Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jedenáct chladičů vs AMD Ryzen 7 1700X

Aneb od produktu neznámého čínského prodejce po Noctua NH-D15 SE-AM4. Které z nich prošly testy vítězně?

Kapitoly článků

3.  Zátěžové testy chladičů

Zátěžové testy chladičů

AIDA64 stress test

Jako první přichází na řadu poněkud lehčí zahřívací test, v AIDA64 Engineering Edition jednoduše zvolím stress test všech komponent kromě grafické karty a SSD disku, test běží minimálně 15 minut, poté si zapíšu maximální hodnoty, které AIDA64 naměří, za předpokladu, že počítač necrashne, což se u žádného chladiče nestalo.

V grafu najdete teploty CPU jader, někdy nazýváno CPU diode, tedy ne teplota IHS či CPU package.
Ostatní hodnoty měřím průběžně bezdrátovým měřičem teploty a zapisuji si ty nejvyšší, je mi jasné, že to není zrovna přesné, je to spíše orientační, měřím teplotu chladiče napájecí kaskády u I/O portů, tato je označena jako VRM1. VRM2 je chladič napájecí kaskády, který je zcela nahoře na základní desce. Hodnota jménem chladič značí teplotu těla chladiče, toto je relativně nepřesné a nedobré měření, ale lepší než vůbec nic. 

Ventilátory pro CPU řídil celou dobu BIOS s presetem Standard, tedy nikterak jsem to neladil. Cenu za nejhlučnější chladič v testu získává AMD boxovaný chladič dimenzovaný na 125W TDP. Je pravda, že Ryzen 7 1700X uchladí v maximální zátěži a to včetně XFR, je však extrémně hlučný. Na druhém místě z hlediska hlučnosti končí Wanjiafeng YE Lang, který chladícím výkonem moc neoslnil. Nejtišší chladič je "nečekaně" Noctua NH-D15 SE-AM4, ostatní chladiče jsou zvukově víceméně v normě.

ffmpeg test

Pokud pracujete s videem či audiem, je velmi pravděpodobné, že jste někdy narazili, nebo dokonce používáte ffmpeg. Jedná se o extrémně užitečný open-source nástroj pro konverzi či streamování videa a audia. Jde s ním skvěle potrápit procesor během konverze čehokoliv, co zrovna potřebujete. Za použití ffmpegu jakožto benchmarkovacího nástroje může jeden můj kamarád, a tímto bych mu chtěl poděkovat, jelikož můj Excel se od té doby hemží výsledky.

Jak již bylo zmíněno dříve, ffmpeg má jistou spojitost s Windows, spotřebuje všechny systémové prostředky, které najde v závislosti na tom, co děláte. ffmpeg je náročnější než stress test v AIDA64, proto budou teploty krapet vyšší.

Jak můžeme vidět z grafů, většina levných chladičů je na hranici svých možností, některé věžovité konstrukce dokonce způsobují vyšší zahřátí napájecí kaskády, jmenovitě to platí pro Artic Freezer 7, Spartan 3 LT a Be quiet! Pure Rock. Noctua má výhodu v tom, že ventilátor mezi věžemi ofukuje i část VRM. Je pravdou, že v uzavřené skříni, by to mohlo být poněkud jiné.

Samozřejmě nemohu vynechat i nějaké výsledky ffmpegu, v druhém grafu je srovnání i s dalšími procesory, které jsem testoval dříve, najdete zde zástupce serverových i desktopových procesorů, u každého procesoru je také zmíněno kolik má jader/vláken a také jaké CPU instrukce ffmpeg využivá. Chladiče, které Ryzen nezvládnou uchladit způsobí throttling, který se projeví na sníženém výkonu, což je samozřejmě nežádoucí.

Zcela "nečekaně" v těchto testech vítězí Noctua NH-D15 SE-AM4, i když je to spíše v rámci chyby měření, vteřina sem, vteřina tam. Zajímavé věci se dějí od AMD 125W TDP starého boxovaného chladiče, kdy se nám začíná snižovat výkon, překvapilo mě, že Wraith Spire si v tomto případě vedl trochu hůře než starý box, na druhou stranu je výrazně tišší a pokud by ventilátor jel na vyšší otáčky, nejspíš by to dopadlo lépe. Poněkud překvapivý je výsledek Artic Freezeru 7 Pro, čekal jsem, že bude podobný jako Spartan 3 LT, ale není tomu tak.

Jako třešničku na dortu jsem se rozhodl vyzkoušet torture test. Toto mučení probíhá tak, že spustím konverzi ffmpegem a odpojím ventilátor chladiče procesoru ze základní desky.

Jedná se o simulaci případu, kdy selže v PC ventilátor na chladiči procesoru, který je navíc v zátěži.
Ryzen 7 1700X se vypíná, když teplota jader dosáhne 95°C, což se ve velké většině případů stalo, procesor se může podtaktovat až na 548MHz, nicméně jelikož jsem testoval volně na stole, chladičům nemohlo pomoct airflow, které by jinak bylo v běžné počítačové skříni, podmínky byly tedy spíše horší.

Díky časové tísni, jsem nestihl otestovat všechny chladiče v této recenzi. V grafu lze vidět jak dlouho trvala konverze videa a je možné srovnávat se stavem, kdy ventilátor běžel.
Chladiče, kde teplota dosáhla 95°C testem neprošly, jelikož se počítač vypnul, čas u těchto kusů značí za jak dloho k vypnutí došlo.

Testem prošly pouze dva chladiče

Zcela bezkonkurenční je opět Noctua, kdy se všech osm jader podtaktovalo až na 1,7GHz a konverze úspěšně doběhla, dovedu si představit, že v dobře větrané skříni, by to dopadlo ještě lépe. Na druhém místě skončil Be quiet! Pure Rock, který má celkem slušné množství heatpipes a také plochu chladiče, ten se však musel podtaktovat na 548MHz.

Ostatní chladiče nezvládly pasivní chod Ryzenu 7 1700X v zátěži jen tak na stole, některé bojovaly až 280 vteřin, než jádra došla k teplotě 95°C a počítač se z bezpečnostních důvodů vypnul.

Během testování nebyly zraněny žádné chladiče ani procesory.

Kapitoly článků
3.  Zátěžové testy chladičů

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jedenáct chladičů vs AMD Ryzen 7 1700X

Pondělí, 30 Duben 2018 - 23:52 | Karáš Svorka | Zcela určitě mám něco podobného v plánu, nejspíš...
Úterý, 24 Duben 2018 - 12:18 | tombomino | Jestli muzu, asi by bylo dobre zaradit i nejaky...
Úterý, 24 Duben 2018 - 11:56 | Karáš Svorka | Ano, toto bylo z vlastních/firemních zdrojů,...
Úterý, 24 Duben 2018 - 11:05 | RedMaX | Samotny test OK, vice takovych clanku a testu,...
Úterý, 24 Duben 2018 - 10:32 | Fotobob | Ono to má také přímou souvislost. Je dost těžké...
Úterý, 24 Duben 2018 - 07:06 | JirkaK | Parádní recenze, škoda že se nevešel test...
Úterý, 24 Duben 2018 - 01:28 | Karáš Svorka | Tak ty grafy fungují, jen to chce správnou...
Pondělí, 23 Duben 2018 - 23:07 | tombomino | D15 je drtic, vklidu za sebou nechava kdejakeho...
Pondělí, 23 Duben 2018 - 22:48 | Terepin | Noctua NH-D15 vyšiel vo všetkom lepšie, až na...
Pondělí, 23 Duben 2018 - 22:33 | Puf a Muf | Jen bacha na to, že Fuma v revizi B, která je...

Zobrazit diskusi