Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kaspersky Lab tvoří vlastní operační systém

Kaspersky Lab logo
Firma Kaspersky Lab, zabývající se softwarovou bezpečností, hodlá přijít s vlastním a hodně bezpečným operačním systémem. Nebojte, okenní cedník kvůli tomu nezemře…

Евгений Касперский, spoluzakladatel a šéf Kaspersky Lab (prostě „pan Kaspersky“) se na firemním blogu rozepsal, aby ukončil zvěsti a drby ohledně chystaného operačního systému od Kaspersky Lab. Potvrdil, že firma skutečně něco takového tvoří a zároveň zmínil, k čemu bude tento prý hodně zabezpečený operační systém dobrý. Rozhodně nepůjde o OS pro domácí nebo firemní počítače, naopak má jít o systém pro nasazení do důležitých průmyslových systémů, které si nemohou dovolit takovou banalitu, jakože na nich někdo spustí nežádoucí kód.

K samotnému operačnímu systému asi tolik: jeho bezpečnost je založena na ušití na míru (nemůže být postaven na existujících kódech, musí být napsán úplně od začátku) a restriktivním přístupu, což v tomto případě neznamená nic míň, než že na něm půjde spustit pouze povolené aplikace. Samotný systém musí být opravdu stoprocentně bez chyb, nesmí obsahovat žádné části, které by bylo možné nějakým způsobem využít pro jiné účely, než k jakým byly vytvořeny.

Tvorba takového systému rozhodně nebude levnou záležitostí, stejně jako nebude levné si takový systém následně pořídit. Děravé Windows, děravý iOS, děravé „linuxy“, to všechno si může dovolit být relativně levné, mimo jiné i proto, že si to může pořídit spousta lidí, neb jde o obecné operační systémy určené pro provoz libovolných aplikací, které někdo napíše. Bohužel i virů, ale to k tomu prostě patří. Vše by tak měl filtrovat uživatel, ten však bohužel většinou neví, co vlastně daný program dělá (a ani to vědět nemůže, není v jeho silách kontrolovat a analyzovat před spuštěním každý kód), a tak mu v tom více či méně (nikdy však stoprocentně) pomáhají různé antimalwary.

Bezpečný systém od Kaspersky Lab bude s největší pravděpodobností stát „koncového zákazníka“ o mnoho řádů více než Windows, jednak kvůli nákladům na výrobu a pak také kvůli tomu, že těch cílových „koncových zákazníků“ zdaleka nebude ani tolik jako uživatelů nějaké té běžné linuxové distribuce. Takový systém bude v daném přístroji hrát roli nejspíše ještě důležitější, než je samotný firmware. Trochu se to bude rovnat „softwarovému zadrátování“ daných funkcí do přístroje, měly by být zcela vyloučeny možnosti dělat s přístrojem něco jiného, než k čemu je určen. Velmi zjednodušeně řečeno: jestliže půjde o počítač, který sleduje a koriguje chod jaderné elektrárny, není možné připustit, aby si na něm uživatel editoval domácí video nebo hrál miny, i kdyby sebevíc chtěl.

Jsme docela zvědavi, zda se Kasperskymu podaří takový systém skutečně vytvořit a především pak prodat. Zároveň se už těšíme na první exploit, protože pokud bude systém tvořit člověk, který z principu není neomylný, pak je vždy nějaká byť drobná pravděpodobnost, že se tam nějaká ta mezírka nakonec vloudí. Otázkou asi spíše bude, za jak dlouho se ji podaří objevit.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kaspersky Lab tvoří vlastní operační systém

Sobota, 20 Říjen 2012 - 13:16 | Alexandra Stanovska | To je reakcia na sucasny trend v hackovani...
Pátek, 19 Říjen 2012 - 01:04 | BTJ | zapni teplomet; while (teplota < 50):...
Pátek, 19 Říjen 2012 - 00:59 | BTJ | Sak to rikam, ten jejich system bude k nicemu...
Čtvrtek, 18 Říjen 2012 - 18:33 | vidoq | jaderne elektrarny v CR jsou chraneny tak, ze do...
Čtvrtek, 18 Říjen 2012 - 17:21 | lto | Proc si myslis, ze pouziti interpretovaneho kodu...
Čtvrtek, 18 Říjen 2012 - 16:54 | BTJ | Proc by mela byt nejaka chyba? Pokud pujde o...

Zobrazit diskusi