátoru může ofukovat téměř celou desku. Mezi výhody patří relativně slušná výška, pod chladič se tedy vejdou i poměrně vysoké paměti a chladič s nimi nijak nekoliduje. Konstrukce je v dnešní době spíše nevídaná, tři tlusté heatpipes drží velký pasiv, který shora ofukuje velký ventilátor, procesoru se dotýká měděná základna, nejedná se tedy o přímý kontakt procesoru a heatpipe.

AMD CU 125W BOX

Tento chladič patří nejspíše mezi nejhorší boxované chladiče, které kdy AMD vyrobilo. Chladič má měděnou základnu s heatpipes a malý ventilátor, který se nestydí otáčet okolo 5000 RPM. Již nyní prozradím, že se jedná o nejhlučnější chladič v tomto testu. Tento konkrétní kus se přikládal k různým AMD Phenomům II X4 se 125W TDP.

AMD Wraith Spire with RGB LED

O tomto chladiči již bylo psáno mnoho, AMD se společně s Ryzenem povedlo vytvořit velmi dobrý a kvalitní produkt, oproti předchozímu boxovanému chladiči je v podstatě ve všech aspektech lepší. Tento konkrétní kousek je bundlován s Ryzenem 7 1700, měl jsem jeden navíc a tak jsem si řekl, že bych ho mohl potrápit na Ryzenu 7 1700X.

Oproti Wraith Spire má navíc RGB LED proužek, který je možné ovládat čtyřpinovým kabelem, který jde připojit téměř na jakoukoliv základní desku se socketem AM4, ovládat LEDky je pak možno přímo z BIOSu nebo z operačního systému, pokud výrobce desky přiloží potřebný software. 

Konstrukce chladiče je pak přímočará, hliníkové žebrování s měděným jádrem a velmi tichým ventilátorem. Za zmínku stojí, že chladič se šroubuje přímo do backplate, toto řešení je dle mého názoru výrazně lepší než klipsny na zobáčky, nebo dokonce plastové nožičky, které používá Intel.

Arctic-cooling Alpine 64 GT Rev.2

Jedná se o chladič, který napodobuje staré Artic Freezery z dob Athlon64. Je to chladič pro uživatele, kteří nechtějí aby tato komponenta stála více peněz než oběd s polévkou a dezertem v kantýně. Včetně DPH ho lze pořídit za 144 Kč. Chladič má od výrobce nanesenou teplovodivou pastu, tu jsem v rámci konzistence očistil a použil stejnou SilentiumPC Pactum PT-1 jako u ostatních chladičů. Výrobce uvádí, že je chladič dimenzovaný na 70W TDP. Minimálně papírově to nevypadá moc dobře.

Artic-cooling Freezer 7 Pro rev.2

Freezer 7 Pro je tak trochu evergreen mezi chladiči, jednalo se o poměrně oblíbený chladič. Montáž je ale složitější než u SilentiumPC Spartan chladičů, je třeba odcvaknout ventilátor, našroubovat klipsny pro AMD socket a poté dotáhnout na desce. Chladič bohužel nelze rozumně natočit a ventilátor je nasměrovaný tak, že fouká nahoru, to může být problém ve starších skříních. Na Intel platformy tento chladič otáčet lze. V zátěži je chladič poměrně hlučný, Spartany 3 jsou výrazně tišší. Za zmínku ale stojí šestiletá záruka.

Be quiet! Pure Rock

Tento chladič patří mezi první vlaštovky, kde byla deklarována explicitní podpora socketu AM4, chladič jsem také nějakou dobu používal, než jsem ho nahradil jiným, hlavní nevýhoda je lehce komplikovanější montáž a také nemožnost chladič otáčet dle libosti, což může být problém, pokud máte skříň bez stropního odsávání. Výrobce deklaruje, že chladič zvládá až 150W TDP procesory.

Noctua NH-D15 SE-AM4

Společnost Noctua nejspíš není nutné představovat. Tento chladič je speciální edice s úchyty jen pro AMD AM4 socket, v balení najdeme dva ventilátory, díly na firemní SecuFirm 2 úchytný systém, teplovodivou pastu NT-H1, 4pin PWM rozdvojku, aby bylo možné oba ventilátory řídit jedním kabelem a také Low Noise Adaptor, což je malá 4pin prodlužka s rezistorem, která snižuje napětí, kterým se napájí ventilátory. 


Na chladič jsem namontoval oba dva ventilátory (na fotografii je pouze jeden, testoval jsem se dvěma) a připojil je do rozdvojky + Low Noise Adaptor, řízení otáček v BIOSu jsem ponechal na Standard jako u ostatních. Na chladič je radost pohledět a je tak trochu "sovětský" - největší, nejtěžší, nejdražší a také nejvýkonnější.

Red low-profile box

Chladič zakoupený asi za 100Kč přes eBay před několika lety. Výhoda tohoto chladiče je v tom, že ofukuje chladiče napájecí kaskády, RAM a také PCI-E SSD. Nicméně blokuje jeden RAM slot. Jedná se o nejlevnější chladič v testu. Chladič nápadně připomíná podobné konstrukce od společnosti Zalman, nicméně mohu ujistit, že celoměděný Zalman s heatpipe je výrazně lepší než tento kus.

SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012

Velmi dobrý entry level chladič, osazen je 100x100m ventilátorem, chladič má vcelku běžnou věžovitou konstrukci, procesoru se přímo dotýkají dvě heatpipe, které jsou ve tvaru U. Chladič je i v zátěži příjemně tichý a zcela dostačující pro 90-100W TDP CPU bez přetaktování. Jeho nevýhoda je, že díky menšímu ventilátoru neofoukne chladiče napájecí kaskády. Během testu jsem měl ventilátor natočený jako u Spartanu3 Pro, tedy ne jako na fotografii.

SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024


 

Spartan 3 PRO je vlastně vylepšený Spartan LT, hlavní rozdíl tkví v přidání dvou heatpipe pro lepší odvod tepla + jsou v krabičce přidány klipsny pro nacvaknutí druhého 100x100x25mm ventilátoru.

Wanjiafeng YE LANG

Čínský chladič, který běžně v českém e-shopu nenajdete. Konstrukčně připomíná SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012, má však menší plochu žebrování a také větší mezery mezi jednotlivými žebry. Kvalita zpracování není zrovna nejlepší, uchytávací klipsny vypadají úplně stejně jako na Spartanu, včetně montážního rámečku pro Intel platformy.

Ventilátory jsou spřažené do jednoho 3pin konektoru. Chladič má však nerovnou základnu a heatpipes se evidentně nedotýkají procesoru velmi dobře, dle popisu na krabici ani není úplně určen pro AM4, testoval jsem ho později na Core i5-4590S, která nemá úplně rovné IHS a tam naopak funguje velmi dobře, bohužel ventilátory jsou poměrně hlučné i přes snížení napětí z 12V na 7V.

Kapitoly článků
2.  Představení jednotlivých chladičů

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jedenáct chladičů vs AMD Ryzen 7 1700X

Pondělí, 30 Duben 2018 - 23:52 | Karáš Svorka | Zcela určitě mám něco podobného v plánu, nejspíš...
Úterý, 24 Duben 2018 - 12:18 | tombomino | Jestli muzu, asi by bylo dobre zaradit i nejaky...
Úterý, 24 Duben 2018 - 11:56 | Karáš Svorka | Ano, toto bylo z vlastních/firemních zdrojů,...
Úterý, 24 Duben 2018 - 11:05 | RedMaX | Samotny test OK, vice takovych clanku a testu,...
Úterý, 24 Duben 2018 - 10:32 | Fotobob | Ono to má také přímou souvislost. Je dost těžké...
Úterý, 24 Duben 2018 - 07:06 | JirkaK | Parádní recenze, škoda že se nevešel test...
Úterý, 24 Duben 2018 - 01:28 | Karáš Svorka | Tak ty grafy fungují, jen to chce správnou...
Pondělí, 23 Duben 2018 - 23:07 | tombomino | D15 je drtic, vklidu za sebou nechava kdejakeho...
Pondělí, 23 Duben 2018 - 22:48 | Terepin | Noctua NH-D15 vyšiel vo všetkom lepšie, až na...
Pondělí, 23 Duben 2018 - 22:33 | Puf a Muf | Jen bacha na to, že Fuma v revizi B, která je...

Zobrazit diskusi