Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test Kaby Lake: o 1-8 % vyšší výkon, o 26 W vyšší spotřeba, o 13°C vyšší teploty

Objevily se první rozsáhlejší testy procesoru Intel Kaby Lake. Rozdíly oproti předešlé generaci (Skylake) více méně odpovídají dosud uniklým útržkovitým výsledkům. Povedla se spíše grafika.

Přestože Intel pozvedne signální vlajku teprve (na den přesně) za dva týdny, neváhala redakce webu eTeknix zveřejnit svoji recenzi nové generace procesorů Kaby Lake. Zřejmě jako první takto rozsáhle otestovala kousek určený k prodeji. Oproti některým předešlým výsledkům nejde o laboratorní vzorek, který by mohl být nastavený odlišně od finálních specifikací. Protože už jsme se jim věnovali mnohokrát a asi vás zajímají spíše samotné výsledky, omezím se na stručnou rekapitulaci:

Kaby Lake je třetí generací procesorů Intel postavenou na 14nm výrobním procesu. Od svého předchůdce (Skylake) přebírá architekturu procesorových jader tak, jak je. Ve specifických situacích může mít při stejných taktech i přesto Kaby Lake vyšší procesorový výkon než Skylake. To je dáno novou verzí technologie Speed Shift (2), která umožňuje procesoru pod Windows 10 rychleji najíždět na vysoké takty. V aplikacích, které nevytvářejí zcela kontinuální zátěž a procesor střídavě přechází mezi vyšší a nižší frekvencí, to může mít pozitivní výkonnostní dopad. Většina výkonnostního rozdílu oproti předchozí generaci ale pramení z vyšších taktů. Top model Kaby Lake Core i7-7700K běží na 4,2 GHz v základu a 4,5 GHz v turbu, přičemž top model Skylake Core i7-6700K běžel na 4,0 GHz v základu a 4,2 GHz v turbu. TDP procesoru zůstalo jako u předchozí generace na 91 wattech.

Více změn se dočkalo grafické jádro (Graphics HD 630). To je rovněž o něco rychlejší, ale hlavní změny netkví ve výkonu, ale v multimediální výbavě. Kaby Lake je prvním produktem Intelu, který podporuje hardwarové přehrávání 4k videa se vším všudy, tedy h.265/HEVC v profilu Main10 (10bit barevná hloubka) a při 60 FPS. Skylake nezvládal 10bit hloubku, Atomy zase 60 FPS. Kaby Lake podporuje vše. Jako první produkt od Intelu zvládá nativně HDCP 2.2 a navíc i Microsoft PlayReady 3.0, který si Netflix vymínil pro streamování 4k videa do PC. Krom HEVC (do 160 Mb/s) umí jádro i přehrávání VP9.

K výsledkům. Nejprve testy procesorové části:

Kaby Lake WinrarKaby Lake Cine

Kaby Lake HandKaby Lake Pi

zdroj: eTeknix

Ve WinRar je Kaby Lake rychlejší o 3 %, v CineBench o 7,1-7,7 %, v Handbrake o 4,1 % a ve WPrime o 7,8-8,1 %. Pokud máte rádi průměry, pak v souhrnu (kdy každý ze čtyř testů má stejnou váhu) je Kaby Lake o 5,6 % rychlejší než Skylake. Přejděme k testům procesorové části ve 3D testech a hrách:

Kaby Lake 3 DmarkKaby Lake MordorKaby Lake Rottr

V 3DMark Fire Strike Kaby Lake vede o 2,6 %, v Shadow of Mordor o 1,4 % a v Rise of the Tomb Raider o 5,5 %. Průměr: 3,2 % výkonu navíc. Nyní výkonnostní testy integrované grafiky:

Kaby Lake 3 DiKaby Lake DirtKaby Lake Tr

Výkon integrované grafiky se posunul výrazněji než výkon procesorový, ve 3DMarku o 11,5 %, v Dirt Rally dokonce o 19,6 % a v Tomb Raider o 17,9 %. V průměru o 16,3 %, ale s ohledem na rozptyl by to chtělo více otestovaných her, aby se průměr dal zobecňovat.

Kaby Lake TempsKaby Lake Tdp

Výsledky spotřeby a teplot ukazují, že sestava s Kaby Lake konzumuje i přes totožné TDP o 26 wattů více než sestava se Skylake a dále, že procesor v zátěži dosahuje o 13 °C vyšší teploty. Zdá se, že Intel narazil na možnosti výrobního procesu a posuny taktovacích frekvencí už šly prakticky zcela na úkor spotřeby. Intel tentokrát posunul výrazněji frekvenci boostu (+300 MHz) než základního taktu (+200 MHz), což patrně souvisí s faktem, že se blíží vydání Zenu. Ten čtyřjádrové modely Kaby Lake ve vícevláknových testech zcela jistě nepřekonají bez ohledu na takt, ale právě vyšší takt boostu (ovlivní především jednojádrový výkon) umožní Kaby Lake oproti Zenu zazářit alespoň v úlohách využívajících jen jedno vlákno.

Co říci závěrem? Uživatelé, kteří hledají výraznější procesorový posun než nabízí Kaby Lake, si buďto počkají na recenze AMD (Ry)Zen (ten zcela jistě nabídne vyšší vícevláknový výkon, ale v aplikacích závislých na jednojádrovém výkonu bude Kaby Lake v předstihu), nebo zauvažují o investici do platformy Intel HEDT, která také nabídne vyšší vícevláknový výkon (výhrada k jednojádrovému ovšem zůstává stejná jako v případě Zenu). Případně, mají-li dost trpělivosti, počkají rok a půl na Intel Coffee Lake, který přinese až šest jader a jehož IPC jistě nebude nižší než v případě Kaby Lake.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Test Kaby Lake: o 1-8 % vyšší výkon, o 26 W vyšší spotřeba, o 13°C vyšší teploty

Středa, 11 Leden 2017 - 17:45 | ROdNEY | Pri letmem pohledu na rozdeleni svetoveho...
Pátek, 30 Prosinec 2016 - 02:08 | Pepa Zdepa | Kdy to najdu v chytrých hodinkách? :D http://...
Sobota, 24 Prosinec 2016 - 23:16 | tombomino | Sice to neni k Intelu, ale jsou k dispozici prvni...
Sobota, 24 Prosinec 2016 - 21:45 | Shal | Keby Lake je prostě revize architektury ze...
Sobota, 24 Prosinec 2016 - 12:32 | Hrdina | Taky jsem podobně postiženej, vzhledem k...
Sobota, 24 Prosinec 2016 - 10:04 | Artael | Ono to není divné, ono je to přímo padlé na hlavu...
Sobota, 24 Prosinec 2016 - 00:38 | Gath G | Otázka je, kdo dnes provozuje DDR3 na 1333 MHz,...
Sobota, 24 Prosinec 2016 - 00:35 | Gath G | "Neboli z asynchorní sestavy udělal...
Čtvrtek, 22 Prosinec 2016 - 23:44 | Tralalák | Ponúknem svoj pohľad z druhého brehu ukazujúc aké...
Čtvrtek, 22 Prosinec 2016 - 22:40 | Jaroslav Crha | Problém, že vidíte KabyLake jako další řadu...

Zobrazit diskusi