Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ještě jednou k Evropské unii a grafickým kartám

Blesk
Zpráva o energetickém škatulkování grafických karet ze strany Evropské unie vyvolala poměrně velký ohlas, a tak nám prakticky od dne jejího vydání bylo jasné, že se k tématu budeme muset vrátit…

Protože je z pochopitelných důvodů nemožné reagovat na stovky příspěvků a dotazů jednotlivě, rozhodli jsme se této situaci věnovat ještě jednou a na některé aspekty se podívat trochu podrobněji. Na toto téma se objevilo i několik blogových příspěvků - některé poměrně zajímavé s cenným názorovým přínosem, jiné méně. Objevil se tu totiž i problém, který souvisí s nepochopením způsobu, jakým vznikla původní novinka serveru Nordic Hardware (kterou jsme odprezentovali); objevily se i pochybnosti na téma její faktické korektnosti - k tomu všemu se vrátíme. Pěkně po pořádku :-).

Nordic Hardware a původ informace

Nordic Hardware, který zprávu exkluzivně přinesl, je web s poměrně slušnou reputací. Není znám jakožto zdroj hoaxů. Vymýšlení zpráv jen tak pro zvýšení čtenosti není v jeho stylu. To na druhé straně neznamená, že se v dílčích ohledech nemůže mýlit - rozhodně však cíleně nemystifikuje.

Co je ze zprávy patrné - ne však při jejím letmém zhlédnutí - je, že toto téma redakce konzultovala s určitým zástupcem společnosti AMD. To zprávě dává další punc věrohodnosti. Pro nás je důležité si v tuto chvíli uvědomit, že postarší dokument, na který se článek odkazuje, není zdrojem uváděných informací. Ten má pouze dokreslovat, že EU skutečně cosi v tomto směru řeší, že je nějaké škatulkování na pořadu dne.

Pokud Nordic Hardware od určitého zástupce / zaměstnance AMD získal informace, jaké modely grafických karet se (ne)vejdou do chystaných škatulek, pak je zřejmé, že je zdrojem informací právě kdosi z AMD. Dalším podstatným dílem skládačky je tabulka, která ve znázorněné podobě není obsažena v žádném veřejně dostupném dokumentu (alespoň jsme takový nenašli - pokud jste měli více štěstí, pochlubte se v diskusi). To může rovněž potvrzovat, že Nordic Hardware získal exkluzivní přístup k určitým materiálům.

Pozn.: Nordic Hardware dodatečně zdůraznil, že informace skutečně nepocházejí z veřejně přístupných dokumentů, ale od společnosti AMD, jak jsme předpokládali.

Stávající a budoucí směrnice

Již stávající (tím myslíme veřejně přístupné) dokumenty prezentují, že Evropská unie chystá rozškatulkování grafických karet podle šířky sběrnice (či její propustnosti), které by měly odrážet maximální spotřebu ve 2D. Byť takové rozdělení není vůči současným produktům restriktivní, nelze jeho význam ignorovat. Při zavádění nepopulárních opatření je zcela běžné, že se tento proces rozdělí na mírnější kroky, které se aplikují postupně. Menší kroky jsou pro většinu lidí snáze akceptovatelné a celkový odpor, který dohromady vyvolávají, je výrazně menší, než kdyby mělo být opatření zavedeno jednorázově. Opět můžeme jako příklad připomenout pozvolný zákaz prodeje žárovek.

Pozn.: Hezky česky se tomu říká salámová metoda, více na Wikipedii. Hodí se i trefné srovnání s žábou, kterou nejprve hodíte do  nádoby s vodou, kde se jí vcelku líbí, a teprve potom sporák pod hrncem zapnete.

Vzhledem k tomu, že návrh ohledně spotřeby ve 2D se dosud nesetkal s jakýmkoli projevem odporu („vždyť nic nezakazuje“) a naopak se objevily hlasy, které žádají přísnější limity, je možné, že se nějaká předběžná verze návrhu, která limity zpřísňuje (nebo přidává další), dostala k AMD a následně ji (nebo příslušnou část) někdo ze zaměstnanců předal serveru Nordic Hardware.

Tím se snažíme poukázat na jednu věc: Považujeme za podstatné nespojovat stávající (neomezující) limity z veřejně dostupných materiálů s obavami AMD o nesplnění vyžadovaných limitů stávajícím a budoucím hardwarem. Zkrátka: Ze situace nám poměrně jasně vyplývá, že obavy AMD, o kterých Nordic Hardware mluví, se netýkají veřejně známé verze návrhu (kterou mnozí diskutující odkazovali), ale novější verze, případně dalšího kroku, které mohou po schválení stávajícího následovat.

Pozn.: Nordic Hardware včera uvedl, že informaci o limitu 320 GB/s chybně interpretoval. Zdůraznil však, že na zmíněných obavách AMD z aktuální verze návrhu se nic nemění.

Závěrem…

Co víme s jistotou, je fakt, že se v Evropské unii pracuje na rozškatulkování grafických karet, které má odrážet spotřebu, přičemž toto rozdělení staví na sběrnici, či její propustnosti. To je samo o sobě znepokojující a to hned ze dvou důvodů. Paměťová propustnost a šířka sběrnice nemají co dělat se spotřebou jako takovou - pokud tento koncept zůstává zachován v několika verzích návrhu, hovoří to cosi o kompetenci autorů a tudíž nemalém potenciálu průšvihu.

Druhá věc, která nám nedělá radost, je samotná snaha třídit grafické karty do určitých kategorií. Tvrzení, že toto dělení nemá restriktivní charakter, nás příliš neuklidňuje. Úsilí o zavedení jakési (prozatím) nerestriktivní klasifikace může mít dva důvody: Budeme-li věřit, že jde o kategorizaci, která nestanovuje (a nikdy nebude), co se v rámci EU smí a nesmí prodávat, pak jsou její přípravy a zavádění z našeho pohledu zbytečné a vnímáme ji jako snahu o vykázání určité (avšak zbytečné) činnosti. Na druhé straně může jít o první krok nějakého dlouhodobějšího procesu, který se nám ve finále nemusí líbit.

Tím jsme vyčerpali základní možnosti, kterými se může situace ubírat. Nakonec nezbývá než doplnit, že se zřejmě nedozvíme, co přesně AMD vzkázala Evropské komisi - toto vyjádření AMD nezveřejnila, tisku sdělila pouze tolik, že se k neuzavřenému návrhu nemůže a nebude veřejně vyjadřovat.

Pozn. WIFT: Kdybych měl stručně okomentovat celou situaci, tedy jak článek jako takový, tak jeho původní vyznění u nás, pak bych k tomu rád řekl asi toto:

Podle mého názoru nejde až tak úplně o to, v jaké formě nějaký návrh tohoto typu existuje. Podstatou sdělení je, že vůbec někoho v EU napadlo řešit spotřebu grafických karet. Musím se nutně zeptat: proč?

Jsou dvě možnosti. Buďto potřebuje EK vykázat nějakou činnost, nebo se chystá regulovat. Nabízí se i obojí současně, přičemž ale to druhé, totiž příprava munice na regulaci, pokládám za pravděpodobnější. Dneska nám EK zaškatulkuje grafiky podle zcela nesouvisejících kritérií do nějakých chlívečků a zítra řekne „a tenhle chlíveček moc žere, tak s tím něco uděláme“. I kdyby to druhé nikdy nenastalo, stále je tu snaha EU nějak lidem řídit jejich životy, vést je za ručičku jako hlupáky neschopné vlastního uvažování a nenásilně je přesvědčovat o tom, že to či ono je pro ně lepší, ačkoli tomu tak v řadě případů nebude (stejně jako tomu tak není s oněmi pověstnými žárovkami). Přitom samotní výrobci grafik se o spotřebě svých produktů jak v klidu, tak v zátěži dost často sami zmiňují. Uživatel si pak kupuje grafiku podle svých celkových potřeb, hledí v první řadě na výkon a v těsném závěsu i na tu spotřebu, a to jak v klidu, tak v zátěži.

Nebezpečné na tom je i to, že grafika je jen jednou z počítačových komponent (navíc se čím dál tím častěji stává součástí procesoru). Dnes budeme škatulkovat grafiky, zítra procesory a kdo ví, jestli EU nestihne dříve zaškatulkovat i paměti, když už se u grafik opírá o paměťovou propustnost. Za chvilku začne regulovat hard disky, protože SSD jsou přeci úspornější (co na tom, že SSD a HDD jsou dva dost odlišné typy zařízení dle způsobu využití) a chraň nás ruka páně, aby nakonec nedošlo i na regulaci základních desek podle napájecích fází procesoru (a to říkám jako člověk, jemuž je přetaktovávání cizí).

Zkrátka se podle mého názoru EU/EK/Ecokoliv s**e do věcí, po kterých je jí (mělo by být) houby. Ještě že nastal odstrašující případ s relativně nevýznamnými žárovkami, dá se předpokládat, že si více lidí dá od té doby na EU větší pozor, až zase vzniknou snahy něco regulovat. Mimochodem je zvláštní, že i ty snahy o zaškatulkování grafik se na světlo světa dostávají jak smůla z koudele a pak se nedá než vařit z těch několika málo ingrediencí, které již na veřejnost prosákly. Zkušenosti poslední doby jsou takové, že když se EU snaží něco regulovat nebo škatulkovat, je to podezřelé a mělo by v takových situacích začít nad hlavami lidí svítit výstražné oranžové světlo.

Ostatně jedna poměrně čerstvá zajímavost: víte, že nám EU právě dnes zakázala pomazánkové máslo?


pozn. no-X: Nejen pomazánkové máslo. Ona nám zakázala i „marmeládu“ se zdůvodněním, že „marmeládou“ se rozumí džem s minimálním stanoveným podílem citrusů. To je také pomerně zvláštní, protože tento význam, který navíc pochází z Anglie (která není nejstarším členem EU), je sám o sobě chybný. U nás používaný termín marmeláda pochází z Portugalska, kde se používal pro zavařeninu z kdoulí. Angličané recept přejali, nedostatkové kdoule nastavovali dostupnějšími citrusovými plody a nyní je nám tato náhražka Evropskou komisí předkládána jako jediná pravá marmeláda. :-)

Tagy: 

Diskuse ke článku Ještě jednou k Evropské unii a grafickým kartám

Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 22:36 | Trashman | Nejvyšší čas vystoupit z Evropské unie. Fašismus...
Pondělí, 22 Říjen 2012 - 09:10 | mph1 | Mohlo by to vypadat jako ironie, kdyby to nebylo...
Pondělí, 22 Říjen 2012 - 09:08 | mph1 | Hm, a proto MinZem CR predpoklada, ze ukonci...
Pondělí, 22 Říjen 2012 - 09:05 | mph1 | Aha, takze je to tak, jak pisu: "navrhne...
Sobota, 20 Říjen 2012 - 14:21 | Pepa zDepa | Lepit na pocitace cedule, ktere by je nejak...
Sobota, 20 Říjen 2012 - 08:55 | Jiří Hlíza | Hmm, oni by byli proti nám nekonkurenceschopný?...
Pátek, 19 Říjen 2012 - 17:26 | Damel | Dotace pro zemědělce existují, aby byla zachována...
Pátek, 19 Říjen 2012 - 16:55 | Pety | Opravdu vám tak vadí rozšířit mi trochu obzory?...
Pátek, 19 Říjen 2012 - 16:24 | JVc | Mely by stacit. Ja pri vstupu nasi zeme do EU...
Pátek, 19 Říjen 2012 - 16:18 | JVc | Presne tak. Napriklad dotace pro zemedelce bych...

Zobrazit diskusi